8 Makanan Ini Yang Mengandungi Magnesium Tinggi

Magnesium berguna untuk menjaga metabolisme tubuh, menghasilkan enzim, menjaga tulang, otot, dan jantung yang sihat, dan mengurangkan risiko diabetes dan penyakit jantung. Untuk mendapatkan faedah ini, konsumsi pelbagai makanan yang mengandungi magnesium.

Setiap orang perlu memenuhi keperluan pemakanan harian mereka, termasuk mineral magnesium. Lelaki dewasa disyorkan untuk mengambil kira-kira 350 mg magnesium setiap hari. Sementara wanita, 300 mg magnesium sehari. Pada kanak-kanak dan remaja, magnesium perlu dimakan sebanyak 95-250 mg sehari.

Kekurangan magnesium boleh menyebabkan kekejangan otot, loya, dan keletihan. Sekiranya teruk, kekurangan magnesium bahkan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, gangguan irama jantung, sawan, gangguan elektrolit, dan bahkan koma.

Sumber Makanan Tinggi Magnesium

Agar tidak kekurangan magnesium, anda perlu mendapatkan cukup dari makanan. Berikut adalah beberapa makanan yang tinggi magnesium, untuk memenuhi keperluan pemakanan harian anda:

1. Coklat gelap

Salah satu makanan yang kaya dengan magnesium adalah coklat gelap. Satu bar coklat gelap 1-auns (28 gram) mengandungi kira-kira 65 mg magnesium. Selain itu, coklat gelap juga kaya dengan antioksidan, zat besi, dan serat prebiotik yang berfungsi untuk menjaga kesihatan usus.

2. Pisang

Satu pisang besar mengandungi kira-kira 35 mg magnesium. Namun, seboleh-bolehnya elakkan menjadikan pisang menjadi jus. Proses memasukkan pisang ke dalam jus berpotensi menyingkirkan beberapa nutrien penting di dalamnya.

3. Tahu dan tempe

Kacang soya yang diproses menjadi tempe, tahu, dan susu kedelai juga mengandungi magnesium yang tinggi. Terdapat kira-kira 60 mg magnesium dalam 100 gram tauhu atau tempe, dan segelas susu kedelai.

Bukan hanya itu, makanan kedelai dan olahan juga kaya dengan kalsium, zat besi, dan selenium yang bermanfaat untuk meningkatkan sistem imun.

4. Kacang

Selain kacang soya, kacang almond dan kacang mete juga mengandungi magnesium yang tinggi. Dalam 1 ons kacang, terdapat kira-kira 80 mg magnesium. Selain magnesium, kacang-kacangan ini juga mengandungi serat dan lemak baik yang dapat mengurangkan kolesterol jahat dan menjaga kadar gula dalam darah stabil.

5. Biji-bijian

Sekiranya anda suka makan bijirin gandum untuk sarapan pagi, maka anda dapat mengelakkan kekurangan magnesium. Sebabnya, terdapat kira-kira 65 mg magnesium dalam setiap ons gandum. Tidak hanya itu, biji-bijian juga mengandung banyak selenium, vitamin B, dan serat.

6. Sayuran hijau

Sayuran berdaun, seperti bayam dan brokoli, kaya dengan magnesium. Dalam setengah mangkuk bayam, terdapat kira-kira 80 mg magnesium. Sementara dalam setengah mangkuk brokoli, mengandungi kira-kira 12 mg magnesium.

7. Ikan

Terdapat banyak ikan yang mengandungi magnesium, salah satunya adalah salmon. Tiga auns salmon mengandungi kira-kira 25 mg magnesium. Selain itu, ikan ini juga kaya dengan vitamin omega-3, B, protein, dan kalium yang dapat mengurangkan risiko strok dan penyakit jantung. Sekiranya anda tidak suka salmon, anda boleh menggantinya dengan ikan tenggiri.

Pastikan ikan yang akan anda makan telah dimasak dengan sempurna, kerana ikan mentah atau yang belum matang masih boleh mengandungi kuman atau parasit yang boleh menyebabkan jangkitan.

8. Alpukat

Satu alpukat sederhana mengandungi kira-kira 50 mg magnesium. Alpukat juga mengandungi pelbagai nutrien lain yang bermanfaat untuk kesihatan, seperti kalium, lemak sihat, vitamin K, dan vitamin B yang dapat mencegah anemia. Seperti pisang dan buah-buahan lain, alpukat juga tidak boleh dimakan dalam bentuk jus, kerana beberapa nutriennya mungkin hilang.

Selain beberapa makanan di atas, terdapat banyak makanan lain yang mengandungi magnesium, termasuk beras perang, kentang, roti gandum, epal, daging, dan susu. Magnesium juga banyak terdapat pada tanaman herba tertentu, seperti manjakani. Sekiranya anda tidak mendapat cukup magnesium dari makanan anda, anda juga boleh mendapatkannya dari makanan tambahan.

Untuk mengetahui jenis dan jumlah makanan atau suplemen magnesium yang sesuai dengan keadaan badan anda, anda harus berjumpa terus dengan pakar pemakanan.