Kaki Retak, Inilah Penyelesaian Yang Boleh Dilakukan

Kaki yang retak sering membuat orang yang mengalaminya kurang yakin, terutama ketika memakai selipar atau kasut dengan tumit terbuka. Namun, anda tidak perlu risau, kerana ada jalan penyelesaian yang dapat anda lakukan untuk mengatasinya.

Kaki retak berlaku kerana kulit di kaki sangat kering. Ini memudahkan kulit merekah ketika anda meletakkan kaki di atasnya. Kulit yang retak tidak hanya mengganggu penampilan, tetapi juga boleh menyebabkan kesakitan pada tapak kaki.

Penyelesaian Kulit Kaki Retak

Kunci utama untuk mengatasi kaki yang retak adalah menjaga kelembapan. Nah, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan agar kelembapan kulit di kaki anda sentiasa terjaga, termasuk:

1. Gunakan krim kaki

Pilih krim pelembap yang mengandungidimethicone . Krim dengan bahan ini dapat melembapkan kulit kering. Untuk penyerapan yang optimum, anda harus menggunakan krim ini selepas mandi.

2. Jangan biarkan sisa sabun melekat di kaki anda

Sabun dengan bahan kimia yang keras dapat mengeringkan kulit di kaki anda. Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh mencuci kaki dengan sabun. Gunakan sabun dengan bahan ringan dan bilas sehingga bersih selepas itu.

3. Gunakan Jeli petroleum

Produk ini dapat mengembalikan kelembapan pada kulit di tapak kaki anda. Memandangkan proses penyerapan yang panjang, anda boleh memohon Jeli petroleum pada waktu malam sebelum tidur dan tutup dengan stoking yang bersih dan selesa, kemudian diamkan semalaman.

4. Pengambilan cecair badan yang mencukupi

Kekurangan cecair badan boleh membuat mulut dan tekak terasa kering, begitu juga dengan kulit anda. Kulit kering boleh disebabkan oleh kekurangan air di lapisan atas kulit.

Oleh itu, adalah penting untuk selalu memenuhi keperluan cecair badan sekurang-kurangnya dengan mengambil 8 gelas atau setara dengan 2 liter setiap hari. Sekiranya kulit anda terhidrat dengan baik, kaki anda yang retak secara beransur-ansur akan bertambah baik.

Kaki retak biasanya terjadi disertai pengerasan tisu kulit atau dikenali sebagai kapalan. Keadaan ini dapat diatasi dengan menggunakan ubat yang mengandungi asid salisilat.

Kaki yang retak pada mulanya hanya penampilan yang menjengkelkan, tetapi juga boleh menjadi masalah serius ketika kaki menjadi sakit dan dijangkiti.

Sekiranya kaki yang retak telah dijangkiti, biasanya akan ada beberapa gejala, seperti sakit dan kemerahan di sekitar kawasan tersebut. Sekiranya ini berlaku, doktor akan menetapkan antibiotik topikal.

Petua Mencegah Kulit Kaki Retak

Untuk mengelakkan kaki retak, terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan, termasuk:

Sentiasa melembapkan kaki anda

Tapak kaki sering merupakan bahagian badan yang tidak dihiraukan semasa anda menggunakan pelembap. Baiklah, mulai sekarang jangan lupa sapukan pelembap pada tapak kaki juga, iya. Untuk hasil yang maksimum, sapukan pelembap selepas setiap mandi.

Elakkan menggosok tapak kaki

Menggosok kaki terlalu keras pada tikar, terutama selepas mandi, boleh mengeringkan kulit di kaki anda. Cukup keringkan dengan menekan kaki anda di atas tikar dengan perlahan.

Elakkan mandi terlalu lama

Mandi terlalu lama boleh menyebabkan kelembapan kulit berkurang, termasuk kulit kaki, terutama jika anda menggunakan air panas. Oleh itu, hadkan waktu mandi anda sekurang-kurangnya 15-20 minit. Elakkan menggunakan air yang terlalu panas, kerana boleh mengeringkan kulit.

Mengatasi kaki yang retak bukanlah sesuatu yang mudah. Perlu kesabaran, perhatian, dan masa tambahan untuk pulih. Sekiranya anda telah melakukan petua di atas, tetapi kaki anda yang retak tidak bertambah baik, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.