Kenali Punca Kulat Kuku dan Cara Mengubatnya

Kulat kuku atau onikomikosis umumnya dicirikan oleh titik putih atau kuning pada hujung kuku jari atau kuku ibu jari. Jika tidak dirawat, jamur dapat merebak dan menyebabkan kuku berubah warna, menebal, atau bahkan hancur.

Kulat kuku lebih cenderung berlaku di kawasan kuku yang hangat dan lembap. Keadaan ini sering berlaku, terutama pada mereka yang menderita gangguan imun, seperti diabetes, barah, dan jangkitan HIV.

Kulat kuku sendiri dapat merebak ke seluruh kuku, termasuk pembalut, kutikula, hingga ke akar kuku.

Beberapa Punca Kulat Kuku

Kulat kuku disebabkan oleh sejenis kulat dermatofit dan jamur ragi (Candida). Apabila kuku anda panas dan lembap, jamur lebih mudah tumbuh dan menjadikan kuku menjadi habitatnya.

Kulat kuku menyerang kuku kaki lebih kerap daripada jari. Ini kerana jari kaki sering ditutup, seperti ketika memakai stoking atau kasut. Kulat kuku juga lebih berisiko bagi orang yang mempunyai masalah dengan aliran darah di kaki.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan kulat kuku muncul, termasuk:

 • Kerosakan pada kulit atau kuku
 • Persekitaran lembap
 • Memakai kasut yang membuatkan kaki anda terasa panas dan berpeluh
 • Berkongsi tuala dengan orang lain
 • Penggunaan kuku tiruan
 • Mencuci tangan terlalu kerap atau bersentuhan dengan air untuk jangka masa yang lama
 • Penyakit tertentu, seperti diabetes dan psoriasis
 • Selalunya berjalan tanpa alas kaki
 • Tabiat merokok

Rawatan Kulat Kuku

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat kulat kuku, termasuk:

1. Ubat antijamur oral

Untuk membasmi kulat yang menyebabkan kulat kuku, doktor boleh memberikan ubat antijamur. Proses penyembuhan kulat kuku dengan ubat jenis ini biasanya memakan masa sekitar 4 bulan sehingga kuku bebas dari jamur.

2. Krim antijamur

Rawatan lain yang boleh dilakukan adalah dengan menggunakan krim atau salap antijamur. Penggunaannya dilakukan dengan memasangnya ke kuku yang dijangkiti. Pastikan anda merendam dan menipis kuku sebelum menggunakan krim. Penipisan kuku diperlukan untuk memudahkan krim antijamur menembusi lapisan kuku, menjadikannya lebih mudah untuk merawat kulat kuku.

3. Perubatan dalam bentuk cat kuku

Ubat lain yang mungkin diresepkan oleh doktor anda adalah cat kuku yang mempunyai sifat antijamur. Pengilat kuku antijamur ini dipanggil ciclopirox. Penggunaannya adalah untuk melapisi kuku dan kulit di sekitar kuku yang dijangkiti.

Pada awal penggunaan, cat kuku akan dibiarkan selama 7 hari sebelum dibersihkan dengan alkohol. Tambahan pula, penggunaan cat kuku antijamur ini harus dilakukan setiap hari selama setahun sehingga kuku bebas sepenuhnya dari kulat.

4. Pembedahan pembuangan kuku

Pembuangan kuku yang dijangkiti jamur akan disarankan oleh doktor jika menyebabkan kesakitan yang tidak tertahankan. Melalui prosedur pengekstrakan, kuku baru kemudian akan tumbuh di tempat yang sama. Proses penyembuhan dengan kaedah ini boleh memakan masa setahun untuk kuku baru tumbuh sepenuhnya.

5. Terapi laser

Salah satu kaedah moden yang boleh dilakukan, iaitu menggunakan terapi laser. Beberapa kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa penggunaan terapi laser berkesan dalam merawat jamur kuku.

Walau bagaimanapun, rawatan jenis ini agak mahal dan tidak biasa digunakan sebagai kaedah umum untuk merawat kulat kuku.

Petua Mencegah Kulat Kuku

Walaupun bukan penyakit serius, tetapi rawatan kulat kuku memerlukan masa yang lama. Sekurang-kurangnya, anda akan mengambil masa sekurang-kurangnya 2–4 ​​bulan untuk bebas dari kulat kuku jari kaki.

Di samping itu, walaupun anda telah merawat dan merawat, kulat kuku dapat kembali jika anda tidak merawat kuku anda dengan baik.

Nah, berikut adalah beberapa langkah pencegahan yang dapat diambil untuk meminimumkan risiko terkena jamur kuku atau kulat kuku kuku:

 • Pastikan kaki dan tangan anda tetap kering, kerana kulit dan kuku kering tidak mudah dijangkiti jamur kuku.
 • Jangan memotong kuku terlalu pendek, kerana ini boleh menyebabkan kecederaan pada kuku. Jaga kebersihan alat pemotong kuku supaya kulat tidak tumbuh pada alat.
 • Gunakan stoking kering dan ganti dengan kerap. Jangan tunggu sehingga lembap atau basah.
 • Pilih kasut yang tidak sempit sehingga peredaran udara di kawasan kaki terjaga. Untuk kasut, anda boleh memilih kasut yang diperbuat daripada kulit atau kanvas.

Walaupun kedengarannya remeh, sebenarnya kulat kuku adalah keadaan yang tidak boleh dibiarkan begitu sahaja. Oleh itu, adalah mustahak untuk selalu menjaga kebersihan kaki dan tangan anda.

Namun, jika kuku anda menunjukkan tanda-tanda dijangkiti jamur kuku, berjumpa doktor agar rawatan yang sesuai dapat dijalankan.