10 Khasiat Aloe Vera untuk Kesihatan

Terdapat pelbagai faedahLidah Buaya untuk kesihatan dan kecantikan. Tidak hairanlah jika tumbuhan yang sama dikenali dengan nama Lidah Buaya ini ia adalah satu masa yang panjangdigunakan untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan, mulai dari penyakit kulit sehinggasembelit.

Salah satu kelebihan aloe vera yang paling popular sejak kebelakangan ini adalah melembapkan kulit. Buktinya, banyak produk kecantikan yang menjadikan lidah buaya sebagai bahan semula jadi untuk merawat kulit kering. Di samping itu, terdapat banyak faedah lidah buaya untuk kesihatan yang sangat disesalkan.

Pelbagai Khasiat Aloe Vera

Berikut adalah faedah lidah buaya atau lidah buaya untuk kesihatan anda:

1. Mengatasi kulit kering

Menyapukan lidah buaya ke kulit dapat membantu merawat kulit kering. Ini kerana lidah buaya mengandungi mineral, enzim, antioksidan, vitamin A, C, dan E yang baik untuk menguatkan lapisan pelindung kulit sehingga dapat menjadikan kulit lebih lembap.

2. Menghilangkan jerawat

Penyelidikan menunjukkan bahawa menggunakan gel lidah buaya pada waktu pagi dan petang, bersama dengan ubat anti-jerawat yang ditetapkan, dapat mengurangkan jerawat sekitar 35 persen.

Manfaat lidah buaya untuk merawat jerawat dapat diperoleh berkat kandungan asid salisilik dan sebatian antiseptik lain di dalamnya yang dapat membantu membunuh bakteria penyebab jerawat.

3. Pembersihan solekan

Bagi anda yang mempunyai kulit sensitif, lidah buaya boleh dijadikan alternatif pembersihan solekan tanpa kerengsaan. Dengan tekstur seperti gel, lidah buaya dapat melarutkan solek sambil melembapkan kulit.

4. Mengatasi mata yang bengkak

Walaupun memerlukan lebih banyak penyelidikan, penggunaan lidah buaya ke kawasan bawah mata dipercayai dapat membantu merawat mata yang bengkak. Ini mungkin kerana lidah buaya mempunyai kemampuan untuk meningkatkan aliran darah, sehingga dapat mempercepat pergerakan cairan terkumpul.

5. Mempercepat penyembuhan luka

Banyak kajian menunjukkan bahawa menggunakan gel atau krim lidah buaya pada kulit dapat mempercepat proses penyembuhan luka bakar ringan (darjah 1 dan 2). Sebenarnya, satu kajian mendapati bahawa lidah buaya lebih berkesan daripada salap yang biasa diresepkan untuk luka bakar kecil.

6. Melegakan ggatal dan ruam kronik

Beberapa penyakit kronik yang disebabkan oleh keradangan boleh menyebabkan gatal pada kulit dan mulut. Ini tentu saja boleh mengganggu makan, minum, dan keselesaan umum.

Menurut penyelidikan, menggunakan ubat kumur yang mengandungi gel lidah buaya 3 kali sehari selama 3 bulan dapat membantu mengurangkan gatal dan ruam di mulut. Manfaat yang sama juga dapat diperoleh jika gel lidah buaya digunakan 2 kali sehari selama 2 bulan pada kulit.

7. Membantu pemulihan petang yang sejuk

Beberapa kajian menunjukkan bahawa krim dengan ekstrak lidah buaya dapat mempercepat proses penyembuhan petang yang sejuk atau luka yang disebabkan oleh virus herpes simplex. Selain melembapkan, manfaat ini dapat diperoleh kerana lidah buaya mempunyai sifat antivirus sehingga dapat membantu melawan virus herpes.

8. Mengatasi hlmsosis

Penggunaan krim yang mengandungi lidah buaya juga dikatakan dapat mengurangkan plak kulit yang timbul akibat psoriasis. Sebenarnya, krim lidah buaya dianggap lebih berkesan daripada triamcinolone biasa diresepkan untuk psoriasis. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih perlu dilakukan.

9. Menurunkan kadar gula dalam darah

Aloe vera berpotensi menjadi ubat diabetes kerana satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak lidah buaya setiap hari dapat membantu menurunkan kadar gula darah pada orang dengan diabetes jenis 2.

Namun, penggunaannya harus digunakan dengan hati-hati kerana jika diambil bersama dengan ubat diabetes, glukosa darah dapat turun dalam jumlah yang tinggi sehingga benar-benar membahayakan kesihatan.

10. Pembuangan air besar dengan lancar

Kelebihan lidah buaya terakhir ini telah lama diketahui oleh banyak orang. Lateks dalam gel aloe vera dikenali sebagai julap. Namun, penggunaannya mesti dilakukan dengan berhati-hati kerana ia juga boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk cirit-birit.

Hati-hati Kesan Sampingan Aloe Vera

Walaupun membawa banyak faedah, ada kesan sampingan yang boleh timbul dari penggunaan lidah buaya. Contohnya pada kulit, reaksi alahan mungkin berlaku semasa lidah buaya digunakan. Reaksi alahan ini biasanya dialami oleh orang yang juga alah pada bawang putih, bawang, dan bunga tulip.

Pengambilan lateks aloe vera dalam jumlah yang tinggi juga berpotensi menyebabkan sakit perut dan kekejangan. Sebenarnya, dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan cirit-birit, penurunan berat badan, masalah buah pinggang, kelemahan otot, darah yang mengandungi air kencing, hingga masalah jantung.

Oleh itu, jangan mengambil produk aloe vera gel atau susu getah secara sembarangan. Anda dinasihatkan untuk membaca maklumat pada bungkusan untuk mengelakkan kesan sampingan.

Kumpulan orang yang tidak boleh mengambil gel atau lateks dari lidah buaya termasuk:

  • Wanita hamil, kerana meningkatkan risiko keguguran dan kecacatan janin
  • Kanak-kanak di bawah 12 tahun, kerana risiko menyebabkan sakit perut, kekejangan, atau cirit-birit
  • Pesakit yang akan menjalani pembedahan dalam 2 minggu ke depan, kerana risiko mengganggu kadar gula darah semasa dan selepas pembedahan
  • Pesakit dengan buasir, gagal ginjal, atau radang usus, kerana ia dapat memperburuk keadaan ini

Lidah buaya boleh membawa banyak faedah untuk kesihatan dan kecantikan. Untuk kegunaan luaran, lidah buaya umumnya selamat. Walau bagaimanapun, berhati-hatilah dengan risiko alahan dan pastikan produk yang anda gunakan telah diluluskan oleh BPOM.

Anda juga harus berhati-hati jika anda ingin menggunakan lidah buaya sebagai rawatan alternatif atau rawatan tambahan sebagai tambahan kepada ubat doktor. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan produk atau ubat herba yang mengandungi lidah buaya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found