Ketahui Tekanan Darah Normal Orang Dewasa dan Cara Mengekalkannya

Tekanan darah normal setiap orang boleh berbeza. Ini boleh dipengaruhi oleh usia hingga jantina. Oleh itu, penting untuk memantau dan menjaga tekanan darah normal untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan yang boleh disebabkan.

Orang dewasa dengan keadaan badan yang sihat umumnya mempunyai tekanan darah normal sekitar 90/60 mmHg hingga 120/80 mmHg. Nombor 90 dan 120 menunjukkan tekanan ketika jantung mengepam darah ke seluruh badan atau biasa disebut tekanan sistolik.

Sementara itu, angka 80 dan 60 menunjukkan tahap tekanan ketika jantung berehat sebentar sebelum mengepam darah lagi, juga dikenal sebagai tekanan diastolik.

Tekanan darah normal seseorang boleh naik atau turun, bergantung pada aktiviti fizikal yang dilakukan, kesihatan saluran darah, dan keadaan emosi yang dialami. Oleh itu, anda tidak perlu risau jika tekanan darah anda berbeza dengan orang lain, asalkan tidak lama atau tinggi secara konsisten.

Masalah Kesihatan Berkaitan dengan Tekanan Darah

Sekiranya tekanan darah anda selalu tinggi atau rendah untuk waktu yang lama, ini perlu diperhatikan kerana ia boleh menjadi gejala gangguan tekanan darah. Berikut adalah jenis masalah kesihatan yang berkaitan dengan tekanan darah:

Hipertensi

Hipertensi adalah keadaan ketika tekanan darah berada pada 130/80 mmHg atau lebih. Keadaan ini kadangkala tidak menunjukkan simptom, jadi orang yang menghidap hipertensi tidak mengetahui bahawa tekanan darah mereka berada di atas normal.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, hipertensi boleh menyebabkan komplikasi, seperti penyakit jantung, serangan jantung, hingga strok. Di samping itu, keadaan ini juga boleh menyebabkan masalah penglihatan dan juga kegagalan buah pinggang.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko hipertensi, termasuk:

 • Berumur lebih dari 55 tahun
 • Obesiti
 • Perokok
 • Pengambilan minuman beralkohol atau berkafein yang berlebihan
 • Jarang bersenam
 • Pengambilan garam secara berlebihan
 • Sejarah keluarga hipertensi, diabetes, atau penyakit jantung

Hipotensi

Hipotensi adalah keadaan apabila tekanan darah berada di bawah 90/60 mmHg. Tekanan darah rendah secara amnya agak ringan dan tidak membahayakan penghidapnya.

Walau bagaimanapun, hipotensi yang berlaku untuk jangka masa panjang dapat meningkatkan risiko komplikasi, seperti masalah dengan jantung atau otak.

Selain itu, tekanan darah rendah juga perlu diperhatikan jika penghidapnya menunjukkan gejala, seperti mual, pening, keletihan, dehidrasi, pernafasan cepat atau cetek, dan pingsan.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami hipotensi, termasuk:

 • Kehamilan
 • Anemia
 • Penyakit Addison
 • Pengambilan minuman beralkohol secara berlebihan
 • Kesan ubat-ubatan, seperti antidepresan, penyekat alpha atau beta, levodopa (ubat untuk Parkinson), dan sildenafil
 • Masalah jantung

Cara Mengukur Tekanan Darah

Mengukur tekanan darah adalah satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada tekanan darah adalah normal atau tidak. Anda boleh mengukur tekanan darah secara bebas di rumah menggunakan sphygmomanometer atau meminta bantuan jururawat atau doktor di klinik atau hospital.

Sebaiknya jangan merokok, elakkan minuman yang mengandungi kafein, dan jangan melakukan aktiviti berat sekurang-kurangnya 30 minit sebelum melakukan pengukuran tekanan darah, sehingga hasilnya tepat.

Sekiranya tekanan darah anda antara 120/80 mmHg dan 139/89 mmHg, jaga keadaan ini dengan makan makanan berkhasiat seimbang dan bersenam secara teratur. Anda perlu berjaga-jaga sekiranya tekanan darah anda mencapai 140/90 mmHg atau lebih.

Sekiranya ini berlaku, anda harus berjumpa doktor. Doktor akan mengesahkan semula tekanan darah anda, mengesan penyebabnya, dan mengambil rawatan yang sesuai mengikut keadaan kesihatan anda.

Di samping itu, anda juga mesti berwaspada dengan hipotensi. Walaupun agak ringan, anda tetap disarankan untuk memeriksa tekanan darah anda secara berkala. Ini dilakukan untuk mengelakkan komplikasi.

Petua Mengekalkan Tekanan Darah Normal

Anda dapat mengekalkan tekanan darah normal dengan menjalani gaya hidup sihat berikut:

1. Makan makanan berkhasiat

Pengambilan makanan berkhasiat adalah salah satu cara untuk memastikan tekanan darah tetap normal. Anda digalakkan makan sayur-sayuran, makanan rendah lemak, bijirin penuh, dan makanan dan minuman rendah lemak.

Bagi anda yang mempunyai sejarah tekanan darah tinggi, hindari makanan yang mengandung lemak tepu, seperti daging merah, mentega, jeroan, dan makanan goreng. Hadkan juga pengambilan makanan yang mengandungi banyak garam, seperti makanan segera dan kerepek kentang.

Sementara itu, bagi anda yang sering mengalami tekanan darah rendah, ada beberapa jenis makanan yang dapat dimakan, seperti sayur-sayuran hijau, daging ayam, telur, ikan masin, dan buah-buahan yang mengandung banyak air, seperti semangka.

2. Mengehadkan pengambilan kafein

Pengambilan kafein yang berlebihan atau dalam jangka masa panjang dipercayai dapat meningkatkan tekanan darah. Untuk menjaga tekanan darah normal, Anda disarankan untuk mengurangi minum minuman berkafein, seperti kopi, teh, dan minuman ringan, dan minum lebih banyak air mineral.

Sebaliknya, seseorang yang mempunyai sejarah tekanan darah rendah digalakkan untuk minum minuman berkafein. Walau bagaimanapun, jumlahnya juga perlu dibatasi dan mengelakkan pengambilan minuman jenis ini pada waktu malam.

3. Bersenam secara berkala

Aktiviti fizikal atau senaman yang teratur sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari dapat mengekalkan tekanan darah normal.

Bagi anda yang menderita darah tinggi, aktiviti fizikal yang teratur dapat menurunkan tekanan darah menjadi lebih selamat. Beberapa contoh aktiviti fizikal yang boleh dilakukan, seperti berjalan kaki, berbasikal, dan berenang.

4. Menguruskan tekanan

Aktiviti harian yang sibuk boleh menyebabkan anda tertekan. Namun, tekanan yang tidak dikendalikan dengan betul dapat meningkatkan risiko terkena tekanan darah tinggi.

Untuk menghilangkan tekanan, anda boleh melakukan beberapa teknik pengurusan tekanan, seperti latihan pernafasan, meditasi, dan latihan pilates.

Memantau dan mengekalkan tekanan darah normal dapat membantu anda mengawal kesihatan keseluruhan anda. Sekiranya anda mengalami simptom hipertensi atau hipotensi, anda harus segera berjumpa doktor supaya pemeriksaan lebih lanjut dan rawatan yang sesuai dapat diberikan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found