Tubuh mempunyai protein yang berlebihan, inilah hasilnya

Protein adalah nutrien penting yang berperanan dalam proses pembentukan dan pembaikan sel dan tisu badan. Namun, protein berlebihan juga tidak baik untuk kesihatan. Jadi, pengambilan protein perlu disesuaikan dengan jumlah yang disyorkan.

Tulang, otot dan tisu kulit, serta pelbagai organ tubuh kebanyakan terbuat dari asid amino, yang merupakan bahan yang merupakan produk metabolisme protein. Selain membentuk jaringan dan sel-sel tubuh, protein juga berperanan dalam penghasilan enzim dan berbagai hormon dalam tubuh, seperti hormon pertumbuhan. Oleh itu, badan memerlukan pengambilan protein dalam jumlah yang banyak.

Namun, anda juga tidak disarankan untuk mengambil protein secara berlebihan kerana boleh membahayakan kesihatan. Pengambilan protein yang terlalu tinggi dianggap mempengaruhi proses metabolik dan memburukkan lagi kerja buah pinggang.

Pengambilan Protein Harian yang Disyorkan

Sekiranya pengambilan protein dalam badan kurang, seseorang dapat mengalami beberapa tanda dan gejala dalam bentuk keguguran rambut, kerentanan terhadap jangkitan, tubuh pulih lebih lama ketika sakit, kekurangan zat makanan kerana kekurangan protein atau kwarshiorkor.

Oleh itu, jumlah pengambilan protein harian perlu dipenuhi agar tubuh tetap sihat. Walau bagaimanapun, pengambilan protein harian yang disyorkan berbeza dari orang ke orang, bergantung pada usia dan jantina.

Berikut ini adalah cadangan pengambilan protein harian menurut Kementerian Kesehatan Republik Indonesia pada tahun 2019:

  • Kanak-kanak berumur 1-6 tahun: 20–25 gram
  • Kanak-kanak berumur 7-9 tahun: 35-40 gram
  • Remaja: 60-75 gram
  • Dewasa: 50-70 gram
  • Wanita hamil dan menyusui: 70-85 gram

Pengambilan protein harian yang disyorkan juga boleh berbeza-beza dari orang ke orang bergantung pada tahap aktiviti fizikal dan keadaan kesihatan badan.

Orang yang disarankan untuk mengonsumsi lebih banyak protein adalah atlet, orang tua, dan orang yang sedang menjalani proses pemulihan dari kecederaan atau penyakit. Walau bagaimanapun, pengambilan protein mungkin perlu dibatasi atau dikurangkan dalam keadaan tertentu, misalnya apabila badan rosak atau mengalami gangguan fungsi ginjal.

Untuk memenuhi keperluan protein, anda boleh makan makanan protein, seperti daging tanpa lemak, telur, kacang-kacangan, ikan, keju, susu, atau suplemen protein, jika diperlukan.

Kesan Lebihan Protein pada Badan

Walaupun kekurangan protein tidak baik untuk tubuh, protein berlebihan juga berpotensi menyebabkan masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa kesan protein berlebihan dalam badan:

1. Penumpukan keton dan bau mulut

Menggantikan pengambilan makanan karbohidrat, seperti nasi, dengan memakan terlalu banyak makanan berprotein tinggi dapat menyebabkan tubuh mengalami keadaan yang disebut ketosis.

Keadaan ini dapat membuat bahan kimia keton terbentuk di dalam badan, menyebabkan bau mulut. Selain itu, penambahan keton juga boleh membahayakan buah pinggang.

2. Pertambahan berat badan

Makanan tinggi protein memang dapat mengurangkan berat badan dalam masa yang singkat. Namun, kesan jangka panjang dari diet ini sebenarnya dapat meningkatkan berat badan kerana lebihan protein akan disimpan sebagai tisu lemak.

Ini lebih mungkin berlaku jika anda makan makanan berprotein tinggi yang juga tinggi lemak, seperti daging merah atau daging berlemak. Sementara itu, bagi atlet atau orang yang kerap melatih otot mereka, diet tinggi protein dapat membuat massa otot meningkat, sehingga berat badan juga meningkat.

3. Kerosakan buah pinggang

Di dalam badan, protein akan diproses menjadi asid amino. Selebihnya metabolisme protein menjadi asid amino akan menjadi urea yang perlu disaring dan dikeluarkan oleh buah pinggang melalui air kencing.

Inilah sebab mengapa pengambilan protein yang tinggi dapat menjadikan buah pinggang berfungsi dengan lebih banyak. Oleh itu, orang dengan penyakit ginjal pada umumnya disarankan untuk membatasi atau mengurangkan pengambilan protein untuk mencegah kerosakan buah pinggang yang lebih jauh.

4. Peningkatan risiko penyakit kardiovaskular

Pengambilan protein haiwan dari daging merah, daging berlemak, atau jeroan juga mengandung banyak lemak jenuh dan kolesterol.

Oleh itu, mengambil terlalu banyak makanan berprotein tinggi yang berasal dari haiwan dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular dan strok.

5. Kehilangan kalsium

Pengambilan protein yang tinggi boleh menyebabkan tubuh membuang lebih banyak kalsium. Mengurangkan jumlah kalsium dalam badan terbukti menjadikan tulang berliang dan meningkatkan risiko osteoporosis.

Sebenarnya, bukan sahaja jumlah protein, tetapi sumber protein yang dimakan juga perlu dipertimbangkan. Pakar mengesyorkan memilih pengambilan protein dari beberapa sumber, baik sumber haiwan seperti ikan, dan sumber protein tumbuhan seperti kacang dan biji.

Walaupun kelebihan protein dianggap berkaitan dengan peningkatan risiko beberapa penyakit, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memeriksa kesan umum kelebihan protein terhadap kesihatan.

Sehingga jumlah pengambilan protein anda mencukupi, tidak terlalu sedikit atau terlalu banyak, menjalani diet yang sihat dan seimbang. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai penyakit tertentu, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui jumlah pengambilan protein yang sesuai dengan keadaan anda.