Ubat Sakit Kepala Semula jadi dan Rawatan Ringkas di Rumah

Sakit kepala dapat diubati dengan pelbagai cara, dari mengambil ubat penghilang rasa sakit hingga menggunakan ubat sakit kepala semula jadi yang mudah dijumpai di rumah. Selain ubat, anda juga boleh mencuba beberapa langkah mudah untuk menghilangkan sakit kepala, seperti yoga dan aromaterapi.

Sakit kepala biasanya hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, aduan ini kadangkala membuat orang yang mengalami kesukaran untuk bergerak. Tidak hairanlah, banyak orang memilih untuk segera mengambil ubat penghilang sakit kepala seperti paracetamol dan ibuprofen.

Namun, selain mengambil ubat perubatan, sakit kepala juga dapat diatasi dengan ubat sakit kepala semula jadi.

Beberapa Pilihan Ubat Sakit Kepala Semula jadi

Terdapat beberapa jenis ubat sakit kepala yang dianggap berkesan untuk melegakan atau mengatasi sakit kepala, seperti:

Halia

Salah satu kelebihan halia adalah mengatasi ketegangan sakit kepala dan migrain. Beberapa kajian mengatakan bahawa rempah dapur ini mempunyai sifat yang setanding dengan sumatriptan, yang merupakan sejenis ubat sakit kepala migrain.

Kafein

Kafein yang terkandung dalam minuman kopi dan teh juga dapat dikonsumsi sebagai ubat semula jadi untuk menghilangkan sakit kepala. Namun, anda harus berhati-hati ketika menggunakan kafein sebagai ubat penahan sakit kepala yang semula jadi kerana terlalu banyak minum kafein sebenarnya boleh menyebabkan sakit kepala.

Selain itu, terlalu sering mengonsumsi kafein dan kemudian berhenti memakannya juga dapat memicu gejala penarikan, kafein juga dapat menyebabkan sakit kepala.

epal sider cuka

Cuka sari apel diketahui mempunyai kandungan kalium yang tinggi, sehingga dapat mencegah dan melegakan sakit kepala migrain.

Untuk menggunakan cuka sari apel sebagai ubat pening kepala, anda boleh mengambil segelas air yang dicampur dengan 1 sudu cuka sari apel dan 1 sudu teh madu.

Teh herba

Teh herba yang terdiri dari pelbagai jenis tanaman telah digunakan sejak zaman kuno untuk merawat beberapa keluhan, termasuk sakit kepala. Beberapa jenis teh herba juga dapat memberikan kesan yang menenangkan dan membuat anda tidur lena.

Beberapa jenis teh herba yang dipercayai dapat mengatasi sakit kepala secara alami adalah teh chamomile, teh halia, teh peppermint, teh lavender, dan teh krisan.

Langkah Menangani Ringkas untuk Mengatasi Sakit Kepala

Selain mengambil ubat sakit kepala secara semula jadi, anda juga dapat menghilangkan sakit kepala secara semula jadi dengan pelbagai rawatan mudah di rumah, seperti:

1. Tenang

Tekanan dan keletihan boleh mencetuskan sakit kepala. Oleh itu, anda boleh cuba berehat untuk mengatasi sakit kepala secara semula jadi.

Salah satu cara untuk berehat adalah dengan melakukan pernafasan atau menarik nafas dalam-dalam secara berkala. Di samping itu, anda juga boleh cuba bermeditasi dan mendengar muzik yang perlahan dan lembut untuk menenangkan badan dan minda anda.

2. Aromaterapi

Aromaterapi diketahui mempunyai kesan yang menenangkan dan juga melegakan sakit kepala secara semula jadi.

Selain menggunakannya dengan penyedutan, anda boleh menggunakan aromaterapi dengan menggunakan minyak aromaterapi, seperti minyak lavender, pudina, atau kayu putih, di dahi, leher, atau bahu yang kaku dan sakit.

3. Mandi air suam

Mandi yang hangat dapat mengurangkan ketegangan otot di kepala dan badan, yang dapat melegakan sakit kepala.

Semasa mandi air suam, anda juga boleh menambahkan beberapa tetes minyak pati yang memberikan kesan yang menenangkan, seperti lavender, chamomile, dan minyak buah, seperti jeruk atau epal.

Minyak pati lavender dipercayai dapat membantu mengatur kadar serotonin, sehingga dapat mengurangkan sensasi kesakitan yang anda rasakan.

4. Regangan otot (regangan)

Senaman regangan otot dapat mengurangkan sakit kepala yang disebabkan oleh ketegangan otot di dalam badan, misalnya ketika anda mengalami tekanan atau ketika anda bosan bekerja.

Latihan peregangan otot untuk melegakan sakit kepala dapat dilakukan dengan menggerakkan kepala ke atas, ke bawah, dan ke samping. Anda juga boleh mengangkat bahu dan menggerakkannya ke atas dan ke bawah.

Lakukan pergerakan selama 5 saat, kemudian berehat sambil menarik nafas panjang dan menghembuskan nafas perlahan-lahan, kemudian teruskan selama 5 saat lagi. Ulangi pergerakan 3-5 kali, 2 kali sehari.

5. Yoga

Yoga adalah salah satu pilihan sukan yang menerapkan teknik relaksasi melalui peregangan, pernafasan, dan meditasi. Selain dapat meredakan sakit kepala, yoga juga dapat menghilangkan tekanan, menurunkan berat badan, dan meningkatkan kelenturan atau kelenturan badan.

6. Urut

Apabila anda mengalami sakit kepala, cuba berikan urutan lembut ke pelipis, leher, punggung, bahu, atau kepala anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa urutan lembut selama 30 minit dapat membantu melegakan sakit kepala.

Untuk memaksimumkan kesan ini, anda boleh menggunakan campuran minyak pati dan jenis minyak yang digunakan untuk mengurut badan.

7. Rehat

Keletihan atau kurang tidur boleh menjadi penyebab sakit kepala. Oleh itu, apabila anda merasa sakit kepala, cubalah berehat atau tidur siang. Semasa berehat, anda juga boleh menggunakan kompres panas atau sejuk di dahi, pelipis, leher, atau kawasan sakit.

Hampir semua orang mengalami sakit kepala. Secara amnya, sakit kepala dapat diatasi dengan menggunakan ubat penahan sakit kepala semula jadi atau penghilang rasa sakit. Namun, ada gejala yang tidak boleh dipandang ringan sebagai sakit kepala biasa.

Anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami sakit kepala yang cukup parah untuk mengganggu aktiviti harian atau jika anda mengalami sakit kepala bersama dengan gejala lain, seperti demam, mual dan muntah, pingsan, dan sukar bercakap, menelan, atau menggerakkan badan anda.

Sekiranya anda mengalami sakit kepala yang tidak reda dengan ubat penahan sakit kepala semula jadi atau penghilang rasa sakit atau jika ia muncul disertai dengan gejala di atas, anda harus berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan dan mendapatkan rawatan yang tepat.