Larangan Wanita Hamil Menjaga Kesihatan Peribadi dan Janin

Semasa mengandung, terdapat banyak batasan untuk wanita hamil yang perlu dipatuhi. Kerana jika tidak, bukan sahaja wanita hamil sahaja yang boleh terjejas teruk, tetapi juga janin yang tumbuh dan berkembang di rahim.

Kehamilan adalah saat gembira bagi setiap ibu dan ayah. Tetapi di sebalik kebahagiaan itu, ada tanggungjawab besar yang perlu dipikul. Wanita hamil mesti lebih berhati-hati dalam memilih pengambilannya, kerana tidak semua makanan dan minuman selamat diambil oleh ibu hamil.

Di samping itu, ibu hamil juga mesti mengetahui aktiviti apa yang harus dielakkan kerana berpotensi mengganggu keadaan kesihatan ibu dan janin.

Larangan Wanita Hamil Mengenai Makanan dan Minuman

Apa yang dimakan oleh wanita hamil akan menentukan nutrien yang diperoleh janin. Oleh itu, wanita hamil perlu lebih berhati-hati dalam memilih makanan semasa mengandung. Untuk itu, cubalah mengelakkan makanan dan minuman berikut:

1. Makanan mentah

Sama ada daging, ikan, atau telur, pastikan wanita hamil telah memasaknya sehingga dimasak dengan sempurna sebelum memakannya. Untuk buah-buahan dan sayur-sayuran, jangan lupa mencucinya dengan baik sebelum makan, ibu hamil.

Makan makanan mentah, tidak sihat, atau tidak dimasak boleh meningkatkan risiko dijangkiti kuman dan parasit yang mungkin terdapat dalam makanan ini.

Beberapa contoh adalah kuman Salmonella, Listeria, dan parasit Toksoplasma. Sekiranya terkena kuman ini, wanita hamil berisiko dijangkiti, salah satunya adalah toxoplasmosis. Penyakit ini dapat meningkatkan risiko kelahiran pramatang dan keguguran.

2. Makanan pedas

Makanan pedas bagi kebanyakan orang kelihatan menggoda untuk dimakan. Hanya wanita hamil yang disarankan untuk menghindari makanan yang rasanya pedas, kerana makan makanan pedas berpotensi menyebabkan masalah kesihatan pedih ulu hati, yang merupakan sensasi yang menyakitkan dan menyakitkan di perut, dada, atau tekak.

Walaupun tidak memberi kesan langsung kepada kesihatan janin, kesan makanan pedas akan membuat wanita hamil tidak selesa dan boleh mencetuskan rasa mual dan muntah.

3. Teh herba

Mengkonsumsi teh herba semasa kehamilan dipercayai dapat mencegah komplikasi kehamilan, seperti kelahiran pramatang, pendarahan semasa melahirkan, dan preeklamsia. Walau bagaimanapun, tuntutan ini tidak dapat dibenarkan sepenuhnya dan masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Agar selamat, jangan minum teh herba sebelum membincangkannya dengan doktor anda.

4. Susu yang tidak dipasteurisasi

Untuk memenuhi kalsium yang diperlukan oleh janin, susu sememangnya minuman yang tepat untuk dimakan. Walau bagaimanapun, ibu hamil juga perlu memastikan bahawa susu yang akan diminum dipasteurisasi.

Pasteurisasi adalah proses pemanasan yang bertujuan untuk membunuh organisma berbahaya yang mungkin terkandung dalam susu. Mengonsumsi susu mentah atau tidak dipasteurisasi akan meningkatkan risiko jangkitan kuman berbahaya.

Salah satu kuman yang boleh terkandung dalam susu yang tidak dipasteurisasi adalah Listeria. Kuman ini boleh menyebabkan kelahiran pramatang dan juga keguguran.

