Adenomyosis - Gejala, sebab dan rawatan - Alodokter

Adenomiosis atau adenomyosis adalah keadaan yang berlaku apabila lapisan permukaan rongga rahim (endometrium) tumbuh di dalam dinding otot rahim (myometrium). Dalam keadaan normal, tisu endometrium hanya boleh melapisi permukaan rongga rahim.

Keadaan ini boleh dialami oleh wanita di semua peringkat umur, tetapi lebih kerap berlaku pada usia 40-50 tahun. Walaupun secara amnya dianggap tidak berbahaya, adenomiosis dapat mempengaruhi kualiti hidup penderita.

Apabila seseorang mengalami adenomiosis, tisu endometrium masih dapat berfungsi dengan normal. Namun, disebabkan oleh adenomiosis, rahim akan membesar, dan menyebabkan pendarahan berat dan sakit di bahagian bawah perut.

Gejala Adenomyosis

Sebilangan orang dengan adenomiosis tidak mengalami sebarang gejala. Kadang-kadang ada rasa tidak selesa di bahagian bawah perut atau pelvis, tetapi hanya sebentar. Sementara pada pesakit lain, adenomiosis dapat menyebabkan gejala, yaitu:

 • Pendarahan berat dan berpanjangan semasa haidmenorrhagia).
 • Sakit haid (senggugut).
 • Rasa tekanan di bahagian bawah perut atau pelvis, disebabkan pembesaran rahim.

Bila hendak berjumpa doktor

Sakit haid atau senggugut adalah salah satu gejala yang disebabkan oleh adenomyosis. Berunding dengan doktor jika sakit haid terasa berlebihan atau tidak tertanggung, telah berlaku 3 kitaran berturut-turut, dan telah mengganggu aktiviti.

Anda juga dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya pendarahan semasa haid lebih banyak daripada biasa atau pendarahan dari faraj muncul selepas menopaus.

Punca Adenomyosis

Sehingga kini, penyebab adenomiosis belum dapat ditentukan. Namun, para pakar mengesyaki terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan adenomiosis, iaitu:

 • Telah menjalani pembedahan pada rahim, seperti bahagian caesar.
 • Keradangan rahim, misalnya kerana jangkitan.
 • Kecacatan rahim.
 • Perubahan tahap hormon, misalnya kerana haid atau menopaus.
 • Umur sekitar 40 hingga 50 tahun.
 • Ambil ubat tamixofen untuk barah payudara.

Diagnosis Adenomyosis

Sebagai langkah pertama, doktor perlu mengetahui simptomnya dan melakukan pemeriksaan fizikal pesakit. Doktor terutamanya akan memeriksa bahagian bawah perut atau pelvis untuk melihat apakah terdapat pembesaran rahim dan kehadiran atau ketiadaan kesakitan ketika ditekan.

Diagnosis adenomiosis sukar dipastikan hanya dari gejala yang muncul, kerana serupa dengan penyakit rahim lain, seperti fibroid, endometriosis, atau polip endometrium. Untuk mengesahkan diagnosis, doktor perlu melakukan pemeriksaan tambahan dalam bentuk:

 • Pelvis (perut bawah) atau ultrasound transvaginal

  Ultrasound dapat melihat rahim yang membesar, perubahan bentuk otot rahim, kehadiran sista rahim, atau penebalan endometrium.

 • MRI rahim

  Pemeriksaan ini dilakukan oleh doktor untuk melihat keadaan rahim dengan lebih terperinci.

 • Ujian darah

  Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengetahui kesan pendarahan, iaitu anemia atau kekurangan darah.

 • Biopsi endometrium

  Persampelan dan pemeriksaan sampel tisu endometrium dilakukan untuk mengesahkan kejadian adenomiosis.

Rawatan Adenomyosis

Rawatan untuk pesakit dengan adenomiosis akan disesuaikan dengan keparahan gejala, sejarah kelahiran anak, dan keinginan pesakit untuk memiliki keturunan di masa depan.

Untuk mengurangkan kesakitan ringan, rawatan diri dapat dilakukan, dengan merendam dalam air suam atau menggunakan pelindung hangat pada perut. Penghilang rasa sakit di kaunter, seperti paracetamol, juga boleh diambil untuk mengurangkan kesakitan.

Sekiranya usaha ini tidak dapat meredakan gejala adenomiosis atau terdapat pendarahan haid yang berat, berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut. Pakar obstetrik akan mengubatinya dengan:

Pelega kesakitan

Ubat anti-radang bukan steroid, seperti asid mefenamat, boleh diberikan untuk mengurangkan kesakitan.

Terapi hormon

Terapi ini diberikan kepada pesakit yang mengalami pendarahan berat semasa haid atau kesakitan yang tidak dapat ditanggung. Contoh terapi hormon adalah pil kawalan kelahiran.

Ablasi endometrium

Prosedur ini bertujuan untuk menghancurkan lapisan rahim yang mengalami adenomiosis. Walau bagaimanapun, prosedur ini hanya dapat dilakukan jika adenomiosis belum menembusi terlalu jauh ke dalam otot rahim.

Tinggi iintensiti ffokus awakltrasound (HIFU)

Dalam prosedur ini, kawasan yang mempunyai adenomiosis akan disinari dengan alat ultrasound khas untuk penyingkiran tisu endometrium.

Adenomitektomi

Prosedur ini dilakukan untuk membuang tisu adenomiosis melalui pembedahan. Prosedur pembedahan baru disyorkan jika kaedah lain tidak berjaya menghilangkan adenomiosis.

embolisasi arteri rahim

Prosedur ini dilakukan untuk menyekat darah yang mengalir ke kawasan adenomiosis, sehingga ukurannya akan berkurang dan keluhan akan mereda. Prosedur ini dilakukan pada pesakit yang tidak dapat menjalani pembedahan.

Histerektomi

Histerektomi atau pembuangan rahim dilakukan sekiranya andenomyosis tidak dapat diubati dengan cara lain. Prosedur ini hanya disyorkan jika pesakit tidak lagi ingin hamil.

Komplikasi Adenomyosis

Adenomiosis dengan pendarahan yang berat dan berpanjangan semasa haid boleh menyebabkan anemia atau kekurangan darah. Selain anemia, adenomyosis juga dapat mengganggu kualiti hidup penghidapnya, disebabkan ketidakselesaan semasa melakukan aktiviti kerana sakit haid dan pendarahan haid yang berat.