Atasi Penyebab Mengantuk yang Mudah dari Sekarang

Mengantuk yang tidak tertanggung dapat menghalang produktiviti harian kita. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan seseorang mudah mengantuk, mulai dari kurang tidur, keletihan, hingga keadaan kesihatan mental perubatan pasti. Lalu, bagaimana menyelesaikannya? Mari lihat ulasan berikut.

Tempoh tidur yang diperlukan oleh orang dewasa adalah sekitar 7-9 jam sehari. Tetapi kadang-kadang, anda mungkin masih mengantuk walaupun anda sudah cukup tidur, atau bahkan tidur lebih lama daripada waktu yang disyorkan. Mengantuk yang tidak tertanggung ini pasti mengganggu aktiviti anda dan boleh membahayakan keselamatan anda.

Inilah faktor-faktor yang menyebabkan mudah mengantuk

Mudah mengantuk sering disebabkan oleh bekerja lewat atau aktif pada larut malam (bangun lewat). Ini menyebabkan anda kurang tidur dan membuat anda mengantuk pada keesokan harinya.

Selain itu, keluhan mengantuk mudah juga disebabkan oleh beberapa perkara lain, seperti:

1. Keadaan perubatan tertentu

Terdapat beberapa keadaan perubatan yang boleh membuat anda merasa mengantuk, termasuk:

 • Gangguan tidur, seperti narkolepsi, apnea tidur, serta insomnia dan hipersomnia.
 • Diabetes.
 • Gangguan hormon, misalnya hipotiroidisme.
 • Gangguan elektrolit, seperti kekurangan natrium atau lebihan, dan kelebihan kalsium.
 • Sindrom keletihan kronik.
 • jet lag.

2. Masalah mental

Mengantuk yang mudah juga boleh disebabkan oleh masalah dengan keadaan mental, emosi, atau psikologi anda, misalnya ketika anda merasa bosan. Namun, mengantuk yang mudah juga boleh menjadi gejala gangguan psikiatri tertentu, seperti gangguan kecemasan, tekanan teruk, kemurungan, dan gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD).

3. Kesan sampingan ubat

Beberapa jenis ubat, seperti pil tidur, ubat penenang, dan antihistamin, boleh menyebabkan kesan sampingan yang boleh membuat anda mengantuk setelah mengambilnya. Selain ubat, pengambilan alkohol yang berlebihan juga dapat membuat anda mengantuk.

Rawatan Mengantuk

Rawatan untuk mengantuk mudah bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya keadaan ini disebabkan oleh tabiat tidur yang buruk atau aktiviti yang kerap hingga larut malam, maka keluhan mengantuk mudah dapat diatasi dengan perkara berikut:

 • Mulailah membangun dan mengekalkan corak tidur biasa, dengan cukup tidur dan tidur pada waktu yang sama setiap hari.
 • Makan makanan seimbang yang seimbang dan kurangkan makanan yang tinggi gula.
 • Bersenam secara berkala.
 • Elakkan merokok.
 • Hadkan pengambilan minuman beralkohol.
 • Lakukan kelonggaran untuk mengurangkan tekanan. Beban minda sering menjadikannya sukar untuk tidur, sehingga menjadi mudah tidur pada keesokan harinya.
 • Ciptakan suasana yang selesa untuk tidur, misalnya, menjadikan cahaya di dalam bilik redup dan suhu bilik tidak terlalu sejuk atau terlalu panas. Sekiranya perlu, anda juga boleh menggunakan aromaterapi.
 • Elakkan kebiasaan membaca, bermain alat, atau bekerja di bilik tidur.

Sekiranya beberapa cara untuk mengatasi rasa mengantuk di atas telah dilakukan tetapi kualiti tidur tidak bertambah baik dan anda masih sering mengantuk, maka anda harus berjumpa doktor. Mungkin keluhan mengantuk disebabkan oleh penyakit. Begitu juga, jika aduan ini menyebabkan gangguan aktiviti harian anda.

Anda juga disarankan untuk selalu berhati-hati jika mudah mengantuk, terutama ketika melakukan aktiviti atau memandu. Mengantuk boleh menyebabkan konsentrasi menurun, menyukarkan anda untuk fokus dan tidak berjaga-jaga.