Inilah perbezaan antara krim BB dan krim CC dan cara menggunakannya

Krim BB dan krim CC semakin popular di kalangan wanita kerana dapat memendekkan masa ketika memakai alat solek. Namun, sebelum menggunakannya, penting untuk mengetahui perbezaan antara krim BB dan krim CC agar hasil yang diperoleh dapat dimaksimumkan.

Secara amnya, krim BB dan krim CC adalah produk kosmetik pelbagai fungsi yang bukan sahaja dapat digunakan sebagai produk solekan hanya, tetapi juga untuk merawat kulit wajah.

Berdasarkan ramuannya, krim BB dan krim CC boleh mempunyai beberapa kebaikan sekaligus. Contohnya, krim BB atau krim CC boleh dijadikan asas dan juga mengandungi pelembap dan pelindung matahari.

Perbezaan antara BB Cream dan CC Cream

Walaupun krim BB dan krim CC mempunyai fungsi yang hampir sama, mereka masih mempunyai perbezaan. Berikut adalah beberapa perbezaan antara krim BB dan krim CC:

Berdasarkan kuasa penutup

Krim BB dan krim CC mempunyai fungsi utama yang sama seperti foundation. Namun, kemampuan krim BB dan krim CC untuk menyamarkan masalah pada kulit wajah adalah berbeza.

Krim BB menawarkan liputan atau liputan nipis, jadi apabila anda memakainya, anda akan mendapat penampilan solekan yang semula jadi dan lebih mirip kulit asli. Walau bagaimanapun, liputan semata-mata ini menjadikan krim BB tidak begitu baik menyembunyikan warna gelap, seperti bintik hitam di wajah.

Sementara itu, krim CC berfungsi sebagai pembetulan warna, yang bermaksud ia telah dirumus khas untuk memperbaiki penampilan warna kulit yang tidak rata.

Oleh itu, krim CC berguna untuk menyembunyikan pelbagai masalah kulit wajah, seperti kemerahan kulit, parut jerawat, mata panda, atau bahkan garis-garis halus dan kedutan.

Berdasarkan keputusan akhir

Selain dari kemampuannya untuk mengatasi masalah pada kulit wajah, krim BB dan krim CC juga mempunyai perbezaan berdasarkan hasil akhir dari tekstur kulit si pemakai.

Krim BB umumnya lebih tebal, kerana mengandungi lebih banyak pelembap. Oleh itu, pengguna krim BB akan mendapat hasil akhir wajah yang kelihatan lebih segar, berkilat, dan bersinar sihat,

Sementara itu, krim CC mengandungi pelembap yang kurang dan mempunyai formulasi yang lebih ringan daripada krim BB, jadi ia akan memberikan kemasan yang lebih halus, bebas bersinar, dan tidak berkilau.

Berdasarkan jenis kulit pengguna

Sekiranya anda merasa keliru semasa ingin memilih produk kosmetik, termasuk krim BB atau krim CC, anda harus memperhatikan jenis kulit anda.

Krim BB lebih sesuai digunakan oleh anda yang mempunyai jenis kulit kering, kerana kandungan emolien di dalamnya, seperti gliserin dan panthenol, mampu menghidrat dan melembutkan kulit wajah secara maksimum.

Sebaliknya, kulit berminyak dan kulit sensitif disarankan untuk memilih krim CC. Kerana krim CC mengandungi pelembap atau minyak yang kurang, mereka cenderung mencetuskan pori-pori yang tersumbat, yang boleh menyebabkan jerawat.

Petua Menggunakan Krim BB dan Krim CC

Terdapat beberapa petua yang boleh anda gunakan ketika menggunakan krim BB atau krim CC sehingga hasilnya memuaskan dan tahan lama, dan berasa selesa pada kulit walaupun digunakan sepanjang hari.

Berikut adalah langkah-langkah yang disyorkan semasa menggunakan krim BB atau krim CC:

  • Basuh muka anda dengan bersih sebelum menggunakan krim BB atau krim CC.
  • Gunakan pelembap setelah mencuci muka untuk menjadikan tekstur kulit lebih halus, jadi krim BB atau krim CC melekat pada kulit lebih lama dan tahan lebih lama.
  • Gunakan pelindung matahari dengan kandungan minimum SPF 30 dengan label spektrum luas untuk melindungi kulit dari pendedahan cahaya matahari yang berlebihan.
  • Gunakan krim BB atau krim CC yang sesuai dengan warna kulit anda sehingga tidak ada perbezaan atau coretan antara warna kulit wajah dan leher anda.
  • Akhirnya, gunakan sebilangan kecil serbuk longgar atau serbuk padat setelah menggunakan krim BB atau krim CC untuk meningkatkan penampilan wajah.

Setelah mengetahui perbezaan antara krim BB dan krim CC dan petua untuk menggunakannya, anda kini dapat menentukan produk mana yang lebih diperlukan untuk meningkatkan penampilan wajah anda.

Namun, jika anda sukar memilih produk kosmetik mengikut jenis kulit anda atau menghadapi masalah dengan kulit wajah anda setelah menggunakan produk tertentu, termasuk krim BB dan krim CC, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang tepat.