Faedah dan Cara Mencium Yang Perlu Anda Ketahui

Selain sebagai tanda cinta, sebenarnya ada manfaat berciuman untuk kesihatan, kamu tahu! Walaupun cara mencium pasangan masing-masing berbeza. Beberapa cara mencium berikut dapat membantu anda dan pasangan mencium dengan lebih sihat.

Terdapat pelbagai cara mencium yang boleh anda lakukan dengan pasangan anda, mulai dari mencium bibir yang melibatkan lidah, mencium di leher, atau mencium di lokasi intim yang lain. Selagi ciuman dilakukan dengan cara yang sihat, anda dan pasangan dapat menikmati faedahnya.

Kelebihan Ciuman dari Bahagian Perubatan

Anda harus tahu bahawa mencium boleh mencetuskan reaksi kimia di otak, seperti penghasilan hormon oxytocin, dopamine, dan serotonin, yang berperanan penting dalam melahirkan perasaan bahagia dan cinta.

Beberapa faedah mencium yang dapat menolong kesihatan anda termasuk:

1. Meredakan tekanan dan kegelisahan

Selain meningkatkan reaksi kimia di otak, mencium juga dapat mengurangkan hormon kortisol, yang merupakan penyebab utama tekanan.

Oleh itu, manfaatkan berciuman dengan pasangan anda, sebagai usaha untuk menghilangkan tekanan dan kegelisahan yang berlebihan.

2. Melancarkan aliran darah

Semasa mencium, saluran darah cenderung melebar dan dapat memudahkan aliran darah. Selain baik untuk jantung, ia juga dapat mengatasi sakit kepala dan sakit otot.

3. Menjadikan muda

Ciuman boleh melibatkan lebih daripada 30 pergerakan otot muka. Aktiviti ini dapat melatih otot-otot wajah menjadi lebih ketat, sekaligus mencetuskan penghasilan kolagen pada wajah, sehingga anda kelihatan lebih muda. Bukan hanya itu, mencium juga dapat membakar kalori hingga lebih dari 20 kalori seminit.

4. Meningkatkan rangsangan seksual

Ciuman boleh dikatakan perkara paling penting untuk dilakukan sebelum melakukan hubungan seks. Dari sekian banyak variasi mencium, mencium bibir menggunakan lidah, terbukti sangat berkesan dalam meningkatkan gairah seksual.

Selain itu, mencium juga dapat meningkatkan daya tahan, mengurangkan tindak balas alergi, dan dapat membantu mencegah rongga dengan meningkatkan pengeluaran air liur.

Cara Mencium Romantik yang Baik

Setiap pasangan sebenarnya dapat meneroka pelbagai teknik atau cara mencium seperti yang dikehendaki. Namun, kedua-dua pasangan harus merasa selesa dengan cara mencium.

Inilah cara mencium yang sihat dan baik untuk pasangan anda:

Bersihkan mulut anda terlebih dahulu

Sebelum memulakan ciuman, anda harus membersihkan mulut terlebih dahulu agar nafas anda segar dan gigi anda bersih, agar ciuman ini tidak menimbulkan risiko penyakit.

Lakukan dengan sepenuh hati

Apabila anda mula mencium pasangan anda, lakukanlah dengan sepenuh hati dan elakkan mencium dengan separuh hati. Mencium dengan pasangan harus dilakukan mengikut keselesaan pasangan masing-masing dan tidak dipaksa.

Elakkan mencium jika pasangan anda sakit

Sekiranya anda atau pasangan anda sakit, terutamanya jika anda menderita penyakit yang boleh menular melalui ciuman, anda harus mengelakkan mencium. Ini supaya anda dan pasangan tidak saling menular dengan penyakit, seperti selesema atau batuk.

Untuk meningkatkan keinginan seksual semasa berciuman dengan suami atau isteri, anda juga boleh menyentuh atau membelai bahagian sensitif pasangan anda, seperti bahagian belakang kepalanya, leher, dada, atau punggung.

Ingat, mencium harus dilakukan berdasarkan keselesaan setiap pasangan, jangan memaksa ini jika anda atau pasangan anda tidak menginginkannya. Perhatikan cara ciuman yang disarankan di atas agar anda dan pasangan dapat memperoleh manfaat ciuman yang optimum.