Ubat Sakit Gusi ini di Rumah

Sakit gigi pasti menjengkelkan, tetapi Keradangan gusi tidak kurang menyakitkann. Untuk melegakannya, anda boleh menggunakan ubat sakit gusi semula jadi yang boleh anda campurkan sendiri di rumah.

Gingivitis boleh disebabkan oleh kurangnya penjagaan kesihatan dan kebersihan gigi. Keadaan ini bermula dengan kemunculan plak gigi yang kemudian menjadi tartar. Plak dan tartar yang terkumpul dapat meningkatkan risiko kerengsaan gusi, yang ciri-cirinya adalah pendarahan dan pembengkakan gusi yang mudah.

Untuk mengelakkan gingivitis menjadi penyakit yang lebih serius dan menyebabkan kehilangan gigi, segera dapatkan rawatan.

Ubat Sakit Gusi Pengalaman

Untuk mengatasi radang gusi, berikut adalah ubat sakit gusi yang boleh anda jadikan di rumah.

 • Penyelesaian bsaya minta maafda

  Serbuk penaiktidak hanya digunakan untuk membuat kek. Sekiranya dicampurkan dengan air, bahan ini juga boleh digunakan sebagai ubat sakit gusi. Gosok gigi dengan campuran ini dapat meneutralkan asid di mulut anda yang menyebabkan masalah gusi.

 • Penyelesaian masin

  Campurkan atau 3/4 sudu teh garam dengan segelas air suam, kemudian gunakan larutan ini untuk berkumur selama 30 saat. Lakukan setiap dua atau tiga kali sehari. Garam yang dilarutkan dalam air suam dipercayai dapat membunuh bakteria, mengurangkan keradangan, dan menenangkan gusi yang bengkak.

  Namun, terlalu sering berkumur dengan campuran air garam juga tidak baik, kerana boleh menyebabkan hakisan enamel gigi. Oleh itu, pastikan anda tidak berlebihan.

 • Serai dan minyak cengkih

  Penyelidikan mendedahkan bahawa minyak citronella dan cengkeh berkesan dalam mengurangkan plak dan melegakan radang gusi. Caranya, larutkan dua hingga tiga tetes serai atau minyak cengkih ke dalam segelas air, kemudian gunakannya untuk berkumur selama 30 saat. Lakukan dua hingga tiga kali sehari.

 • Teh hijau

  Kandungan antioksidan dalam teh hijau berguna untuk mengurangkan keradangan yang berlaku di dalam badan. Oleh itu, teh hijau juga dipercayai dapat menghilangkan rasa sakit akibat radang gusi.

 • Rebusan daun jambu batu

  Hancurkan 5 atau 6 daun jambu biji muda, kemudian masukkan ke dalam air mendidih dan rebus selama 15 minit. Biarkan larutan sejuk, kemudian masukkan sedikit garam. Gunakan ramuan ini untuk berkumur 2-3 kali sehari selama 30 saat.

 • Minyak kelapa

  Minyak kelapa mengandungi asid laurik yang bersifat antibakteria dan anti-radang. Kajian mendapati minyak kelapa dapat mengurangkan plak dan melegakan sakit gusi. Anda boleh menggunakan minyak kelapa dara pada gusi yang sakit, dan biarkan selama 20-30 minit. Cuba jangan menelannya, kemudian bilas mulut anda dengan air selepas itu. Teruskan dengan minum segelas air dan gosok gigi seperti biasa.

Sekiranya ubat sakit gusi di atas tidak dapat mengatasi kesakitan yang anda alami, segera pergi ke doktor gigi untuk mendapatkan rawatan yang betul. Agar anda tidak menghidap radang gusi, rajin-rajinlah dan teruskan menggunakan benang gigi. Selain itu, minum air secukupnya, jangan makan makanan atau minuman yang terlalu sejuk atau panas, dan jangan merokok.