4 Cara Memulihkan Rasa Bau Anda Kerana Anosmia

Anosmia adalah kehilangan deria bau. Untuk mengatasinya, terdapat beberapa cara untuk memulihkan deria bau yang hilang akibat anosmia. Kaedah ini mudah dan praktikal, jadi anda boleh melakukannya sendiri di rumah.

Anosmia berlaku apabila deria penciuman tidak dapat mencium sesuatu, seperti bau bunga atau bau yang kuat. Terdapat beberapa penyebab anosmia, mulai dari kesesakan hidung kerana polip hidung yang sejuk, hingga COVID-19.

Pada orang yang menghidap selesema, anosmia biasanya hilang ketika selesema mereda. Sementara pada pesakit dengan COVID-19, anosmia akan bertahan lebih lama dan dapat diatasi dengan melakukan beberapa cara untuk memulihkan deria bau, mulai dari latihan bau hingga pemberian ubat.

Cara Memulihkan Rasa Bau Kerana Anosmia

Anosmia boleh hilang dengan sendirinya dalam beberapa minggu atau bulan dan ada yang kekal. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk mengatasi anosmia yang boleh anda cuba di rumah untuk memulihkan deria bau anda dengan lebih cepat, termasuk:

1. Amalan penciuman

Latihan penciuman dilakukan dengan bergantung pada ingatan bau untuk mengaktifkan semula saraf penciuman. Latihan ini melibatkan bau berbau berulang, seperti lemon, mawar, cengkeh, dan kayu putih.

Setiap aroma disedut sedalam 15-20 saat. Apabila anda menyedutnya, cuba ingat bagaimana ramuannya berbau. Membayangkan bau objek dianggap dapat melatih kerja ujung saraf deria bau.

Cara mengembalikan deria bau yang satu ini boleh anda lakukan 2-3 kali sehari sekurang-kurangnya 3 bulan. Penyelidikan menunjukkan bahawa terdapat peningkatan kemampuan deria penciuman pada penderita COVID-19 yang mengalami anosmia setelah melakukan latihan ini.

2. Minum teh halia

Teh halia juga boleh digunakan untuk mengubati anosmia. Halia sendiri mempunyai aroma khas dan pedas yang dapat membantu anda melatih deria penciuman anda.

Selain itu, minum teh halia ketika kesesakan hidung dapat melegakan keradangan di saluran pernafasan sekaligus mengurangkan pembentukan lendir yang menyumbat saluran hidung.

Cara membuat teh halia sangat mudah. Anda boleh memasukkan satu sudu besar halia mentah yang telah dihiris dan ditumbuk ke dalam dua cawan air panas selama kira-kira 15 minit. Selepas itu, teh halia siap dinikmati.

3. Pengairan hidung

Sekiranya anosmia disebabkan oleh jangkitan atau alergi, anda boleh mencuba kaedah pengairan hidung untuk memulihkan deria bau anda.

Kaedah ini dilakukan dengan menggunakan larutan garam yang boleh dibeli di kaunter atau anda boleh membuatnya sendiri dengan mencampurkan setengah sudu teh garam dan setengah sudu teh baking soda dalam 1 cawan air masak.

Seterusnya, masukkan larutan air garam ke dalam botol penyembur atau botol pengairan. Nah, inilah cara membersihkan bahagian dalam hidung menggunakan larutan air garam:

  • Condongkan kepala anda ke satu sisi badan anda.
  • Semburkan larutan garam ke dalam satu lubang hidung perlahan ke arah yang bertentangan dengan bahagian kepala yang condong.
  • Biarkan larutan garam keluar dari lubang hidung atau mulut yang lain.
  • Ulangi kaedah ini untuk lubang hidung yang lain dan lakukan beberapa kali sehari untuk memulihkan deria bau.

4. Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Sekiranya anosmia tidak bertambah baik, anda perlu berjumpa doktor untuk rawatan selanjutnya. Doktor anda akan menetapkan ubat untuk memulihkan deria bau, seperti:

  • Dekongestan
  • Antihistamin
  • Semburan hidung steroid
  • Antibiotik

Penyelidikan menunjukkan bahawa senaman penciuman disertai dengan semburan hidung steroid, budesonide, dapat meningkatkan kemampuan berbau dibandingkan dengan membersihkan bahagian dalam hidung menggunakan larutan garam.

Sekiranya beberapa cara untuk memulihkan deria bau di atas tidak dapat mengatasi anosmia yang anda alami, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul, terutamanya jika ia menyebabkan kekurangan zat makanan dan penurunan berat badan kerana kurang selera makan, sesak nafas , atau kemurungan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found