Cara Mudah Mengatasi Kulit Kusam

Kulit kusam boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Bermula dari penjagaan kulit yang salah, pencemaran udara, keletihan, kurang bersenam, kurang tidur, dan pengaruh gaya hidup yang tidak sihat. Untuk mengatasinya, terdapat beberapa cara untuk mencerahkan kulit kusam yang mudah dilakukan.

Rawatan untuk kulit kusam di klinik kecantikan mudah didapati. Namun, jika anda tidak mempunyai lebih banyak dana, tidak perlu risau dan paksa diri. Anda boleh melakukan kaedah mudah, termasuk menggunakan bahan semula jadi, untuk merawat kulit kusam.

Pelbagai Cara Mengatasi Kulit Kusam

Untuk mengatasi kulit kusam terdapat beberapa rawatan mudah yang mudah dilakukan, agar kulit kelihatan lebih cerah:

1. Bersihkan wajah secara rutin

Untuk mengatasi kulit wajah yang kusam, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah membersihkan wajah dengan kerap. Anda dinasihatkan untuk membersihkan wajah anda dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam sebelum tidur. Agar kotoran yang tersisa yang menempel pada kulit dikeluarkan sepenuhnya, jangan lupa untuk mengoleskannya toner.

2. Gunakan pelembap mengikut jenis kulit

Setelah wajah benar-benar bersih, jangan lupa menggunakan pelembap. Tetapi jangan hanya memilih, pastikan anda menggunakan pelembap sesuai dengan jenis kulit anda.

Bagi mereka yang mempunyai kulit kering, pilih pelembap yang mengandungi asid hyaluronik, dimethicone, gliserin, dan lanolin. Bagi anda yang mempunyai kulit berminyak, disarankan menggunakan pelembap wajah yang berlabel bukan komedogenik. Sementara itu, bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif, pilih pelembap wajah yang hipoalergenik dan bebas pewangi kerana lebih "mesra" pada kulit.

3. Pakai topeng semula jadi

Menggunakan topeng secara teratur dapat menjadikan penampilan kulit kusam kelihatan lebih cerah. Terdapat pelbagai ramuan topeng semula jadi untuk kulit kusam, seperti:

  • Pawpaw

    Untuk membuat topeng ini, campurkan 1 sudu teh jus nanas segar dalam cawan betik mentah tumbuk. Kacau hingga keduanya sebati dan kemudian sapukan ke wajah dan leher selama 15-20 minit. Selain menggunakan topeng betik, anda juga dapat menggunakan sabun betik.

  • Putih telur

    Putih telur juga dapat digunakan sebagai bahan semula jadi untuk mencerahkan kulit kusam. Cara menggunakan putih telur sebagai topeng cukup mudah. Pukul putih telur hingga gebu dan sapukan secara merata pada kulit wajah. Tunggu sehingga kering dan kemudian bilas dengan air.

  • Kunyit

    Untuk mendapatkan khasiat kunyit, campurkan 1 sudu teh kunyit dengan 1 sudu teh madu dan 1 sudu besar yogurt. Kacau hingga sebati dan sapukan ke wajah selama 15 minit dan bilas dengan air bersih.

4. Mengelupas

Tidak hanya menggunakan topeng, anda juga disarankan untuk mengelupas wajah anda secara berkala. Pengelupasan wajah akan menghilangkan sel-sel kulit mati, mencerahkan kulit, menyembunyikan kedutan dan mencegah pori-pori tersumbat.

Bagi anda yang mempunyai kulit kering normal, disarankan untuk mengelupas 1-2 kali seminggu. Sementara itu, untuk kulit kombinasi dan berminyak, pengelupasan boleh dilakukan 3-4 kali seminggu.

Pengelupasan boleh dilakukan di klinik kecantikan atau di rumah. Bagi mereka yang ingin melakukannya di rumah, anda boleh menggunakan kopi tanah. Sangat mudah, campurkan secawan kopi bubuk dengan 1 cawan gula merah, 2 sudu teh susu, dan 1 sudu teh madu. Gaul hingga sebati dan sapukan pada kulit wajah yang telah dibersihkan. Gosok perlahan selama sekurang-kurangnya 3-4 minit, sebelum dibilas dengan air bersih.

Selain melakukan perawatan kulit ini, lindungi kulit anda dari paparan sinar matahari dengan menggunakan pelindung matahari. Paparan cahaya matahari langsung boleh menjadikan kulit kelihatan kusam, bahkan menjadikan warna kulit tidak sekata.

Anda boleh melakukan pelbagai cara untuk mengatasi kulit kusam seperti yang disarankan di atas. Di samping itu, anda disarankan untuk mulai menjalani gaya hidup sihat dengan makan makanan yang sihat, meningkatkan penggunaan air, berolahraga secara teratur dan berhenti merokok. Dengan menerapkan tabiat ini, masalah kulit kusam dapat diatasi dengan baik, sehingga kulit Anda tampak cerah. Sekiranya anda sukar merawat kulit kusam, berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.