5. Alkohol dan kafein

Pengambilan minuman beralkohol semasa mengandung boleh menyebabkan bayi dilahirkan dengan keadaan tersebut sindrom alkohol janin (FAS). Bayi dengan FAS boleh mempunyai berat lahir rendah dan masalah kesihatan lain, seperti gangguan otak, kelambatan pertumbuhan, dan kecacatan kelahiran.

Kafein juga perlu dielakkan atau dibatasi. Mengonsumsi kafein berlebihan dikhuatiri menyebabkan keguguran dan peningkatan tekanan darah dan jantung berdebar, baik pada wanita hamil dan janin mereka.

Walaupun kesan ini belum terbukti sepenuhnya, akan lebih baik jika wanita hamil membatasi pengambilan kafein. Pastikan wanita hamil tidak mengambil lebih dari 1 cawan kopi sehari, atau lebih daripada 2 cawan teh sehari. Semakin kurang pengambilan wanita hamil kafein, semakin baik.

Aktiviti Yang Dilarang untuk Wanita Hamil

Tidak hanya berkaitan dengan makanan dan minuman, larangan untuk wanita hamil juga berlaku untuk kegiatan tertentu, seperti:

1. Merokok

Bayi yang dilahirkan oleh ibu yang merokok berisiko tinggi dilahirkan dengan berat badan rendah atau mengalami cacat lahir, salah satunya ialah bibir sumbing. Selain itu, bayi juga berisiko tinggi dilahirkan sebelum waktunya.

2. Mandi air panas

Mandi air panas memang dapat merehatkan badan. Walau bagaimanapun, wanita hamil disarankan untuk tidak melakukannya sehingga selepas melahirkan.

Merendam dalam air panas terlalu lama atau sering berpotensi menyebabkan wanita hamil mengalami pening dan lemah. Kebiasaan ini malah dapat meningkatkan risiko keguguran dan kecacatan kelahiran pada bayi.

3. Membersihkan kandang haiwan kesayangan

Sekiranya wanita hamil suka memelihara binatang peliharaan, seperti kucing, lebih baik menyerahkan tugas membersihkan kandang untuk kucing wanita hamil terlebih dahulu kepada orang lain. Sebabnya ialah membersihkan kandang kucing boleh mendedahkan ibu hamil kepada mikroba dari kotoran kucing yang boleh menyebabkan penyakit, seperti jangkitan Toksoplasma.

Wanita hamil yang dijangkiti Toksoplasma Kucing boleh mengalami komplikasi kehamilan dalam bentuk keguguran atau kematian janin di rahim. Sementara itu, janin yang dijangkiti parasit ini dapat menghadapi masalah kesihatan yang serius, seperti sawan dan cacat lahir.

4. Mencantikkan kuku

Wanita hamil suka mencantikkan kuku di salun? Semasa mengandung, wanita hamil harus mengelakkan aktiviti ini, terutama memakai kuku tiruan atau cat kuku. Sebabnya ialah bau pelbagai produk kecantikan kuku tidak baik untuk kesihatan ibu hamil dan janin.

5. Menjalani aktiviti fizikal yang berat

Wanita hamil perlu melakukan senaman secara teratur. Tetapi ingat, jangan biarkan latihan terlalu berat atau membuat ibu hamil letih. Oleh itu, elakkan aktiviti atau sukan yang terlalu berat, seperti menjalankan maraton, mengangkat beban, tenis, bekerja lebih masa, atau pekerjaan rumah tangga tertentu. Dapatkan tidur yang cukup dan elakkan tekanan sehingga wanita hamil dan janin sihat.

Beberapa perkara yang dilarang di atas harus dielakkan kerana wanita hamil masih mengandung. Selain mematuhi pelbagai larangan untuk wanita hamil di atas, wanita hamil juga perlu melakukan pemeriksaan kebidanan secara rutin kepada pakar obstetrik. Doktor akan memeriksa keadaan kesihatan wanita hamil, memantau perkembangan janin, dan mencadangkan perkara-perkara apa yang perlu dilakukan dan dielakkan semasa kehamilan.