Hemangioma - Gejala, sebab dan rawatan

Hemangioma adalah lebam merah yang tumbuh pada kulit bayi Benjolan ini terbentuk dari kumpulan saluran darah yang tumbuh secara tidak normal dan menjadi satu.

Hemangioma diklasifikasikan sebagai tanda lahir yang sering muncul di wajah, leher, kulit kepala, dada, dan belakang kanak-kanak berumur 18 bulan ke bawah. Hemangioma tidak perlu dibimbangkan, kerana tidak barah dan boleh hilang sendiri. Walau bagaimanapun, rawatan diperlukan jika benjolan menyebabkan masalah penglihatan dan pernafasan.

Selain kulit, hemangioma juga dapat tumbuh pada tulang, otot, atau organ di dalam badan. Artikel ini hanya membincangkan hemangioma yang tumbuh pada kulit.

Gejala Hemangioma

Hemangioma berwarna merah, benjolan getah yang boleh tumbuh di mana sahaja, termasuk muka, leher, kulit kepala, dada, punggung, dan juga mata bayi. Benjolan yang terbentuk cenderung hanya satu, kecuali pada kembar, benjolan dapat lebih dari satu.

Hemangioma dapat muncul pada saat kelahiran atau beberapa bulan kemudian, kemudian tumbuh dengan cepat sehingga menjulur ke kulit. Kemudian, hemangioma akan menyusut secara perlahan.

Sebilangan besar hemangioma hilang pada masa kanak-kanak berumur 5-10 tahun. Walau bagaimanapun, warna kulit pada bekas hemangioma masih akan berbeza dengan warna kulit di sekitarnya.

Bila hsemasa ke dokey

Sebarang benjolan yang muncul di badan bayi perlu dirujuk oleh pakar pediatrik, untuk memastikan benjolan itu tidak disebabkan oleh keadaan berbahaya.

Bawa anak anda ke doktor dengan segera sekiranya hemangioma pecah atau terluka, kerana ini boleh menyebabkan pendarahan dan jangkitan.

Selain itu, hemangioma dapat menyebabkan masalah dengan penglihatan, pendengaran, pernafasan, dan pergerakan usus yang lancar pada anak-anak, walaupun ini jarang terjadi. Segera berjumpa doktor sekiranya gejala ini muncul.

Punca Hemangioma

Hemangioma terbentuk apabila saluran darah kecil tumbuh tidak normal, dan berkumpul bersama. Tidak diketahui apa yang mencetuskan keadaan ini, tetapi ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko hemangioma, yaitu:

 • Jantina wanita
 • Dilahirkan sebelum waktunya
 • Mempunyai berat lahir rendah
 • Mengalami gangguan perkembangan semasa dalam kandungan
 • Mengalami gangguan genetik yang berlaku dalam keluarga

Diagnosis Hemangioma

Hemangioma dapat dikenal pasti hanya melalui pemeriksaan fizikal. Walau bagaimanapun, jika benjolan kelihatan tidak normal atau menyebabkan luka, doktor akan melakukan ujian darah atau memeriksa sampel tisu untuk hemangioma.

Sekiranya terdapat kecurigaan bahawa benjolan disebabkan oleh keadaan lain, pakar pediatrik boleh memerintahkan ujian tambahan, seperti ultrasound Doppler, imbasan CT, atau MRI. Pemeriksaan tambahan ini juga dapat dilakukan untuk melihat seberapa dalam hemangioma tumbuh di bawah kulit.

Rawatan Hemangioma

Sebilangan besar hemangioma tidak perlu dirawat, terutama jika tidak menyebabkan gejala selain benjolan. Ini kerana hemangioma akan hilang dengan sendirinya, ketika bayi membesar.

Sekiranya hemangioma menyebabkan masalah, seperti gangguan penglihatan atau masalah pernafasan, dan menyebabkan luka, doktor anda mungkin menetapkan ubat berikut:

 • Penyekat beta

  Untuk hemangioma yang teruk, doktor akan menetapkan ubat penyekat beta dalam bentuk minuman, seperti propranolol.

 • Kortikosteroid

  Kortikosteroid, seperti triamcinolone, digunakan oleh pesakit yang tidak bertindak balas terhadap ubat penyekat beta. Ubat ini boleh diberikan dalam bentuk tablet, secara topikal, atau melalui suntikan terus ke hemangioma.

 • Vincristine

  Doktor hanya memberi ubat vincristine sekiranya hemangioma menyebabkan masalah pada penglihatan atau pernafasan bayi. Ubat ini diberikan melalui suntikan setiap bulan.

Selain ubat, hemangioma dapat dirawat dengan terapi laser. Kaedah ini hanya digunakan jika hemangioma cukup besar sehingga menyebabkan kesakitan.