Inilah bahaya tidur pada waktu pagi yang boleh menyebabkan masalah perubatan

Ramai orang sering tidur awal kerana banyak kerja, menonton filem, atau lupa masa bilabermainpermainan. Sebenarnya, bahaya tidur pada awal pagi boleh sangat merosakkan kesihatan, serta menurunkan prestasi anda di tempat kerja, kerana kurang tidur.

Tidur sangat penting untuk kesihatan fizikal dan mental. Keperluan tidur seseorang boleh berbeza-beza bergantung pada usia, gaya hidup, dan keadaan kesihatan mereka. Walau bagaimanapun, rata-rata orang dewasa memerlukan antara tujuh hingga sembilan jam tidur setiap hari.

Tanda bahawa corak tidur betul adalah badan mula merasa mengantuk dan boleh tidur dalam masa 15-20 minit setelah berbaring di tempat tidur dan bangun dengan perasaan segar dan bertenaga.

7 Bahaya Tidur Awal buntuk kesihatan

Tidur pada waktu pagi kerana berjaga semalaman pasti dapat mengurangkan waktu tidur. Ini boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan di badan anda. Berikut adalah beberapa bahaya tidur awal untuk badan:

1. Diabetes

Menurut penyelidikan, kurang tidur pada waktu malam dapat meningkatkan risiko terkena diabetes. Begitu juga jika anda tidur terlalu banyak. Ini kerana gangguan tidur dapat meningkatkan risiko ketahanan insulin, jadi kadar gula darah cenderung meningkat pada orang yang mengalami masalah tidur.

2. Kegemukan

Tidur terlalu sedikit atau terlalu banyak boleh membuatkan anda bertambah berat badan. Menurut kajian, orang yang tidur kurang dari 7 jam malam mempunyai risiko kegemukan yang lebih tinggi, dibandingkan dengan orang yang tidur selama 7-8 jam sehari. Ini dikira kerana kurang tidur dapat meningkatkan selera makan, jadi orang akan cenderung makan lebih banyak ketika mereka kurang tidur.

3. Penyakit jantung dan saluran darah

Tidur yang kerap pada waktu pagi dan kurang tidur dapat meningkatkan risiko terkena penyakit jantung dan saluran darah, seperti serangan jantung dan strok. Kurang tidur akan meningkatkan tekanan darah dan keradangan di dalam badan. Kedua-dua perkara ini akan meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

4. Mudah dilupakan

Tidur yang tidak mencukupi dapat menjadikan seseorang lebih pelupa. Kerana ketika anda tidur, tubuh akan berehat dan memperbaiki tisu badan, termasuk sel otak. Apabila seseorang kurang tidur, tisu otaknya juga akan kekurangan oksigen dan tenaga sehingga dia mudah lupa.

5. Kesukaran berfikir dan menumpukan perhatian

Penyelidikan menunjukkan bahawa tidur yang mencukupi dan berkualiti menjadikan seseorang dapat berfikir dengan jelas, mudah mendapatkan idea, dan dapat menyelesaikan masalah. Orang yang sering tidur awal atau kurang tidur akan merasa lebih sukar untuk menumpukan perhatian pada pekerjaan dan menumpukan perhatian. Ini pasti akan mempengaruhi prestasi kerja dan produktiviti di pejabat.

6. Mood senang diubah

Kurang tidur pada waktu malam dalam jangka masa panjang dipercayai menyebabkan perubahan mood, malah kemurungan. Selain itu, bahaya tidur pada waktu pagi juga dapat menjadikan emosi seseorang menjadi kurang stabil kerana keletihan.

7. Peningkatan risiko barah

Orang yang sering tidur awal kerana terpaksa bekerja pergeseran atau melakukan aktiviti tertentu pada waktu malam mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah. Ini disokong oleh beberapa kajian yang menyatakan bahawa sebilangan pesakit kanser mempunyai kebiasaan untuk bangun lewat atau tidur kurang dari 7 jam.

Agar bahaya tidur awal kerana kurang tidur tidak dialami, cubalah tidur pada waktu yang sama setiap hari, hadkan pengambilan kafein, rajin bersenam, dan matikan lampu bilik, peranti, dan barang elektronik lain ketika berbaring katil.

Sekiranya kurang tidur mengganggu aktiviti harian anda, anda harus berjumpa dengan doktor anda agar anda dapat diberi rawatan sebelum menimbulkan bahaya kesihatan.