Antibiotik untuk Batuk, Dapatkan Maklumatnya Di Sini

Antibiotik untuk batuk diberikan kepada batuk yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Jenis ubat ini tidak boleh diambil secara sembarangan dan mesti berdasarkan preskripsi doktor. Sebabnya, penggunaan yang tidak betul boleh menyebabkan bakteria menjadi tahan terhadap antibiotik.

Pada dasarnya, batuk adalah reaksi semula jadi tubuh untuk membersihkan kerongkong atau saluran pernafasan dari benda asing. Sebilangan besar batuk akan hilang sendiri tanpa memerlukan ubat. Tetapi jika batuk anda disebabkan oleh jangkitan bakteria, maka anda memerlukan antibiotik.

Pengambilan Antibiotik untuk Batuk dengan betul

Sebelum mengambil antibiotik, anda harus berjumpa doktor. Sekiranya hasil pemeriksaan menunjukkan bahawa penyebab batuk menyebabkan jangkitan bakteria, doktor akan menetapkan antibiotik yang paling sesuai untuk keadaan anda.

Antibiotik mempunyai fungsi utama membunuh atau menghalang pertumbuhan bakteria. Antibiotik untuk batuk biasanya diambil kira-kira 1 minggu. Walau bagaimanapun, dalam jenis ubat dan keadaan tertentu, antibiotik boleh diambil untuk jangka waktu yang lebih pendek atau lebih lama.

Sebagai tambahan kepada antibiotik, doktor juga dapat memberikan ubat batuk tambahan sesuai dengan jenis batuk, misalnya, ubat-ubatan yang dapat memfasilitasi pembuangan kahak (ekspektoran) untuk batuk kahak, atau ubat untuk menekan munculnya batuk (antitussives) untuk batuk kering yang mengganggu.

Memandangkan Risiko Kesan Sampingan Antibiotik

Penggunaan antibiotik mesti dilakukan dengan berhati-hati, kerana boleh menyebabkan kesan sampingan yang sebenarnya akan membahayakan tubuh anda. Selain itu, pengambilan terlalu banyak antibiotik juga dapat memicu kekebalan bakteria terhadap antibiotik.

Akibatnya, kerana bakteria sudah tahan, maka antibiotik yang anda ambil pada masa akan datang tidak lagi berkesan terhadap bakteria ini. Di samping itu, antibiotik boleh menyebabkan kesan sampingan dan reaksi negatif yang boleh berlaku ketika digunakan bersama dengan ubat lain.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan pengambilan antibiotik:

  • Hilang selera makan
  • Perut kembung, loya, dan muntah
  • Sakit perut dan cirit-birit
  • Reaksi alergi, seperti sesak nafas, mengi, atau ruam pada kulit

Cara Mudah Merawat Batuk di Rumah

Selain menggunakan ubat-ubatan, batuk juga dapat diatasi dengan rawatan di rumah. Beberapa di antaranya adalah cara mudah untuk merawat batuk:

  • Minum air secukupnya
  • Berkumur dengan air masin secara berkala
  • Elakkan terkena habuk yang menyebabkan kerengsaan tekak
  • Tidur dengan bantal tambahan untuk kedudukan kepala yang lebih tinggi
  • Minum teh dengan madu dan halia untuk menenangkan tekak

Batuk yang berlangsung lebih dari 2 minggu tidak boleh dipandang ringan dan harus segera diperiksa oleh doktor. Begitu juga jika batuk disertai demam, sesak nafas, sakit kepala, sakit dada, dan batuk darah. Ini boleh menjadi tanda keadaan kesihatan yang serius.

Sentiasa berjumpa doktor sebelum mengambil antibiotik untuk batuk dan mengambil rawatan antibiotik seperti yang disyorkan oleh doktor. Yang perlu diingat juga adalah memastikan mengambil antibiotik sehingga habis untuk mencegah kembalinya jangkitan yang berpotensi menyebabkan gejala yang lebih parah daripada keadaan awal.