4 Cara Memutihkan Wajah dengan Aloe Vera

Terdapat pelbagai cara untuk memutihkan wajah dengan lidah buaya. Tumbuhan juga dikenali sebagai Lidah Buaya Telah lama diketahui mempunyai manfaat untuk kesihatan kulit, termasuk menjadikan kulit wajah lebih putih, cerah, dan kelihatan lebih muda.

Daging lidah buaya mempunyai tekstur licin dan basah yang serupa dengan gel. Gel lidah buaya mengandungi banyak air, nutrien, antioksidan, dan bahan yang mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria.

Berkat ramuan ini, tidak hairanlah jika banyak produk kesihatan dan kecantikan menggunakan gel lidah buaya sebagai bahan asas, seperti pelembap, pelindung matahari, sabun dan syampu, dan serum wajah.

Lidah buaya juga diketahui mengandungi sebatian yang dapat memutihkan atau mencerahkan kawasan gelap pada kulit. Bukan hanya itu, tumbuhan ini dapat membantu merawat luka dan jerawat, melembapkan kulit, merawat kerengsaan kulit, mencegah dan melegakan gejala. selaran matahari, dan mencegah penuaan awal pada wajah.

Cara Memutihkan Wajah dengan Aloe Vera

Berminat untuk mencuba memutihkan wajah dengan lidah buaya? Ayuh, ikuti beberapa petua dan cara memutihkan wajah dengan bahan semula jadi berikut:

1. Sapukan gel aloe vera segar pada kulit wajah

Salah satu cara memutihkan wajah dengan lidah buaya adalah dengan menerapkannya terus ke kulit wajah. Pertama sekali, anda perlu mencuci lidah buaya terlebih dahulu, kemudian mengelupas kulitnya. Selepas itu, anda boleh memotong atau memproses daging lidah buaya menjadi jus, kemudian sapukan pada wajah anda.

Sekiranya anda tidak mahu bersusah payah, anda juga boleh menggunakan produk gel lidah buaya tulen yang banyak terdapat di pasaran. Untuk hasil yang optimum, anda boleh menggunakan gel lidah buaya pada waktu malam sebelum tidur di wajah anda dan bilas keesokan harinya.

2. Buat topeng muka dari campuran lidah buaya dan jus lemon

Untuk memutihkan wajah anda dengan lidah buaya, anda juga boleh memproses tanaman ini menjadi topeng muka semula jadi. Caranya ialah mencampurkan jus lidah buaya dengan jus lemon.

Kedua-dua ramuan ini dapat membantu membersihkan pori-pori kulit, menghilangkan debu, kotoran, dan sel-sel kulit mati di wajah, dan menghasilkan kolagen, sehingga wajah akan kelihatan lebih cerah, bersih, lebih halus, dan lebih kencang.

Langkah-langkah untuk membuat topeng muka dengan lidah buaya dan jus lemon cukup mudah, iaitu:

  • Campurkan kira-kira sudu teh jus lemon dan 2 sudu besar jus lidah buaya segar.
  • Sapukan campuran topeng pada wajah.
  • Biarkan topeng di wajah selama 10-15 minit, kemudian bilas.

3. Menggunakan semburan muka atau kabut muka dari lidah buaya

Aloe vera juga kini diproses secara meluas menjadi produk kecantikan, seperti kabut muka dan toner. Produk ini bagus untuk melembapkan wajah tanpa menyebabkan pengeluaran minyak berlebihan yang dapat menyumbat liang, jadi bagus untuk mencegah munculnya komedo atau jerawat.

Gunakan kabut muka dianggap lebih praktikal, pantas, dan mudah. Anda hanya menyemburkannya ke muka dan menutup mata untuk mengelakkan kegatalan. Jangan lupa goncang kabut muka pertama sebelum digunakan.

4. Buat gosok dari campuran lidah buaya, gula, dan minyak zaitun

Sekiranya anda mahu membuat pengelupas atau gosok Untuk wajah semula jadi, anda boleh menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati, seperti lidah buaya, gula putih, dan minyak zaitun atau badam. Bagaimana cara untuk membuat gosok ia juga cukup mudah, iaitu:

  • Satukan cawan minyak zaitun atau badam dan cawan gula putih dan gaul rata.
  • Masukkan cawan gel atau jus lidah buaya tulen dan kacau sehingga campuran sebati.
  • Gosok perlahan skuba ke seluruh permukaan kulit wajah, tetapi elakkan kawasan di sekitar mata.
  • Bilas dengan air apabila selesai.

Penting untuk diingat bahawa memutihkan wajah anda dengan bahan semula jadi tentu memerlukan masa. Jadi, lakukan cara memutihkan wajah dengan lidah buaya di atas secara konsisten, teratur, dan sabar.

Secara amnya, lidah buaya selamat digunakan pada kulit. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin mempunyai reaksi alergi terhadap tumbuhan ini.

Sekiranya anda sudah biasa melakukan cara memutihkan wajah dengan lidah buaya tetapi kulit anda masih kelihatan kusam, atau jika anda mengalami reaksi alergi setelah menggunakan lidah buaya, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi.