5 Cara Mengatasi Gatal Semasa Kehamilan

Semasa mengandung, masalah kulit sering berlaku. Satu keluhan yang cukup mengganggu adalah gatal. Bukan hanya membuat wanita hamil tidak selesa, gatal ini juga boleh menyebabkan luka dan jangkitan jika anda terus menggaru. Oleh itu, segera atasi gatal semasa hamil dengan cara yang selamat.

Gatal adalah perkara biasa semasa kehamilan, dan ini adalah perkara biasa kerana peregangan dan peningkatan bekalan darah ke kulit semasa kehamilan. Bahagian badan yang paling gatal adalah perut, payudara, tangan, dan kaki.

Pelbagai Punca Gatal Semasa Kehamilan

Selain meregangkan dan meningkatkan bekalan darah ke kulit yang menjadikan kulit lebih sensitif, gatal semasa kehamilan juga boleh disebabkan oleh:

  • Kulit kering
  • Alahan
  • Papula urtikaria pruritik & plak kehamilan (PUPPP)
  • Psoriasis
  • Prurigo
  • Ekzema

Bukan hanya itu, gatal yang dirasakan semasa kehamilan juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan yang lebih serius, seperti kolestasis obstetrik (OC). Walau bagaimanapun, keadaan ini agak jarang berlaku.

Lalu, Bagaimana Mengatasi Gatal Yang Muncul?

Apabila merasa gatal, ibu hamil biasanya akan segera menggaru kawasan gatal, betul? Sebenarnya, ini hanya melegakan gatal dan boleh menyebabkan masalah baru, seperti luka kulit atau jangkitan.

Oleh itu, jika wanita hamil mengalami gatal semasa mengandung, cubalah untuk tidak menggaru. Berikut adalah beberapa langkah yang boleh diambil oleh wanita hamil untuk mengatasi masalah gatal pada kulit:

1. Gunakan pelembap kulit

Gatal semasa mengandung sering disebabkan oleh kulit yang terlalu kering. Untuk mengatasinya, wanita hamil boleh menggunakan pelembap kulit ke kawasan yang gatal. Apabila kulit lembap, gatal juga akan berkurang. Seboleh-bolehnya gunakan pelembap kulit yang tidak mengandungi wangian untuk mengelakkan kegatalan pada kulit. Wanita hamil juga boleh menggunakan pelembap semula jadi, seperti minyak zaitun atau lidah buaya.

2. Gunakan kompres sejuk

Daripada menggaru, cara yang lebih selamat untuk mengurangkan gatal adalah dengan menerapkan sensasi penyejukan pada kulit. Ini dapat dilakukan dengan memampatkan bahagian badan yang gatal dengan air sejuk atau ketulan ais yang dibalut dengan kain.

3. Pakai pakaian yang longgar

Tekanan dan geseran pakaian pada kulit juga sering menyebabkan gatal, malah kerengsaan. Oleh itu, gunakan pakaian yang selesa dan longgar semasa kehamilan. Selain itu, pilihlah pakaian yang terbuat dari kapas, agar peluh wanita hamil dapat diserap dengan baik dan tidak membuat gatal menjadi lebih teruk.

4. Elakkan pancuran mandian air panas

Sebilangan orang berpendapat mandi air panas dapat menghilangkan rasa gatal. Tetapi sebenarnya, kaedah ini kurang berkesan untuk mengatasi gatal-gatal. Hujan yang panas sebenarnya boleh menjadikan kulit wanita hamil kering, menjadikannya lebih mudah untuk mengalami gatal.

5. Gunakan pelembap

Salah satu cara untuk mengelakkan kulit menjadi kering dan gatal adalah dengan menggunakan pelembap (humidifier) ​​di dalam rumah, terutamanya jika wanita hamil menggunakan alat penyaman udara atau penghawa dingin. Alat ini dapat mengekalkan kelembapan udara, sehingga kulit wanita hamil tidak cepat kering.

Sekiranya pelbagai kaedah di atas belum dapat mengatasi gatal semasa kehamilan yang dirasakan oleh wanita hamil, anda harus segera berjumpa doktor. Terutama jika gatal bertambah teruk, merebak ke seluruh badan, atau disertai ruam, lebam, dan luka.