Fahami Punca Kyphosis dan Pelbagai Faktor Risiko

Kyphosis adalah gangguan tulang belakang, di mana tulang belakang atas dibengkokkan atau melengkung ke belakang, menyebabkan penderita mengalami postur yang membungkuk.

Kyphosis ringan biasanya tidak memerlukan rawatan. Tetapi, jika keadaannya cukup teruk, kifosis boleh menyakitkan, memerlukan rawatan oleh doktor.

Punca Kyphosis Yang Perlu Anda Ketahui

Berdasarkan penyebabnya, kyphosis dapat dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

Kyphosis postural

Kyphosis postural adalah jenis kyphosis yang paling biasa pada remaja. Kelengkungan tulang belakang atas ini disebabkan oleh kebiasaan membongkok ketika duduk dan berdiri.

Kyphosis postural lebih kerap berlaku pada kanak-kanak perempuan berbanding kanak-kanak lelaki. Walau bagaimanapun, jenis kyphosis ini agak ringan dan jarang menyebabkan kesakitan. Kyphosis postural juga mudah diperbaiki dengan mengamalkan duduk dan berdiri dengan betul.

Kyphosis Scheuermann

Scheuermann kyphosis adalah sejenis kyphosis yang dicirikan oleh kelainan struktur tulang belakang. Pesakit dengan jenis kyphosis ini mempunyai struktur tulang belakang yang sedikit bulat, sehingga posturnya menjadi bengkok.

Scheuermann kyphosis umumnya berlaku pada remaja dan lebih biasa pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan. Jenis kyphosis ini sering boleh menyebabkan sakit belakang.

Kyphosis kongenital

Kyphosis kongenital atau dalam istilah perubatan disebut kyphosis kongenital adalah gangguan tulang belakang yang terjadi sejak di dalam rahim. Sehingga kini, penyebabnya tidak diketahui. Kanak-kanak dengan kyphosis kongenital biasanya juga mempunyai kecacatan kelahiran yang lain, seperti di jantung atau buah pinggang.

Kyphosis kongenital memerlukan rawatan perubatan segera, kerana keadaannya cenderung memburuk ketika anak berkembang.

Pelbagai Faktor Risiko Kyphosis

Meningkat usia adalah salah satu faktor yang boleh mencetuskan kyphosis. Ini kerana dengan bertambahnya usia, risiko tulang rapuh atau osteoporosis akan meningkat.

Di samping itu, terdapat juga beberapa keadaan perubatan yang dapat meningkatkan risiko kyphosis, iaitu:

  • Tuberkulosis (TB), adalah jangkitan bakteria yang boleh berlaku di hampir semua bahagian badan.
  • Spina bifida, yang merupakan cacat lahir yang berlaku apabila tulang belakang dan sumsum tulang tidak terbentuk dengan betul.
  • Penyakit Paget, yang merupakan penyakit yang mengganggu proses pembentukan tulang, sehingga tulang menjadi rapuh.
  • Neurofibromatosis, yang merupakan tumor pada tisu saraf. Keadaan ini adalah gangguan genetik.
  • Distrofi otot atau distrofi otot, yang merupakan kelainan genetik yang menyebabkan otot melemah secara progresif.
  • Kecederaan pada tulang belakang.

Kyphosis boleh disebabkan oleh pelbagai perkara dan risiko mengembangkan kecacatan tulang belakang ini dapat meningkat dalam keadaan tertentu. Memang, tidak semua kyphosis berbahaya dan memerlukan rawatan doktor, tetapi jika anda merasakan keluhan pada tulang belakang dan kelainan postur, anda harus berjumpa doktor.