Jenis Gangguan Mental Yang Selalunya Berlaku

Trauma yang teruk akibat kejadian atau gangguan fungsi otak boleh menyebabkan seseorang mengalami gangguan mental. Jenis gangguan mental termasuk gangguan kecemasan, gangguan psikotik, gangguan mood, gangguan keperibadian, dan gangguan makan.

Gangguan mental adalah masalah kesihatan yang secara signifikan mempengaruhi bagaimana seseorang berfikir, berkelakuan, dan berinteraksi dengan orang lain. Sekiranya tidak dirawat, orang yang mengalami masalah mental akan sukar bergerak, bekerja, dan bahkan berinteraksi dengan orang lain.

Penyelidikan Kesihatan Asas Kementerian Kesihatan (Riskesdas) pada tahun 2018 menyatakan bahawa lebih daripada 19 juta orang Indonesia berusia 15 tahun ke atas menderita gangguan mental dan emosi dan lebih daripada 12 juta orang dianggarkan mengalami kemurungan. Angka ini cenderung meningkat jika dibandingkan dengan data 2013.

Punca gangguan mental belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang diketahui dapat meningkatkan risiko seseorang untuk mengalami gangguan mental, termasuk:

  • Faktor genetik atau kongenital
  • Sejarah keluarga gangguan mental
  • Tekanan berat
  • Telah mengalami peristiwa traumatik, seperti menjadi mangsa penderaan atau keganasan
  • Penggunaan ubat haram dan pengambilan minuman beralkohol secara berlebihan
  • Keadaan perubatan tertentu, seperti kecederaan otak yang teruk, strok, dan gangguan tiroid

Jenis Gangguan Mental Yang Sering Dialami

Gangguan mental adalah salah satu masalah kesihatan yang masih mendapat banyak pandangan negatif dari orang ramai.

Tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa gangguan mental hanya berlaku kerana halusinasi atau masalah tingkah laku. Sebenarnya, masih banyak orang yang berpendapat bahawa orang yang mengalami gangguan mental perlu dikurung atau diikat.

Sebenarnya, terdapat pelbagai jenis gangguan mental dan setiap jenis gangguan mental mempunyai tanda dan gejala yang berbeza. Berikut adalah jenis gangguan mental yang agak biasa:

1. Gangguan kegelisahan

Gangguan kecemasan termasuk gangguan kecemasan umum, gangguan kecemasan sosial, fobia, dan panik. Gangguan kegelisahan adalah gangguan mental yang membuat penderita merasa gelisah dan gelisah, dan sukar untuk mengawal perasaan ini.

Ketika mengalami gangguan kecemasan, seseorang mungkin mengalami gejala seperti banyak berkeringat, degupan jantung yang cepat atau berdebar-debar dada, merasa pening, mengalami masalah untuk menumpukan perhatian, mengalami masalah tidur, dan merasa cemas dan bimbang bahawa sukar untuk melakukan aktiviti harian .

2. Gangguan keperibadian

Seseorang yang mempunyai gangguan keperibadian cenderung mempunyai corak pemikiran, perasaan, atau tingkah laku yang berbeza dengan kebanyakan orang pada umumnya. Jenis gangguan keperibadian terbahagi kepada beberapa kumpulan, iaitu:

  • Jenis eksentrik, seperti gangguan keperibadian paranoid, skizoid, skizotaip, dan antisosial
  • Jenis dramatis atau emosi, seperti gangguan keperibadian narsistik, histrionik, dan sempadan (garis sempadan)
  • Jenis kegelisahan dan ketakutan, seperti gangguan personaliti kompulsif obsesif, penghindaran (mengelakkan), dan kebergantungan (bergantung)

3. Gangguan psikotik

Gangguan psikotik adalah gangguan mental yang teruk yang menyebabkan pemikiran dan persepsi yang tidak normal, seperti skizofrenia.

Orang dengan gangguan psikotik akan mengalami halusinasi, mempercayai perkara-perkara yang tidak benar-benar berlaku, dan bahkan mendengar, melihat, atau merasakan perkara-perkara yang tidak benar-benar nyata.

4. Gangguan mood

Perubahan mood yang berlaku dari semasa ke semasa adalah perkara biasa, terutama jika ada faktor pemicu, seperti tekanan, keletihan, atau tekanan mental.

Walau bagaimanapun, orang yang mengalami gangguan mood dapat mengalami perubahan mood atau mood yang melampau dan cepat. Contohnya, dari mood yang stabil, tiba-tiba sedih, kemudian sangat gembira dan bersemangat dalam masa yang singkat.

Jenis gangguan mental yang menyebabkan perubahan mood termasuk kemurungan, gangguan bipolar, dan gangguan siklotimik.

5. Gangguan makan

Gangguan makan adalah gangguan mental yang serius yang mengganggu tingkah laku makan seseorang. Keadaan ini sering kali membuat penghidap mengalami masalah pemakanan, seperti kekurangan zat makanan atau kegemukan.

Contoh gangguan makan adalah anoreksia nervosa dan bulimia nervosa gangguan pesta minum-minum makan atau gangguan makan.

6. Kelainan kawalan ketagihan dan ketagihan

Orang dengan gangguan kawalan impuls tidak dapat menahan keinginan untuk mengambil tindakan yang boleh membahayakan diri sendiri atau orang lain, seperti perjudian, mencuri (kleptomania), dan memulakan kebakaran (piromania).

Walaupun gangguan tingkah laku ketagihan atau ketagihan biasanya disebabkan oleh penyalahgunaan alkohol dan ubat-ubatan atau ubat-ubatan haram. Bukan hanya itu, seseorang juga boleh ketagih dengan aktiviti tertentu, seperti seks, melancap, atau berbelanja.

7. Gangguan kompulsif obsesif (OCD)

Gangguan mental ini dicirikan oleh pemikiran dan obsesi yang tidak terkawal dengan sesuatu, sehingga mendorong penghidapnya melakukan aktiviti berulang kali.

Orang yang menghidap OCD mungkin terobsesi dengan nombor tertentu, seperti nombor 3. Ini akan membuat mereka merasa perlu melakukan aktiviti tertentu, seperti mencuci tangan atau mengetuk pintu tiga kali. Sekiranya ini tidak dilakukan, penghidap OCD akan merasa tidak selesa dan bimbang berlebihan.

8. Gangguan tekanan pasca trauma (PTSD)

PTSD dapat berkembang setelah seseorang mengalami peristiwa traumatik atau mengerikan, seperti penderaan seksual atau fizikal, kematian orang yang disayangi, atau bencana alam.

Orang yang menderita PTSD biasanya sukar melupakan fikiran atau peristiwa yang tidak menyenangkan ini.

Apa pun jenisnya, pelbagai gangguan mental yang dialami oleh seseorang perlu dirawat oleh psikologi atau psikiatri. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, gangguan mental yang dialami boleh bertambah buruk dan berpotensi membuat mereka menyakiti diri sendiri atau orang lain.

Sekiranya anda atau seseorang yang anda kenali menunjukkan gejala penyakit jiwa, segera dapatkan bantuan psikiatri. Untuk menentukan diagnosis gangguan mental pada pesakit, seorang psikiatri akan melakukan pemeriksaan psikiatri. Selepas itu, pesakit akan mendapatkan rawatan dan rawatan mengikut jenis gangguan mental yang dialaminya.