Terdapat banyak faedah asid folik untuk lelaki

Terdapat pelbagai faedah asid folik untuk lelaki, yang baik untuk kesihatan. Sebenarnya, setakat ini banyak orang berpendapat bahawa pengambilan asid folik hanya diperlukan oleh wanita hamil dan bayi di dalam kandungan.

Tidak hanya untuk wanita, asam folat juga dapat memberikan banyak manfaat untuk kesehatan pria, mulai dari menjaga kualitas sperma, mencegah anemia, hingga mengurangi risiko berbagai penyakit.

Pelbagai Khasiat Asid Folik untuk Lelaki

Berikut adalah beberapa kelebihan asid folik untuk lelaki yang perlu anda ketahui:

1. Menjaga kualiti sperma

Salah satu faedah penting asid folik bagi lelaki adalah menjaga kualiti sperma. Satu kajian mendapati bahawa kadar asid folik yang rendah dalam tubuh lelaki dapat mengurangkan kualiti sperma. Selain menjaga kualiti sperma, pengambilan asid folik yang mencukupi juga dapat meningkatkan jumlah sperma.

2. Mencegah anemia

Dengan pengambilan asid folik yang mencukupi, anda dapat mengelakkan anemia, kerana asid folik berperanan penting dalam penghasilan sel darah merah. Anemia adalah keadaan di mana tubuh kekurangan sel darah merah. Penyebabnya boleh menjadi pelbagai, tetapi salah satunya adalah kadar asid folik yang rendah di dalam badan.

3. Menurunkan risiko penyakit jantung

Asid folik diketahui dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Ini kerana asid folik dapat menurunkan kadar homosistein dalam darah, yang dikaitkan dengan peningkatan risiko terkena penyakit jantung.

4. Mencegah barah

Menurut beberapa kajian, asam folat dipercayai dapat mencegah pertumbuhan beberapa jenis barah, seperti barah paru-paru, barah payudara, barah pankreas, barah usus besar, dan barah serviks. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menentukan keberkesanan asid folik dalam mencegah barah.

5. Mengatasi kemurungan

Asid folik diketahui dapat memperbaiki kemurungan. Ini kerana asid folik dapat merangsang pengeluaran neurotransmitter di otak, seperti dopamin, serotonin, dan norepinefrin. Tidak hairanlah jika asid folik sering ditambahkan pada ubat antidepresan.

Cara Memenuhi Keperluan Asid Folik

Keperluan asid folik setiap lelaki berbeza, bergantung pada usianya. Pada lelaki berumur 13 tahun ke atas, keperluan asid folik harian yang disyorkan ialah 400 mikrogram / hari.

Untuk memenuhi keperluan asid folik, anda boleh memakan makanan yang merupakan sumber semula jadi asid folik, seperti:

1. Kacang

Dalam secawan kacang terdapat kira-kira 50 mikrogram asid folik. Kacang yang tinggi asam folat termasuk kacang hijau, kacang ginjal, dan kacang tanah.

2. Sayuran hijau

Satu cawan hijau berdaun mengandungi kira-kira 58.2 mikrogram asid folik. Jenis sayur-sayuran hijau yang kaya dengan asid folik termasuk bayam, kangkung, brokoli, dan kubis.

3. Buah-buahan

Secawan alpukat mengandungi kira-kira 60 mikrogram asid folik. Sementara satu cawan jeruk, mengandungi kira-kira 35 mikrogram asid folik. Kedua-dua jenis buah ini boleh menjadi pilihan untuk memenuhi keperluan asid folik anda.

4. Hati daging lembu

Kandungan asid folik dalam hati sapi adalah sebanyak 215 mikrogram per 85 gram hati sapi.

Untuk memenuhi keperluan harian asid folik, anda boleh makan makanan di atas dengan kerap. Untuk penyerapan asid folik maksimum, anda perlu mengehadkan pengambilan minuman beralkohol. Sekiranya anda ingin mengambil makanan tambahan asid folik untuk lelaki, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda supaya dosnya diperlukan.