Jenis Dermatitis Yang Perlu Anda Ketahui

Dermatitis adalah keradangan pada kulit yang menyebabkan gejala yang mengganggu, seperti ruam merah dan kulit gatal, kering, dan bersisik. Terdapat beberapa jenis dermatitis dengan sebab dan ciri yang berbeza.

Dermatitis atau eksim adalah penyakit kulit yang biasanya kronik (jangka panjang) tetapi tidak berbahaya. Gejala yang muncul biasanya ringan, seperti gatal pada kulit. Namun, rasa gatal ini kadang-kadang menyukarkan penderita untuk menahan diri dari menggaru secara berterusan sehingga menyebabkan kecederaan pada kulit.

Kulit yang cedera mudah dijangkiti bakteria, menjadikan eksim lebih teruk. Kadang kala, dermatitis juga menyebabkan gelembung berisi cecair (lepuh) pada kulit atau celah-celah kulit yang mendalam dan menyakitkan (fisur).

Jenis Dermatitis

Berikut adalah beberapa jenis dermatitis yang perlu anda ketahui:

1. Dermatitis atopik

Dermatitis atopik adalah jenis dermatitis yang paling biasa. Dermatitis jenis ini biasanya menyerang kanak-kanak di bawah umur 5 tahun dan akan bertambah baik seiring dengan usia.

Dermatitis jenis ini boleh disebabkan oleh faktor genetik (keturunan), kulit kering, gangguan imun, dan faktor persekitaran. Beberapa ciri dermatitis atopik adalah:

  • Dermatitis ini sering terjadi pada pesakit yang mempunyai riwayat asma dan radang hidung akibat alahan.rhinitis alahan atau hai demamatau mempunyai riwayat keluarga dermatitis.
  • Ruam merah, gatal, kering, bersisik biasanya muncul di bahagian muka, kulit kepala, dan lipatan kulit, seperti lipatan siku dan belakang lutut.
  • Kadang-kadang gelembung kecil muncul di kulit yang mengeluarkan cecair jernih.
  • Gejala mungkin bertambah buruk kerana terdedah kepada bahan kimia atau alergen tertentu (pencetus alergi), seperti gigitan tungau dan makanan tertentu.

2. Hubungi dermatitis

Terdapat 2 jenis dermatitis kontak, iaitu dermatitis kontak iritasi dan dermatitis kontak alergi. Dermatitis kontak yang merengsa berlaku apabila kulit menjadi jengkel kerana terdedah kepada bahan kimia tertentu yang merosakkan tisu kulit, misalnya pada detergen, cecair pembersih rumah tangga, atau sabun.

Gejala dermatitis kontak yang merengsa mungkin muncul setelah satu kali pendedahan kepada perengsa yang sangat kuat atau setelah pendedahan berulang pada perengsa yang lemah.

Sementara itu, dermatitis kontak alahan berlaku apabila kulit terdedah kepada bahan yang mencetuskan reaksi alergi, seperti nikel, lateks, jelatang (racun ivy), produk solekan, atau barang kemas tertentu.

Gejala dermatitis kontak alahan biasanya muncul dalam masa 48–96 jam dari pendedahan kepada alergen. Gejala dermatitis boleh muncul di mana-mana bahagian kulit, seperti tangan, kaki, leher, badan, ke dada dan puting.

3. Dermatitis dyshidrotik

Dermatitis dyshidrotik dicirikan oleh penampilan gelembung kecil berisi cecair (Gamb.lepuh) pada jari dan tapak tangan atau kaki. Lepuh di tangan dan kaki boleh menyebabkan kesakitan yang mengganggu aktiviti. Selepas 2-3 minggu, lepuh akan hilang dan meninggalkan kulit yang kelihatan kering dan retak.

Dermatitis dyshidrotik biasanya dipicu oleh suhu panas yang menyebabkan tangan atau kaki berpeluh lebih kerap dan mudah kering. Dermatitis jenis ini juga cenderung dialami oleh pekerja yang sering terdedah kepada cecair, seperti pencuci, pembersih, atau pekerja salun.

4. Dermatitis nummular

Dermatitis nummular dicirikan oleh kemunculan ruam atau lepuh dalam jumlah yang banyak dan dalam kumpulan disertai dengan gatal dan sakit. Jenis dermatitis ini lebih biasa pada lelaki berusia 55–65 tahun, sementara wanita biasanya mengalami jenis dermatitis ini pada usia 15–25 tahun. Dermatitis nummular jarang menyerang kanak-kanak.

Punca sebenar dermatitis nummular tidak diketahui. Namun, pencetus boleh merangkumi pendedahan kepada nikel dan formalin, penggunaan ubat-ubatan tertentu, jenis dermatitis lain, jangkitan kulit, atau kecederaan kulit.

5. Neurodermatitis

Neurodermatitis bermula dengan gatal yang muncul di tangan, kaki, di belakang telinga, di belakang leher, atau alat kelamin. Gatal mungkin bertambah teruk ketika penghidapnya tidur atau mengalami tekanan yang teruk.

Pesakit akan terus menggaru kulit yang gatal hingga kulit menebal, kemerahan atau kemerahan, dan kelihatan berkerut.

6. Dermatitis stasis

Dermatitis stasis dimulakan oleh ketidakupayaan urat (urat) di kaki untuk mendorong darah kembali ke jantung. Keadaan ini menyebabkan cecair menumpuk di kawasan kaki, menyebabkan bengkak dan sakit.

Keadaan ini juga sering disertai dengan penampilan vena varikos. Kulit di sekitar urat yang membonjol (vena varikos) boleh berubah menjadi lebih gelap, kering, retak, atau timbul luka (ulser vena).

7. Dermatitis seborrheic

Dermatitis seborrheic dicirikan oleh penampilan sisik kekuningan pada kulit. Dermatitis jenis ini biasanya muncul pada kulit berminyak, seperti kulit kepala dan kulit wajah.

Pada bayi, dermatitis seborrheic dapat membentuk sisik kekuningan tebal di kulit kepala. Keadaan ini juga dikenali sebagai penutup buaian. Sementara itu, pada orang dewasa, dermatitis seborrheic menyebabkan kelemumur degil dan sisik kekuningan yang boleh meluas ke kawasan muka.

Dermatitis jenis ini biasanya disebabkan oleh pertumbuhan kulat tertentu pada kulit. Rawatan biasanya menggunakan syampu khas dan ubat antijamur.

Untuk mengelakkan berlakunya dermatitis, gunakan losyen atau pelembap secara berkala setelah mandi, elakkan mandi terlalu lama, dan gunakan produk sabun yang tidak mengandungi minyak wangi.

Terdapat pelbagai jenis dermatitis dengan sebab yang berbeza. Sekiranya kulit anda terasa gatal dan bersisik atau ruam merah muncul, segera berjumpa doktor kulit. Doktor akan melakukan pemeriksaan untuk mengetahui penyebabnya dan memberikan rawatan yang sesuai untuk penyebabnya.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur