6 Cara Mengatasi Kulit Wajah Kusam

Kulit wajah yang kusam dapat mengurangkan keyakinan diri. Namun, anda tidak perlu risau jika mengalaminya, kerana ada beberapa petua yang dapat dilakukan untuk mengatasi kulit wajah yang kusam sehingga menjadi cerah kembali.

Wajah kusam boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, dari perubahan hormon, faktor cuaca, hingga penggunaan produk penjagaan kulit wajah yang tidak sesuai. Selain itu, kulit wajah yang kelihatan kusam juga boleh disebabkan oleh kebersihan kulit wajah yang buruk.

Cara Mengatasi Kulit Wajah Kusam

Sekiranya anda mempunyai wajah yang kusam, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencerahkannya semula, termasuk:

1. Jangan merokok dan elakkan asap rokok

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa perokok aktif mempunyai kulit dan wajah yang kelihatan lebih tua dari usia sebenarnya. Ia dicirikan oleh kulit yang kelihatan kusam, berkerut lebih cepat, dan warna kulit tidak rata atau berjalur.

Ini berlaku kerana rokok mengandungi sejumlah bahan yang berbahaya bagi tubuh. Sebilangan bahan ini diketahui dapat mengurangkan aliran darah ke kulit wajah dan mengurangkan pengeluaran kolagen, sehingga kulit wajah kelihatan kusam. Oleh itu, berhenti merokok mulai sekarang.

2. Gunakan pelindung matahari

Kulit kusam dan berkedut juga boleh disebabkan oleh paparan sinar matahari pada kulit. Oleh itu, disarankan agar anda menggunakan pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih ketika anda berada di luar rumah, termasuk pada hari yang mendung.

Juga, hadkan aktiviti di bawah sinar matahari antara pukul 10 pagi dan 2 petang. Sekiranya anda berada di bawah sinar matahari sepanjang hari, gunakan semula pelindung matahari sekurang-kurangnya setiap 2-3 jam.

3. Ggunakan produk penjagaan kulit yang betul

Menggunakan terlalu banyak produk penjagaan kulit dengan ramuan yang berbeza sebenarnya boleh menyebabkan kerengsaan dan sama sekali tidak memberi faedah.

Contohnya, kandungan asid dalam asid salisilik dan asid glikolik dari satu produk sebenarnya boleh merosakkan ramuan vitamin A atau retinol produk penjagaan kulit yang lain apabila digunakan bersama.

Selain itu, produk kecantikan yang sering berubah juga tidak akan membawa hasil yang berkesan. Untuk melihat hasil penggunaan produk, produk perlu digunakan untuk jangka waktu tertentu dan hasilnya tidak dapat dilihat dalam waktu yang singkat.

Berkaitan dengan penggunaan produk penjagaan kulit, berikut adalah beberapa petua untuk menggunakan produk penjagaan untuk mencegah wajah kusam yang dapat anda lakukan:

  • Pilih produk yang sesuai dengan keperluan dan jenis kulit anda.
  • Gunakan pelembap mengikut keadaan kulit setiap hari.
  • Bersihkan wajah anda setiap kali anda selesai melakukan aktiviti untuk mengelakkan pori-pori tersumbat yang boleh menyebabkan jerawat.
  • Elakkan berkongsi solekan dengan yang lain untuk mengurangkan risiko penyebaran bakteria.
  • Gunakan pencuci muka khas dan elakkan menggunakan sabun mandi untuk membersihkan kulit wajah, kerana biasanya mengandungi bahan-bahan yang boleh menyebabkan kerengsaan kulit.
  • menggunakan gosok atau mengelupas sekurang-kurangnya 2 kali seminggu untuk membuang sel-sel kulit mati, supaya pelembap mudah diserap oleh kulit wajah.
  • Gunakan krim antioksidan yang telah diuji secara klinikal untuk melawan radikal bebas. Anda boleh mencuba krim yang mengandungi niacinamide untuk mendapatkan kesan anti-radang tambahan.

Sekiranya kulit kusam tidak hilang, anda boleh berjumpa doktor. Doktor boleh memberikan produk penjagaan kulit yang mengandungi retinoid yang berguna untuk mengurangkan kedutan halus, meningkatkan pengeluaran kolagen, mencerahkan bintik-bintik coklat di wajah, mengurangkan jerawat, dan memperbaiki tekstur kulit.

Perkara yang perlu anda ingat ialah walaupun mencuci muka berperanan menjaga kebersihan kulit anda, mencuci terlalu kerap juga dapat mengeringkan kulit anda. Mencuci muka 1-2 kali sehari sudah cukup untuk menjaga kesihatan dan kebersihan kulit anda.

4. Makan makanan yang sihat dan lakukan senaman secara berkala

Cara lain untuk mendapatkan kulit wajah yang segar, sihat, dan bebas kusam secara semula jadi boleh dimulakan dengan makan buah-buahan dan sayur-sayuran, dan bersenam secara teratur. Jadikan sayur-sayuran dan buah-buahan sebagai menu makanan wajib dari menu harian anda dan jadikan senaman sebagai aktiviti biasa.

5. Dapatkan masa rehat yang mencukupi

Tidur yang berkualiti dan teratur selama 7-9 jam sehari dapat mengoptimumkan pembentukan hormon pertumbuhan yang mendorong pergantian sel-sel tubuh dan penghasilan kolagen pada kulit.

Sekiranya anda kurang tidur, ini dapat menghalang proses pergantian sel dan penghasilan kolagen pada kulit, menjadikan wajah kelihatan lebih kusam dan lembap. Namun, ingat juga bahawa terlalu banyak tidur juga tidak baik untuk kesihatan kulit.

6. Menguruskan tekanan dengan baik

Apabila tertekan, tubuh akan menghasilkan hormon stres yang juga boleh menyebabkan kulit wajah kelihatan kusam. Oleh itu, penting untuk selalu menguruskan tekanan, sama ada dengan menjalani terapi relaksasi dan meditasi atau melakukan sesuatu yang anda nikmati.

Sekiranya anda melakukan kaedah di atas secara konsisten, wajah anda yang kusam akan kembali cerah. Namun, jika kulit wajah yang kusam tidak bertambah baik atau disertai dengan keluhan lain, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan kulit yang betul.