Ketahui bahaya kopi sebelum anda merasa senang dengan keseronokan

Walaupun mempunyai rasa sedap dan dapat mengurangkan rasa mengantuk, anda masih perlu menghadkan minum kopi. Ini kerana terdapat banyak bahaya kopi yang bersembunyi jika anda berlebihan atau terlalu kerap.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kopi mempunyai manfaat kesihatan, termasuk untuk membantu menurunkan berat badan atau diet kopi. Walau bagaimanapun, pengambilan kopi yang disyorkan tidak lebih daripada 400 mg kafein atau setara dengan 2 cawan kopi sehari.

Sekiranya anda mengambil kopi dalam jumlah yang melebihi had ini, ini boleh memberi kesan kepada kesihatan anda, terutama jika sudah menjadi kebiasaan.

Bahaya Kopi untuk Kesihatan

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, ada bahaya kopi mengintai, jika minuman ini dikonsumsi secara berlebihan atau terlalu kerap. Berikut adalah beberapa bahaya kopi yang penting untuk anda ketahui:

1. Meningkatkan risiko penyakit jantung

Kafein dalam kopi boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk peningkatan tekanan darah dan degupan jantung. Apabila kopi dikonsumsi secara berlebihan, ini dapat membuat jantung berdegup lebih cepat dan tidak teratur atau bahkan menyebabkan tekanan darah tinggi (hipertensi).

Terutama kopi yang tidak ditapis, pengambilan minuman ini boleh mencetuskan penyakit jantung kerana meningkatkan kadar gula dalam darah homosistein (sejenis asid amino yang membentuk protein) yang dianggap berkait rapat dengan kejadian serangan jantung, peningkatan lemak dalam darah, dan kolesterol tinggi.

2. Mencetuskan senak

Salah satu bahaya kopi yang sering berlaku adalah gangguan pencernaan. Apabila anda minum kopi terlalu banyak, saluran pencernaan dan perut anda boleh menjadi jengkel. Ini boleh menyebabkan anda mengalami pelbagai gangguan pencernaan, seperti cirit-birit, pedih ulu hati, sakit perut, dan sindrom iritasi usus.

Selain itu, kopi juga dapat meningkatkan pengeluaran asid perut. Sekiranya diminum terlalu banyak, kopi boleh menyebabkan seseorang mengalami pedih ulu hati dan penyakit refluks asid (GERD).

3. Meningkatkan risiko osteoporosis

Sekiranya diambil dalam jumlah yang betul, kopi dapat membantu menjaga kesihatan dan kekuatan tulang. Namun, sebaliknya, jika dikonsumsi secara berlebihan, kopi dapat meningkatkan risiko kehilangan tulang akibat osteoporosis.

Sebabnya, kandungan kafein dalam kopi dapat mengikis kalsium dalam badan, yang merupakan komponen utama pembentukan tulang.

4. Mencetuskan kegelisahan

Kafein dalam kopi adalah bahan yang boleh mencetuskan aktiviti saraf dan otak. Inilah yang menjadikan kopi dapat menghilangkan rasa mengantuk.

Namun, kopi juga boleh menyebabkan perasaan gelisah, gugup, dan gelisah. Bahaya kopi ini malah boleh membuat seseorang berisiko mengalami kegelisahan atau membuat keadaan lebih teruk.

5. Mengganggu pertumbuhan dan perkembangan janin

Minum kopi semasa kehamilan pada amnya selamat, jika wanita hamil menghadkannya kepada kurang dari 200 mg kafein atau hanya 1 cawan kopi sehari. Sekiranya diminum lebih daripada itu, kopi boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan janin. Pengambilan kafein yang berlebihan juga dapat meningkatkan risiko wanita hamil mengalami keguguran.

Ini kerana pengambilan kafein yang tinggi dapat menyebabkan saluran darah dari plasenta ke janin menjadi sempit. Sekiranya bekalan darah ke janin tersekat, janin berisiko mengalami gangguan pertumbuhan.

Bagi anda yang menjalani program kehamilan juga disarankan untuk mengelakkan atau membatasi pengambilan kopi. Sebabnya adalah kerana kafein boleh mengganggu pengeluaran estrogen yang boleh menyukarkan anda hamil.

Selain beberapa bahaya kopi di atas, kebiasaan minum kopi lebih dari 2 cawan sehari juga dapat mencetuskan pelbagai kesan sampingan, seperti:

  • Insomnia
  • Migrain atau sakit kepala
  • Kekeringan
  • Gegaran atau gegaran badan
  • Kencing lebih kerap

Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini boleh berbeza, kerana metabolisme kafein setiap orang berbeza. Sebenarnya, dalam kes-kes tertentu, kesan sampingan ini dapat muncul ketika seseorang memakan kopi dalam jumlah kecil. Keadaan ini disebabkan oleh kepekaan terhadap kafein.

Kopi sedap diminum, terutamanya ketika udara sejuk atau ketika anda mengantuk. Walau bagaimanapun, ingat untuk tidak berlebihan. Cukup 2 cawan sehari untuk mengurangkan bahaya kopi untuk kesihatan.

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan yang berkaitan dengan bahaya kopi atau sukar untuk berhenti minum kopi, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.