Ketahui Cadangan Pakar Pemakanan Mengenai Pola Makan yang Sihat dan Betul

Menurut pakar pemakanan, menerapkan diet yang sihat dan berkhasiat baik untuk kesihatan dan mencegah pelbagai penyakit. Nah, untuk mengetahui penerapan diet yang betul mengikut cadangan pakar pemakanan, pertimbangkan perbincangan berikut.

Mengekalkan pengambilan nutrien melalui diet yang sihat adalah perkara penting yang harus dilakukan. Namun, untuk mendapatkan manfaat maksimum dari setiap nutrien yang dikonsumsi, diet harus dilakukan dengan baik dan tentunya disesuaikan dengan keadaan kesihatan setiap tubuh.

Oleh itu, agar anda tidak melakukan kesalahan, anda perlu mengetahui aplikasi yang betul berdasarkan nasihat pakar pemakanan.

Corak Makan Sihat Menurut Saranan Pakar Pemakanan

Salah satu tugas pakar pemakanan adalah mengarahkan dan memberi maklumat kepada masyarakat umum mengenai pentingnya pemakanan seimbang dan diet yang sihat.

Berikut adalah beberapa nasihat pakar pemakanan mengenai makanan sihat dan cara terbaik untuk memakannya:

1. Tingkatkan pengambilan protein

Diet yang disyorkan pertama adalah meningkatkan pengambilan protein. Protein adalah nutrien utama yang diperlukan oleh tubuh untuk pembentukan otot, kulit, hormon, dan hampir semua sel dan tisu dalam sistem organ tubuh.

Selain itu, sumber makanan berprotein tinggi juga bermanfaat untuk penurunan berat badan. Ini kerana kandungan protein dapat meningkatkan metabolisme badan sehingga jisim otot dan pembakaran lemak meningkat dan memberikan kesan penuh yang lebih lama.

Oleh itu, pengambilan protein baik untuk anda yang menjaga atau menurunkan berat badan. Harap maklum bahawa keperluan protein harian yang disyorkan adalah sekitar 46 gram untuk wanita dan 56 gram untuk lelaki.

Beberapa sumber makanan yang mengandungi protein adalah telur, daging tanpa lemak, oatmeal, susu, brokoli, lentil, dan beberapa makanan laut seperti ikan dan udang.

2. Pengambilan lemak baik

Terdapat dua jenis lemak yang baik untuk tubuh, iaitu lemak tak jenuh tunggal dan lemak tak jenuh ganda seperti asid lemak omega-3.

Menurut penyelidikan, kedua-dua jenis lemak dapat meningkatkan kadar kolesterol baik dalam darah (HDL) dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok. Pengambilan lemak sihat harian yang disyorkan ialah 50-80 gram sehari.

Sumber makanan yang mengandungi lemak baik termasuk alpukat, kacang-kacangan seperti badam dan kacang mete, minyak sayuran seperti minyak zaitun dan kanola, kacang tanah, salmon, tauhu, dan kacang soya.

3. Pilih karbohidrat kompleks

Selain protein dan lemak sihat, nutrien lain yang diperlukan oleh tubuh adalah karbohidrat kompleks. Seperti protein, karbohidrat kompleks adalah sumber tenaga untuk tubuh. Karbohidrat kompleks mengandungi vitamin, mineral dan serat.

Nasi, pasta, roti, kacang, biji, brokoli, wortel, epal, dan pisang adalah contoh makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks dan baik untuk kesihatan.

4. Penggunaan susu dan produk tenusu

Yogurt mengandungi protein hewani, kalsium, kalium, vitamin B2, vitamin B12, dan magnesium. Salah satu produk tenusu ini juga diketahui kaya dengan bakteria baik atau probiotik yang dianggap dapat meningkatkan daya tahan dan meningkatkan pencernaan.

Yogurt dianggap dapat mengatasi cirit-birit pada kanak-kanak dan memperbaiki pencernaan. Untuk menjadikannya lebih sedap, anda boleh memakan yogurt dengan potongan buah segar, seperti strawberi, nanas, atau taburkan dengan biji rami.

Elakkan yogurt yang mengandungi pemanis tinggi dan pilih yogurt yang kaya dengan vitamin D.

5. Pengambilan serat

Pakar pemakanan juga mengesyorkan agar selalu memenuhi pengambilan serat. Serat sangat baik untuk menjaga kesihatan pencernaan, terutama usus. Beberapa jenis serat juga dapat membantu menurunkan berat badan dan gula dalam darah dan merawat sembelit.

Pengambilan serat harian yang disyorkan ialah 25 gram untuk wanita dan 38 gram untuk lelaki. Beberapa contoh makanan yang tinggi serat adalah pir, strawberi, epal, pisang, bit, brokoli, lentil, bijirin, bubur, biji chia, dan ubi jalar.

Beberapa jenis makanan yang perlu dibatasi dalam penggunaan

Sebilangan pakar pemakanan menasihatkan agar tidak makan terlalu banyak dan terlalu sering memproses daging, seperti daging asap dan sosej. Selain itu, hadkan pengambilan kopi yang dicampur dengan gula, marjerin, kue atau makanan ringan yang dibungkus, makanan dalam tin, atau bijirin dengan gula tambahan.

Apabila dikonsumsi terlalu banyak dalam jangka panjang, makanan ini dapat meningkatkan risiko barah, penyakit kardiovaskular, diabetes, dan penyakit ginjal. Pelbagai penggunaan makanan segera juga perlu dihadkan.

Seboleh-bolehnya selalu makan makanan yang sihat dan seimbang. Pilih makanan yang mengandungi lemak sihat dan elakkan lemak tepu. Tingkatkan pengambilan serat anda, baik dari sayur-sayuran, buah-buahan, atau biji-bijian.

Hadkan minuman manis dan sebaliknya minum susu atau jus buah segar. Di samping itu, jangan terlalu banyak mengambil makanan masin atau tinggi garam.

Jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mengetahui program rawatan pemakanan yang sesuai dengan keperluan anda, terutamanya jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu.