Alahan Makanan - Gejala, sebab dan rawatan

alahan makanan atau aAlergi makanan adalah reaksi alahan bahawa muncul setelah makan makanan tertentu. Gejala boleh merangkumi loya dan muntah, pembengkakan wajah, sesak nafas, dan kehilangan kesedaran.

Alergi makanan berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menganggap protein dalam makanan sebagai ancaman bagi tubuh. Sebagai tindak balas, tubuh melepaskan bahan kimia yang mencetuskan reaksi alergi.

Reaksi yang timbul akibat alahan makanan selalunya ringan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, alahan makanan boleh mengancam nyawa. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara mencegah dan melegakan reaksi alahan yang timbul.

Gejala Alahan Makanan

Pada sesetengah orang, alahan makanan boleh menyebabkan penghidap merasa tidak selesa walaupun tidak terlalu parah. Gejala sering muncul dalam beberapa minit hingga dua jam setelah memakan alergen.

Gejala alahan makanan yang muncul sama dengan reaksi alahan pada umumnya, iaitu:

 • Hidung berair atau hidung tersumbat
 • Ruam kulit gatal
 • Gatal di mulut, tekak, mata, dan bahagian badan yang lain
 • Pembengkakan muka, bibir, lidah, atau tekak (angioedema)
 • Kesukaran menelan dan bercakap
 • Mengi atau mengi
 • Susah bernafas

Orang yang mengalami alahan makanan juga dapat mengalami gejala pada saluran pencernaan, seperti sakit perut, cirit-birit, mual, dan muntah. Gejala ini juga boleh disebabkan oleh intoleransi makanan.

Bila hendak berjumpa doktor

Periksa diri anda atau anak anda kepada doktor sekiranya gejala di atas muncul setelah makan makanan tertentu. Beritahu doktor anda tentang makanan yang baru dimakan.

Pada sesetengah orang, alergi makanan boleh mencetuskan reaksi alergi serius yang disebut anafilaksis. Beri suntikan epinefrin dan segera ke ER jika terdapat gejala anafilaksis, seperti:

 • Degupan jantung
 • Pening dan penglihatan gelap
 • Peluh sejuk
 • Kehilangan kesedaran

Berunding dengan pakar pediatrik anda mengenai kemungkinan anak anda mengalami alahan dan apa yang perlu diperhatikan sekiranya terdapat keluarga yang menderita penyakit alahan, seperti alahan makanan, asma, atau rinitis alergi.

Punca Alahan

Alergi makanan berlaku apabila sistem kekebalan tubuh secara salah menganggap protein dalam makanan tertentu sebagai ancaman kepada tubuh. Sebagai tindak balas, tubuh melepaskan antibodi yang disebut imunoglobulin E (IgE), untuk meneutralkan pencetus alergi (alergen) dalam makanan.

Apabila seseorang kembali memakan makanan ini walaupun hanya sedikit, IgE akan merangsang tubuh untuk melepaskan sebatian kimia yang disebut histamin ke dalam aliran darah. Histamine inilah yang menyebabkan gejala alergi.

Alahan makanan biasanya berlaku sejak kecil, tetapi kadang-kadang juga muncul ketika seseorang itu dewasa. Makanan yang menyebabkan alahan cenderung berbeza pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Pada orang dewasa, reaksi alahan boleh berlaku setelah memakan makanan berikut:

 • Ikan
 • Cengkerang
 • Udang
 • Ketam
 • Kacang

Semasa pada kanak-kanak, makanan biasa yang menyebabkan alahan termasuk:

 • Kacang tanah
 • Gandum
 • Kacang soya
 • Telur
 • Susu lembu

Tidak diketahui mengapa dalam beberapa kes, alahan makanan baru muncul pada masa dewasa.

Faktor rrisiko alahan makanan

Alahan makanan lebih berisiko bagi orang yang menderita alergi lain, seperti rinitis alergi atau asma. Orang yang alah kepada satu jenis makanan juga lebih mudah mengalami alahan terhadap jenis makanan lain.

Faktor lain yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami alergi makanan adalah:

 • Umur bawah lima tahun
 • Mempunyai sejarah alahan keluarga, seperti gatal-gatal atau asma

Diagnosis Alahan Makanan

Untuk menentukan alergi makanan, doktor menanyakan gejala pesakit, makanan apa yang dimakan sebelum gejala muncul, serta riwayat perubatan pesakit dan keluarga. Selepas itu, pemeriksaan fizikal akan dilakukan untuk membezakan gejala alergi makanan daripada keadaan lain.

