6 Pilihan Makanan Berat Badan Kanak-kanak

Untuk meningkatkan berat badan bayi anda, ada berbagai makanan penambah berat badan yang dapat anda berikan kepada anak anda, mulai dari daging, ikan, nasi, hingga buah. Selain dapat meningkatkan berat badan anak, makanan ini juga mengandungi nutrien yang diperlukan untuk proses pertumbuhan. kamu tahu.

Biasanya, kanak-kanak usia sekolah rendah hingga pra-remaja, iaitu 10-14 tahun, akan mengalami kenaikan berat badan sekitar 2−3 kg per tahun. Berat anak adalah salah satu perkara penting yang mesti diambil kira oleh ibu bapa. Ini kerana berat badan yang ideal dapat menjadi penanda aras bahawa pertumbuhan dan perkembangan anak berjalan lancar, Bun.

Ini adalah senarai pilihan makanan untuk kenaikan berat badan anak-anak

Setiap ibu bapa mahu anak mereka membesar dan berkembang dengan sihat. Salah satu parameter sama ada pertumbuhan anak baik atau tidak adalah tinggi dan berat badannya.

Oleh itu, tidak sedikit ibu bapa yang risau apabila anak mereka tidak bertambah berat badan atau kelihatan kurus. Ini dapat menunjukkan bahawa anak itu kekurangan zat makanan.

Akibatnya, tidak sedikit ibu bapa yang juga mula mencari pelbagai cara untuk meningkatkan berat badan anak mereka, dari memberi mereka makanan tambahan hingga makanan yang menambah berat badan setiap hari.

Sebaik-baiknya, makanan yang menambah berat badan mempunyai kalori tinggi dan pelbagai nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh anak, seperti protein, karbohidrat, lemak, vitamin dan mineral. Beberapa pilihan makanan penambah berat badan untuk kanak-kanak yang boleh anda berikan termasuk:

1. Daging

Pelbagai jenis daging, seperti daging lembu, ayam, itik, atau kambing, merupakan sumber kalori, protein, lemak, dan zat besi yang baik untuk anak-anak. Berkat kandungan nutrien daging, anak-anak dapat menambah berat badan dan juga memberikan manfaat lain, seperti mencegah anemia dan menyokong pertumbuhan otot pada anak-anak.

Untuk memproses daging menjadi menu makanan yang enak untuk si kecil anda, anda boleh menggorengnya, memanggangnya, membuatnya menjadi bebola daging, campurkan telur dadar atau telur dadar, nasi tim, dan risol yang disumbat sebagai makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak.

2. Ikan

Sama seperti daging, ikan juga merupakan sumber protein, lemak, dan kalori berkualiti tinggi yang dapat meningkatkan berat badan anak anda.

Dibandingkan dengan daging lembu, kambing, dan ayam, ikan umumnya mengandung lemak yang lebih sihat, seperti omega-3 yang sangat baik untuk menyokong kesihatan otak dan kecerdasan anak-anak, serta pertumbuhan dan perkembangan mereka, Bun.

Namun, sayangnya ikan cenderung mempunyai aroma amis, jadi anak kecil anda mungkin tidak menyukainya. Di samping itu, makanan yang menambah berat badan ini juga boleh menyebabkan reaksi alahan pada sesetengah kanak-kanak.

Sekiranya anak anda mempunyai reaksi alergi terhadap ikan, anda boleh memberinya makanan alternatif, seperti udang, kerang, atau cumi-cumi, yang juga mempunyai kandungan nutrisi yang serupa.

Tetapi jika si kecil anda tidak dapat makan ikan sama sekali atau makanan laut kerana alahan, Ibu boleh berjumpa doktor untuk menentukan pilihan makanan lain yang lebih selamat untuk Si Kecil.

3. Telur

Ibu pastinya tidak asing dengan makanan yang satu ini. Sama ada telur ayam, itik, atau puyuh, ketiga-tiganya selamat dan boleh dimakan oleh anak-anak, Bun. Bukan hanya murah dan senang didapati, telur juga merupakan sumber kalori dan nutrien yang sangat baik untuk anak-anak.

Berkat kandungan protein, lemak, vitamin, dan mineral, telur sangat baik untuk dimakan kerana berat badan anak menjadi makanan. Di samping itu, kandungan kolin dan omega-3 dalam telur berperanan menyokong pertumbuhan dan perkembangan dan kecerdasan kanak-kanak.

Untuk menghidangkannya, Ibu boleh memproses telur menjadi telur rebus, telur goreng, atau menjadi sandwic. Apabila anda ingin memberikan telur kepada si kecil anda, pastikan ibu telah memasak telur sehingga ia dimasak, ya. Ini penting untuk mengelakkan si kecil mengalami keracunan makanan atau cirit-birit.

4. Nasi

Makanan ruji orang Indonesia ini adalah sumber kalori dan karbohidrat yang baik, jadi ia digolongkan sebagai makanan penambahan berat badan anak.

Nasi putih adalah jenis beras yang paling biasa dimakan di Indonesia. Walau bagaimanapun, terdapat banyak jenis beras yang lebih sihat daripada beras putih, seperti beras perang dan beras perang. Ini kerana beras mengandungi serat, protein, vitamin, mineral, dan antioksidan yang baik untuk kesihatan dan perkembangan anak-anak.

5. Susu dan produknya yang diproses

Tidak hanya mempunyai rasa yang enak, susu dan produk olahannya, seperti keju, yogurt, dan krim, mempunyai manfaat untuk meningkatkan berat badan anak-anak, dan juga baik untuk kesihatan tulang dan gigi mereka.

Selain sedap dimakan secara langsung, semuanya dapat diproses menjadi menu makanan yang disukai oleh kanak-kanak, seperti puding, kek, pasta atau campuran bijirin.

6. Buah berlemak

Buah berlemak, baik alpukat, kacang, pisang, atau kelapa, boleh menjadi pilihan makanan untuk menambah berat badan anak anda. Buah-buahan ini boleh dimakan secara langsung atau dijadikan pelbagai hidangan, seperti salad buah, jus, smoothie, atau campuran untuk membuat kek.

Itu adalah pelbagai pilihan makanan penambahan berat badan anak yang boleh anda berikan kepada bayi anda. Namun, ingat. Ini tidak bermaksud bahawa anda disyorkan untuk memberi makanan ini secara berlebihan untuk menjadikan si kecil anda gemuk atau gemuk, ya.

Untuk menentukan berapa banyak anak anda memerlukan makanan penambah berat badan, anda perlu memeriksa sama ada berat badan anak anda sesuai atau tidak dengan mengukur berat dan tinggi badannya.

Selepas itu, anda boleh membuat catatan dan melihat apakah berat badan si kecil anda ideal, kurang, atau bahkan berlebihan melalui lekuk yang terdapat dalam buku Card Towards Healthy (KMS).

Sekiranya anak anda kurang berat badan, dia mungkin diberi beberapa makanan di atas lebih kerap atau lebih kerap. Namun, jika berat badan ideal atau berlebihan, anda perlu menghadkan penyediaan makanan ini agar si kecil tidak gemuk.

Untuk lebih sihat, Ibu juga disarankan untuk memberi anak anda pelbagai makanan agar pengambilan nutrisi yang diperolehnya lebih lengkap.

Sekiranya berat badan anak kecil anda masih sukar diperoleh walaupun dia diberi makanan penambahan berat badan atau jika dia menderita keadaan tertentu, anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui jenis makanan apa yang sesuai untuk menambah berat badan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found