Kenali Tekanan Darah Normal Berdasarkan Umur

Tekanan darah setiap orang berbeza kerana pelbagai faktor. Salah satunya adalah usia. Semakin tua seseorang, semakin tinggi julat tekanan darah yang normal. Melalui artikel ini, anda akan mengetahui had tekanan darah normal berdasarkan usia.

Tekanan darah menunjukkan betapa kerasnya jantung anda mengepam darah ke seluruh badan anda. Ukuran ini adalah salah satu tanda penting badan yang sering dijadikan rujukan untuk melihat kesihatan umum badan dan mesti dipantau secara teratur.

Seperti Tekanan Darah Biasa Ini Berdasarkan Umur

Tekanan darah ditulis dengan 2 nombor yang dipisahkan dengan garis miring, contohnya 120/80 mmHg.

Nombor 120 mewakili tekanan darah sistolik, iaitu tekanan ketika jantung berkontrak untuk mengepam darah ke seluruh badan. Sementara angka 80 mewakili tekanan darah diastolik, iaitu tekanan ketika otot jantung mengendur sebelum mengepam darah lagi.

Kedua-dua tekanan ini mempunyai julat normal masing-masing dan setiap usia mempunyai julat yang berbeza.

Berikut adalah had tekanan darah normal yang dibahagikan mengikut kumpulan umur:

Tekanan darah normal pada kanak-kanak

Walaupun tidak jauh berbeza, tekanan darah normal pada usia kanak-kanak dapat dibahagikan kepada 2 kumpulan, iaitu:

  • Kanak-kanak prasekolah (3-5 tahun): julat normal untuk tekanan sistolik adalah 95-110 mmHg dan tekanan diastolik antara 56-70 mmHg.
  • Anak usia sekolah (6–13 tahun): julat normal untuk tekanan sistolik adalah 97-112 mmHg dan tekanan diastolik adalah 57-71 mmHg.

Tekanan darah normal pada remaja

Pada remaja berusia 13-18 tahun, had normal untuk tekanan sistolik berkisar antara 112-128 mmHg dan tekanan diastolik berkisar antara 66-80 mmHg. Variasi tekanan darah dalam had normal remaja dapat disebabkan oleh berbagai faktor, seperti tinggi badan, jantina, dan waktu pengukuran tekanan darah.

Tekanan darah normal pada orang dewasa

Secara amnya, orang dewasa dikatakan mempunyai tekanan darah normal jika melebihi 90/60 mmHg hingga 120/80 mmHg. Tekanan darah normal boleh naik atau turun bergantung pada aktiviti fizikal yang anda lalui dan keadaan emosi yang anda alami.

Pada wanita hamil, perubahan hormon menyebabkan julat tekanan darah menjadi lebih rendah. Walaupun pada wanita hamil, tekanan darah 120/80 mmHg termasuk dalam kategori harus berhati-hati dengan risiko preeklamsia.

Tekanan darah normal pada orang tua

Tekanan darah normal pada orang tua (tua) cenderung lebih tinggi, iaitu, <150 mmHg untuk tekanan sistolik dan <90 mmHg untuk tekanan diastolik. Ini kerana saluran darah pada orang tua cenderung lebih kaku, jadi jantung memerlukan tekanan yang lebih tinggi untuk mengepam darah ke seluruh badan.

Sekiranya tekanan darah terlalu rendah, orang tua mungkin mengalami pening dan hipotensi ortostatik, meningkatkan risiko jatuh dan cedera.

Cara Mengekalkan Tekanan Darah Normal

Selagi berada dalam had normal, semakin rendah tekanan darah anda, semakin baik kesihatan jantung anda. Namun, tekanan darah rendah juga perlu diperhatikan jika menyebabkan keluhan seperti pening, mual, dan pingsan.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengawal tekanan darah agar tetap normal:

  • Tetapkan diet yang sihat dan pemakanan seimbang setiap hari, dan kurangkan pengambilan garam dan kafein.
  • Bersenam secara berkala untuk mengekalkan tekanan darah normal, sekurang-kurangnya selama 20-30 minit setiap hari. "
  • Mengekalkan berat badan yang ideal dan menguruskan tekanan dengan baik, misalnya dengan melakukan yoga.
  • Elakkan merokok dan minum minuman beralkohol secara berlebihan kerana boleh memudaratkan kesihatan jantung dan saluran darah.

Tekanan darah mesti dipantau secara berkala untuk mencegah tekanan darah tinggi (hipertensi) atau bahkan tekanan darah rendah (hipotensi). Ini kerana hipotensi dan hipertensi boleh menjadi tidak simptomatik, oleh itu dikhuatiri keadaan ini tidak dapat dikesan dan menyebabkan pelbagai komplikasi.

Sekiranya boleh, anda boleh memantau tekanan darah secara berkala di rumah. Sekiranya tekanan darah anda berada di atas atau di bawah julat tekanan darah normal untuk usia anda, anda harus berjumpa doktor dengan segera.