Berpeluh Semasa Tidur Boleh Menjadi Tanda Penyakit

Berpeluh ketika tidur adalah perkara biasa, terutamanya jika cuaca panas dan pengudaraan bilik tidak baik. Namun, jika anda sering berpeluh ketika tidur walaupun udara tidak panas, terutama jika gejala lain muncul, ini boleh menjadi tanda penyakit.

Suhu yang terlalu panas, pengudaraan yang lemah di dalam bilik, dan memakai pakaian atau selimut tebal pastinya boleh menyebabkan anda berpeluh ketika tidur.

Berpeluh semasa tidur juga boleh disebabkan oleh makan makanan pedas atau panas, merasa cemas, merokok, minum alkohol, atau bersenam sebelum tidur.

Tidak disebabkan oleh perkara-perkara ini, aduan berpeluh semasa tidur perlu diperhatikan kerana dapat memberi isyarat akan adanya penyakit.

Beberapa Penyakit Yang Menyebabkan Berpeluh Semasa Tidur

Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh menyebabkan seseorang berpeluh semasa tidur:

1. Menopaus

Berpeluh semasa tidur adalah salah satu gejala biasa yang dialami oleh wanita ketika mereka mencapai menopaus. Ini kerana perubahan hormon yang berlaku semasa menopaus dapat meningkatkan suhu badan yang kemudian menyebabkan berpeluh semasa tidur.

2. Hipoglikemia

Hipoglikemia adalah keadaan ketika kadar gula darah turun. Apabila mengalami hipoglikemia, tubuh seseorang akan menghasilkan lebih banyak peluh. Kekurangan gula darah juga biasanya diikuti oleh gejala pening dan kelemahan. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kelaparan, penggunaan ubat antidiabetik, atau terapi insulin.

3. Penyakit jangkitan

Beberapa penyakit berjangkit boleh menyebabkan anda berpeluh ketika tidur, termasuk tuberkulosis (TB), HIV, malaria, endokarditis, brucellosis, dan osteomielitis (jangkitan tulang).

Selain banyak berkeringat semasa tidur, penyakit berjangkit di atas juga dapat menyebabkan gejala lain, seperti demam, batuk kronik, penurunan berat badan, sakit otot, dan sakit dada.

4. Hiperhidrosis

Hyperhidrosis adalah keadaan di mana badan menghasilkan peluh yang berlebihan. Orang yang menderita hiperhidrosis bahkan dapat berpeluh walaupun mereka berada di tempat yang sejuk dan tidak melakukan aktiviti berat. Keadaan ini tidak hanya berlaku ketika terjaga, tetapi juga ketika tidur.

Hiperhidrosis umumnya dicirikan oleh berpeluh berlebihan yang hanya terjadi pada bahagian badan tertentu, seperti telapak tangan atau ketiak.

5. Gangguan hormon

Tubuh mempunyai pelbagai jenis hormon dan masing-masing mempunyai peranan yang berbeza. Gangguan hormon boleh menyebabkan masalah dalam kesihatan dan pelbagai fungsi badan.

Beberapa gangguan hormon yang boleh menyebabkan anda berpeluh semasa tidur adalah hipertiroidisme, pheochromocytoma, diabetes, dan tumor.

6. Kanser

Berpeluh ketika tidur pada waktu malam boleh menjadi gejala awal barah. Terdapat beberapa jenis barah yang menunjukkan gejala ini, termasuk leukemia dan limfoma (termasuk limfoma sel B besar yang meresap atau DLBCL).

Anda perlu berjumpa doktor dengan segera sekiranya aduan berpeluh semasa tidur disertai oleh demam yang berpanjangan, penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas, dan badan berasa lemah atau tidak sihat selama lebih dari 2 minggu.

7. Kesan sampingan ubat

Setiap ubat berpotensi menyebabkan kesan sampingan. Beberapa jenis ubat yang dapat merangsang pengeluaran peluh, yang menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk berpeluh ketika tidur adalah antidepresan, ubat penurun demam dan penghilang rasa sakit, ubat pengganti hormon, dan kortikosteroid.

Berpeluh semasa tidur tidak selalu menjadi tanda penyakit. Walau bagaimanapun, anda harus berjaga-jaga dan berjumpa dengan doktor anda, terutamanya jika keadaan ini sering berlaku tanpa sebab yang jelas atau disertai dengan gejala lain.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found