5 Kebaikan Mutiara Rumput untuk Kesihatan Tubuh

Rumput mutiara adalah sejenis tanaman liar yang keberadaannya sering diabaikan, bahkan dianggap sebagai tanaman pengganggu. Namun, setelah mengetahui pelbagai potensi manfaat rumput mutiara untuk kesihatan, tanaman ini menjadi popular sehingga akhirnya dicari oleh banyak orang.

rumput mutiara (Hedyotis corymbosa) adalah salah satu jenis tanaman yang berasal dari keluarga Rubiaceae. Rumput ini umumnya tumbuh subur di tanah lembap, seperti di tebing sungai atau parit.

Di beberapa negara, seperti India dan China, tanaman ini telah digunakan sebagai ubat herba. Baru-baru ini, rumput mutiara menjadi tumpuan kerana diklaim berguna untuk mencegah dan merawat barah.

Pelbagai Manfaat Rumput Mutiara untuk Kesihatan

Sejumlah kajian setakat ini menunjukkan bahawa terdapat beberapa faedah rumput mutiara yang baik untuk kesihatan, termasuk:

1. Melawan radikal bebas

Rumput mutiara diketahui mengandungi banyak sebatian bioaktif yang memiliki sifat antioksidan, mulai dari fenol, saponin, tanin, flavonoid, hingga terpenoid. Ini menjadikan rumput mutiara baik untuk dimakan untuk mencegah dan memperbaiki kerosakan sel-sel badan kerana terdedah kepada radikal bebas.

Pendedahan radikal bebas yang berlebihan adalah salah satu faktor yang dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti diabetes, barah, dan penyakit kardiovaskular. Radikal bebas juga dapat menjadikan usia badan lebih cepat.

2. Meningkatkan daya ketahanan badan

Pearl Grass juga terkenal berguna untuk menyokong sistem imun agar sentiasa kuat. Sistem kekebalan tubuh yang kuat memainkan peranan penting dalam memerangi pelbagai bakteria dan virus yang menyebabkan jangkitan, jadi tubuh jarang akan sakit.

Bukan hanya itu, sistem imun yang kuat juga memainkan peranan penting dalam menyokong proses pemulihan ketika anda sakit, misalnya ketika anda demam.

3. Menjaga kesihatan dan fungsi otak

Penyelidikan menunjukkan bahawa rumput mutiara mempunyai sifat antioksidan yang kuat dan kesan anti-radang. Kesan ini menjadikan rumput mutiara baik untuk dimakan untuk mengekalkan fungsi dan kesihatan otak.

Orang yang kerap makan makanan sihat ditambah makanan tambahan tertentu, termasuk rumput mutiara, dikatakan mempunyai daya ingatan yang lebih baik dan berisiko rendah mengalami demensia atau demensia dan kemurungan.

4. Menjaga kesihatan hati

Tidak hanya baik untuk otak, kandungan sebatian yang bersifat antioksidan dan anti-inflamasi pada rumput mutiara juga diketahui baik untuk kesihatan dan fungsi hati. Penyelidikan menunjukkan bahawa ramuan ini dapat mengurangkan keradangan di hati dan mencegah kerosakan hati.

Namun, untuk mendapatkan faedah ini, anda tidak boleh bergantung pada rumput mutiara. Untuk menjaga kesihatan hati, anda juga perlu melakukan cara lain, seperti menjauhkan diri dari minuman beralkohol, rokok, dan ubat-ubatan, bersenam secara teratur, mendapatkan imunisasi hepatitis A dan hepatitis B, dan melakukan seks yang selamat.

5. Menghambat pertumbuhan sel barah

Rumput mutiara diketahui mengandungi banyak sebatian yang mempunyai sifat antioksidan dan antikanker, seperti asam ursolic dan asid uleanol. Penyelidikan di makmal menunjukkan bahawa ekstrak rumput mutiara dapat menghalang pertumbuhan sel barah.

Namun, hingga kini belum ada penyelidikan yang dapat membuktikan bahawa rumput mutiara berguna sebagai ubat barah seperti kemoterapi.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, rumput mutiara juga sering digunakan untuk mengubati demam dan merawat jangkitan, seperti tuberkulosis dan malaria. Malangnya, keberkesanan faedah rumput mutiara belum dikaji lebih lanjut.

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengkonsumsi Mutiara Rumput

Pengolahan rumput mutiara umumnya dilakukan secara tradisional, yaitu dengan merebus dan kemudian menyaring, kemudian air rebusan diminum sebagai ubat herba atau teh herba. Di samping itu, anda juga boleh mengambil suplemen rumput mutiara yang telah diproses dalam bentuk tablet atau kapsul.

Walaupun rumput mutiara mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, adalah penting untuk memahami bahawa tuntutan untuk faedah ini hanya diketahui melalui penyelidikan haiwan makmal. Sehingga kini, keberkesanan pelbagai faedah rumput mutiara pada manusia, terutama sebagai ubat, masih perlu dikaji lebih lanjut.

Tumbuhan ini juga belum terbukti selamat untuk dimakan oleh wanita hamil dan menyusui dan orang-orang dengan penyakit tertentu, seperti kerosakan hati yang teruk. Kerana berpotensi menyebabkan interaksi ubat, rumput mutiara juga tidak boleh dimakan oleh orang yang menjalani rawatan dari doktor.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan rumput mutiara sebagai rawatan untuk penyakit tertentu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda.