Inilah Cara Mencegah Asid Perut Dari Naik

Cara mencegah asid perut naik adalah penting untuk diketahui. Sebabnya, gejala yang disebabkan oleh kenaikan asid perut sering mengganggu aktiviti harian. Sekarang, jika anda adalah salah seorang yang mengalaminya, mari ketahui cara menghalangnya di sini!

Cara mencegah asid perut naik agak mudah. Keadaan ini juga dikenali sebagai penyakit refluks gastroesophageal (GERD) dapat dicegah dengan memperbaiki pola makan dan gaya hidup gaya hidup. Tetapi tentu saja, cara-cara ini perlu dilakukan secara teratur dan berdisiplin.

Pelbagai Cara Mencegah Kenaikan Asid Perut

Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah asid perut naik yang sekaligus dapat meningkatkan kualiti hidup anda:

1. Makan bahagian kecil dan kerap

Makan bahagian kecil dan cukup kerap adalah salah satu kaedah termudah untuk mengelakkan asid perut naik. Bagi orang yang menghidap GERD, makan 5 kali sehari dalam bahagian kecil adalah lebih baik daripada makan 3 kali sehari dalam bahagian besar.

Apabila anda makan sebahagian besar, perut anda akan menampung beban yang lebih besar, sehingga tekanan di perut meningkat. Akibatnya, makanan dan asid di dalam perut dapat dimasukkan kembali ke kerongkongan dan menyebabkan rasa terbakar di lubang perut atau bahkan hingga ke dada.

2. Menurunkan berat badan berlebihan

Obesiti atau berat badan berlebihan adalah faktor pencetus refluks asid. Keadaan ini boleh berlaku kerana pengumpulan lemak di kawasan perut dapat memberi tekanan tambahan pada perut, sehingga asid perut dapat ditolak kembali ke kerongkongan.

Oleh itu, menurunkan berat badan berlebihan dapat membantu mencegah asid perut naik. Selain itu, menjaga berat badan yang ideal juga baik untuk kesihatan keseluruhan, misalnya, dapat mengurangkan risiko diabetes dan penyakit jantung.

3. Jangan makan sebelum tidur

Bagi anda yang sering mengalami refluks asid, sangat digalakkan untuk mengelakkannya makanan ringan atau makan sebelum anda tidur, kerana kebiasaan ini dapat memperburuk gejala refluks asid.

Apabila anda berbaring atau tidur sebaik sahaja makan, graviti akan menarik isi perut anda ke kerongkongan anda. Oleh itu, tidurlah apabila kandungan perut dikosongkan ke usus kecil, kira-kira 2-3 jam selepas makan.

4. Angkat kepala katil

Sebilangan orang boleh mengalami gejala refluks asid pada waktu malam walaupun mereka telah mengehadkan waktu makan. Ini tentunya boleh mengganggu kualiti tidur.

Sekiranya anda mengalami ini, anda dapat mengelakkan asid perut naik dengan menaikkan kedudukan kepala dan dada anda sebanyak 15-20 cm. Untuk melakukan ini, gunakan penyokong blok atau busa di bawah tilam anda. Penggunaan bantal tambahan tidak digalakkan kerana ini sebenarnya dapat meningkatkan tekanan pada perut.

5. Ambil ubat dari doktor

Sebilangan besar orang dapat mengatasi refluks asid dengan membuat beberapa perubahan gaya hidup. Walau bagaimanapun, beberapa yang lain, terutama yang gejalanya teruk, memerlukan ubat daripada doktor untuk mengelakkan asid perut meningkat.

Untuk mengatasi dan mencegah asid perut naik semula, doktor biasanya akan memberikan ubat berikut:

  • Antasid, untuk melegakan simptom asid perut dalam jangka pendek
  • Antagonis H2, untuk mengurangkan pengeluaran asid perut, seperti ranitidine
  • Inhibitor pam Proton, seperti omeprazole dan lansoprazole, yang lebih berkesan daripada antagonis H2

Selain melakukan kaedah di atas, anda juga harus menghindari makanan yang menyebabkan asid perut naik, seperti makanan goreng, berlemak, pedas, atau masam. Kurangkan juga pengambilan alkohol, teh, kopi, dan minuman berkarbonat seperti soda.

Beberapa cara lain yang dapat dilakukan untuk membantu mencegah asid perut naik adalah dengan menghilangkan tekanan dengan yoga atau meditasi, mengunyah permen karet setelah makan, dan memakai pakaian yang longgar.

Perubahan dalam diet dan gaya hidup boleh menjadi cara yang berkesan untuk mencegah asid perut naik. Sebagai tambahan, jika anda mendapat ubat dari doktor, ambil ubat seperti yang diarahkan.

Sekiranya gejala refluks asid tidak membaik walaupun anda telah menggunakan kaedah di atas dan ubat-ubatan dari doktor tidak membantu, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan lebih lanjut dan rawatan yang tepat.