3 Fakta Lompat Squat Yang Perlu Anda Ketahui

Lompat setinggan Ia biasanya dilakukan sebagai pemanasan atau menegangkan otot-otot badan bawah. Namun, ada fakta lain yang perlu anda ketahui agar tidak cuai dalam melakukan sesuatu lompat setinggan, untuk mengelakkan bahaya dan mendapat faedahnya.

Lompat setinggan adalah salah satu pergerakan sukan yang dilakukan dengan kedudukan awal badan berdiri dan kaki terpisah. Kemudian, letakkan tangan anda di belakang kepala anda, kemudian lompat sedikit dengan mendarat pada kedudukan setengah jongkok, sehingga lutut anda bengkok tetapi lutut anda tidak melebihi jari kaki anda.

Latihan ini dapat membantu meningkatkan postur badan anda, menegangkan paha dan punggung anda, membesarkan punggung anda, dan menjadikan otot kaki anda lebih kuat.

Ketahui FaktaLompat Setinggan Sebelum Mencubanya

Dalam melakukan melompat setinggan, Sudah tentu anda juga mesti memahami cara yang betul mengikut teori yang disyorkan. Berikut adalah tiga fakta lompat setinggan apa yang anda perlu tahu untuk melakukannya dengan betul.

  • Separuh squat sebelum ini lompat setinggan

    Lompat setinggan elok dilakukan sebagai pemanasan sebelum melakukan sukan utama. Walau bagaimanapun, sebelum melakukan lompat setinggan adalah idea yang baik untuk melakukannya terlebih dahulu separuh setingganSeparuh squat ini dilakukan seperti melompat setinggan, tanpa melakukan gerakan melompat. Separuh squat Ini dilakukan sebagai bentuk pemanasan, jadi prestasi lompat setinggan meningkat kerana peningkatan aktiviti otot.

  • Elakkan melakukan lompat setinggan jika anda mempunyai keadaan ini

    Meniskus yang koyak (lapisan lutut) adalah salah satu kecederaan lutut yang paling biasa. Bagi anda yang mempunyai meniskus yang koyak, tidak digalakkan untuk tidak melakukan ini lompat setinggan. Meniskus yang koyak biasanya berlaku pada atlet. Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh keadaan lain seperti meningkatnya usia, melakukan aktiviti yang menyebabkan berat badan disokong sepenuhnya pada lutut, dan lutut terpaksa dipusingkan. Sekiranya anda mempunyai meniskus yang koyak, anda akan mengalami kesakitan, kekejangan, dan bengkak di lutut anda.

  • Adakah lompat setinggan baik untuk mengelakkan keadaan ini

    Sekiranya anda mahu lakukan lompat setinggan, adalah idea yang baik untuk melakukannya dengan betul dan tidak berlebihan, untuk mengelakkan kecederaan.

Salah satu jenis kecederaan yang mungkin berlaku adalah sakit patellofemoral, yang merupakan keadaan di mana tulang dan tisu lembut di sekitar lutut, seperti pad lemak di bawah patela, sendi, tisu sinovial (lapisan sendi lutut), dan tisu penghubung sendi, menjadi sakit . Dalam keadaan tertentu, sakit patellofemoral boleh menyebabkan keradangan pada cecair sinovial atau sendi, dan juga boleh menyebabkan air mata meniskus, sakit belakang, dan keseleo kaki.

Dari tiga fakta di atas, lompat setinggan anda boleh memohon sebagai pemanasan sebelum mula bersenam. Adalah disyorkan untuk dilakukan separuh setinggan sebelum melakukan lompat setinggan, yang tentunya juga harus dilakukan dengan cara yang betul dan tidak ceroboh agar tidak cedera.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found