Seterusnya, doktor akan menjalankan ujian alahan yang merangkumi:

Tais alahan kulit

Dalam ujian alergi kulit, kulit pesakit dicucuk dengan jarum kecil. Selepas itu, doktor akan memasukkan sejumlah kecil protein ke dalam makanan yang disyaki menyebabkan alergi ke kawasan kulit yang dicucuk untuk melihat reaksi.

ujian darah

Sampel darah pesakit akan diambil untuk mengukur tahap imunoglobulin E (IgE) spesifik. Sekiranya tahap IgE yang berkaitan dengan makanan tertentu cukup tinggi dalam darah pesakit, itu bermakna pesakit mempunyai alergi terhadap makanan tersebut.

Tais makanan

Pesakit akan diminta untuk mengelakkan jenis makanan yang disyaki menjadi penyebab alergi selama 1-2 minggu. Sekiranya pesakit alergi terhadap jenis makanan ini, maka selama itu pesakit tidak akan mengalami reaksi alergi, dan akan mengalaminya lagi apabila makanan tersebut dimakan semula.

Doktor juga boleh meminta pesakit untuk memakan makanan yang disyaki mencetuskan alergi pada bahagian kecil, kemudian bahagiannya meningkat dengan perlahan. Sekiranya tiada reaksi alahan semasa ujian dijalankan, pesakit dibenarkan memakan makanan tersebut.

Rawatan Alahan Makanan

Cara terbaik untuk mengatasi alahan makanan adalah dengan mengelakkan makanan yang alergen. Walau bagaimanapun, seseorang mungkin memakan makanan ini secara tidak sengaja. Apabila ini berlaku, terdapat beberapa ubat yang dapat digunakan untuk meredakan gejala.

Sekiranya gejala yang muncul ringan, pesakit boleh menggunakan antihistamin bebas. Sekiranya gejala masih dirasakan, pesakit boleh pergi ke doktor untuk diberi antihistamin dengan dos yang lebih tinggi.

Sekiranya gejala anafilaksis muncul, pesakit mesti dibawa ke bilik kecemasan hospital untuk diberi suntikan epinefrin. Setelah simptom hilang, doktor akan meminta pesakit untuk selalu membawa suntikan kepadanya.

Penting untuk memahami cara menggunakan suntikan epinefrin, jika gejala alahan makanan yang anda alami cukup teruk. Di samping itu, ajarkan juga kepada orang yang sering berada dekat dengan anda, seperti keluarga atau rakan sekerja, tentang cara menggunakan suntikan jika anda menghidap anafilaksis.

Pastikan untuk mengganti epinefrin sebelum tarikh luput, dan ganti picagari apabila tidak berfungsi dengan betul.

Komplikasi Alahan Makanan

Dalam kes yang teruk, alahan makanan boleh menyebabkan anafilaksis, yang merupakan reaksi alergi yang boleh membahayakan. Anafilaksis boleh bertahan beberapa minit atau beberapa saat selepas terdedah kepada alergen.

Pencegahan Alahan Makanan

Cara mencegah reaksi alahan makanan adalah dengan mengelakkan makanan yang boleh mencetuskan alergi. Ini mungkin sedikit menyusahkan penderita, tetapi masih perlu dilakukan untuk mengelakkan keadaan yang lebih serius.

Lakukan langkah berikut untuk mengelakkan reaksi alergi makanan:

 • Baca kandungan apa yang terdapat dalam setiap bungkusan makanan yang ingin anda konsumsi.
 • Bawa makanan ringan tanpa alergi jika anda mahu meninggalkan rumah. Ini akan membantu jika anda sukar mencari makanan bebas alergi
 • Sekiranya anda ingin makan di restoran, beritahu pelayan atau masak makanan apa yang tidak boleh dimakan.
 • Pastikan makanan yang dibeli di luar tidak diproses dan disajikan di tempat yang sebelumnya digunakan untuk memproses makanan alergenik.
 • Pada bayi, pengenalan alergen makanan, seperti kacang tanah, sejak awal dapat mengurangkan risiko mengembangkan alergi makanan ini di kemudian hari.

Anda juga perlu memakai gelang khas yang menyatakan bahawa anda mempunyai alahan makanan. Gelang ini akan membantu apabila anda mengalami reaksi alergi dan anda menghadapi masalah untuk berkomunikasi. Sekiranya tindak balas alahan makanan cukup teruk, berjumpa doktor mengenai keperluan untuk membawa suntikan epinefrin.