Cara menghilangkan mata yang bengkak setelah menangis

Tekanan dan tekanan emosi sering membuat seseorang menangis. Sekiranya anda terlalu banyak menangis atau terlalu lama, mata anda akan menjadi bengkak. Walau bagaimanapun, Anda tidak perlu risau.ATerdapat beberapa cara untuk menghilangkan mata bengkak yang boleh anda cuba.

Semasa anda menangis, cecair terkumpul di tisu di sekitar mata dan kelopak mata anda. Inilah sebab mengapa menangis terlalu lama boleh menyebabkan mata menjadi bengkak. Kadang-kadang, menangis terlalu lama juga menyukarkan seseorang untuk tidur sehingga mereka mengalami mata panda.

Punca Mata Puffy Yang Lain

Selain menangis, mata bengkak juga disebabkan oleh:

Alahan

Mata bengkak kerana alahan disebabkan oleh hubungan antara mata dan alergen (bahan pencetus alergi). Alergen ini boleh menjadi apa-apa, seperti debu, bulu binatang, debunga tumbuhan, hingga pencemaran atau asap.

Reaksi alergi ini memicu tubuh melepaskan histamin yang menyebabkan mata bengkak dan kemerahan, menyiram, dan gatal. Selain mata yang bengkak, reaksi alergi juga boleh disertai dengan kesesakan hidung dan bersin.

Kedudukan tidur yang salah

Mata bengkak juga dapat disebabkan oleh posisi tidur yang salah, seperti di sisi perut atau perut semalaman. Akibatnya, cecair terkumpul di bawah mata anda semasa anda tidur.

Kurang tidur

Kurang tidur boleh menyebabkan kulit menjadi pucat dan kusam. Ini membolehkan tisu menjadi gelap dan saluran darah di bawah kulit menjadi lebih kelihatan.

Selain itu, kurang tidur juga menyebabkan cairan menumpuk di bawah mata, menjadikan mata bengkak dan bengkak. Biasanya, kurang tidur juga menyebabkan kantong mata dan kawasan bawah mata gelap.

Petua bagaimana menghilangkan mata yang bengkak setelah menangis

Terdapat beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan mata yang bengkak setelah menangis, iaitu:

1. Kompres sejuk

Sekiranya anda ingin melegakan mata yang bengkak dengan cepat, anda boleh menggunakan kompres sejuk ke kawasan sekitar mata. Kompres sejuk bertujuan untuk mengurangkan pembengkakan yang berlaku.

Caranya, gunakan kain lap atau tuala kecil yang telah dibasahi dengan air sejuk, kemudian letakkan kain lap sejuk di sekitar mata yang bengkak selama beberapa minit. Biasanya mata yang bengkak akan mereda setelah beberapa ketika diberi kompres sejuk.

2. Kompres dengan beg teh

Selain menggunakan kain lap sejuk, anda juga dapat merawat mata yang bengkak dengan kompres beg teh. Caranya, hanya lembapkan dua beg teh, kemudian sejuk di dalam peti sejuk selama 15-20 minit.

Setelah sejuk, ambil beg teh dan letakkan di kawasan mata selama 30 minit. Kandungan kafein dalam teh, terutama teh hitam, dan suhu sejuk beg teh dapat membantu melegakan bengkak pada mata yang membuat mata menjadi bengkak.

3. Gunakan hirisan timun

Semasa menggunakan penutup muka, biasanya hirisan timun sejuk sering digunakan untuk menutup kawasan mata. Potongan timun boleh digunakan sebagai cara menghilangkan mata yang bengkak setelah menangis.

Timun juga dianggap dapat melegakan bengkak pada mata. Kaedahnya sangat mudah, potong timun menjadi beberapa kepingan, kemudian letakkan di kawasan mata selama beberapa minit.

4. Gunakan roller mata

Roller mata dilengkapi dengan gel penyejuk yang mengandungi kafein, jadi ia mempunyai kesan yang sama dengan kantong teh, yang mengurangkan mata bengkak, dan menyejukkan dan melembapkan mata.

5. Dapatkan tidur yang cukup

Ketika berada dalam keadaan tertekan atau mengalami tekanan emosi yang teruk, tidak jarang seseorang menangis sepanjang malam dan sukar tidur. Untuk mengatasi mata yang bengkak, jangan lupa tidur yang cukup, okey?

Orang dewasa memerlukan sekitar 7-9 jam tidur setiap malam. Semasa tidur, cuba angkat kepala sedikit demi sedikit untuk mengurangkan bengkak di mata anda.

Sebenarnya mata yang bengkak setelah menangis boleh hilang dengan sendirinya dalam 1-2 hari.

Namun, jika mata anda yang bengkak menyebabkan rasa sakit di mata anda, penglihatan kabur, silau, atau gangguan penglihatan, anda disarankan untuk segera menghubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat.