Ini adalah kaedah yang berkesan untuk meningkatkan kualiti sperma

Sekiranya anda dan pasangan anda merancang untuk mempunyai anak, ada banyak cara untuk meningkatkan kualiti sperma yang boleh anda lakukan. Sperma yang sihat bukan sahaja menunjukkan kesihatan organ pembiakan lelaki, tetapi juga dapat meningkatkan kemungkinan pasangan hamil.

Untuk meningkatkan kemungkinan pasangan hamil, sperma mestilah dalam keadaan sihat dan berkualiti agar proses persenyawaan telur dapat berjalan dengan lancar. Nah, ada pelbagai cara yang boleh anda cuba untuk meningkatkan kualiti sperma.

Kriteria Kualiti Sperma yang Baik

Sebelum membincangkan lebih lanjut mengenai bagaimana meningkatkan kualiti sperma, anda perlu memahami bagaimana kriteria kualiti sperma yang baik dan sihat. Sperma yang sihat ditentukan dari beberapa perkara, iaitu:

Kiraan sperma

Rata-rata jumlah sperma normal adalah antara 15–120 juta sperma per mililiter air mani yang anda keluarkan semasa ejakulasi. Sekiranya jumlah sperma normal dikurangkan atau sangat rendah, pasangan anda akan mengalami masa yang lebih sukar untuk hamil kerana lebih sedikit sperma yang dapat bergerak naik ke telur.

Pergerakan sperma

Kelajuan dan arah pergerakan sperma juga mempengaruhi kualiti sperma. Sperma yang sihat dan berkualiti adalah sperma yang mempunyai kecepatan pergerakan yang baik ketika menuju ke telur dan menyuburkannya.

Bentuk sperma

Sperma yang sihat juga mempunyai struktur kepala berbentuk bujur dengan ekor panjang. Ekornya berguna untuk membantu sperma bergerak ke arah telur. Semakin banyak sperma berbentuk normal yang anda miliki, semakin mudah mereka mencapai telur.

Beberapa Cara Meningkatkan Kualiti Sperma

Sperma yang sihat dan berkualiti berkait rapat dengan kesihatan tubuh anda sendiri. Untuk mengekalkan dan meningkatkan kualiti sperma, anda boleh melakukan perkara berikut:

1. Kekalkan pengambilan nutrien

Salah satu cara untuk meningkatkan kualiti sperma adalah dengan mengekalkan diet yang sihat dan berkhasiat setiap hari. Ini boleh dilakukan dengan memakan sekurang-kurangnya 5 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran yang berbeza setiap hari.

Selain itu, pelbagai jenis makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks, seperti gandum, kentang, beras perang, dan bijirin juga dapat menyuburkan sperma anda. Selain karbohidrat kompleks, makanan ini juga mengandung serat, vitamin, dan mineral yang dapat meningkatkan kualiti sperma.

Perbanyakkan pengambilan makanan yang tinggi protein dan omega-3 seperti ikan, telur, dan daging tanpa lemak, juga dapat meningkatkan kualiti sperma. Protein adalah bahan mentah untuk pembentukan semua sel dan tisu badan, termasuk sperma. Sementara itu, omega-3 berfungsi untuk meningkatkan jumlah sperma.

Untuk meningkatkan kualiti sperma, Anda juga disarankan untuk mengurangi konsumsi gula dan lemak jenuh atau kolesterol kerana dapat meningkatkan risiko diabetes dan kegemukan. Kedua-dua keadaan tersebut dapat mengurangkan kualiti sperma.

2. Ambil vitamin dan mineral

Beberapa jenis vitamin dan mineral yang diperoleh dari makanan atau makanan tambahan juga memainkan peranan penting dalam membantu meningkatkan kualiti sperma, salah satunya adalah zink dan vitamin D.

Zink dan vitamin D dapat meningkatkan jumlahnya dan meningkatkan pergerakan sperma. Terdapat beberapa jenis makanan yang mengandungi zink, termasuk daging, kerang, produk tenusu, roti, dan bijirin. Sementara itu, vitamin D dapat diperoleh dari sinar matahari, ikan, daging merah, hati, dan kuning telur.

Kandungan selenium yang terdapat pada kacang, ikan, daging, dan telur juga dapat meningkatkan pergerakan, bentuk, dan struktur sperma. Selain itu, asid folik, koenzim Q10, dan antioksidan juga dianggap dapat meningkatkan kualiti sperma.

3. Mengambil makanan tambahan untuk meningkatkan kualiti sperma

Makanan tambahan D-aspartic acid (D-AA) adalah sejenis asid amino yang dapat meningkatkan kadar testosteron, hormon seks lelaki yang memainkan peranan penting dalam pengeluaran sperma.

Di samping itu, makanan tambahan herba tertentu, seperti fenugreek atau lipan (Trigonella foenum-graecum), salad polo (Tribulus terrestris), akar maca, dan ginseng juga dipercayai dapat meningkatkan kesuburan lelaki. Namun, keberkesanan dan keselamatan suplemen herba sebagai penambah kualiti sperma masih perlu dikaji lebih lanjut.

4. Menjalani gaya hidup sihat

Mengamalkan gaya hidup sihat boleh menjadi cara untuk meningkatkan kualiti sperma. Dalam kes ini, anda boleh melakukan langkah mudah berikut:

  • Bersenam secara berkala dapat meningkatkan kadar testosteron dan meningkatkan kualiti air mani.
  • Mengekalkan berat badan yang ideal, kerana dapat meningkatkan kesuburan lelaki, jumlah air mani, dan pergerakan sperma.
  • Berhenti merokok, hadkan pengambilan alkohol, dan jangan gunakan dadah.
  • Elakkan tekanan, kerana tekanan berlebihan boleh mengganggu kualiti sperma.
  • Terapkan tingkah laku seks yang selamat dan jangan menukar pasangan untuk mencegah penyakit kelamin.
  • Elakkan memakai pakaian dalam yang ketat, terlalu banyak mandi air panas atau sauna, dan meletakkan komputer riba di paha anda terlalu lama kerana ini dapat meningkatkan suhu di sekitar testis, menyebabkan pengeluaran sperma menjadi perlahan.

Bagi pasangan yang telah melakukan hubungan seks lebih dari satu tahun dan telah menerapkan gaya hidup sihat untuk meningkatkan kesuburan tetapi belum mempunyai anak, disarankan untuk segera berjumpa pakar sakit puan untuk pemeriksaan lebih lanjut.

Untuk menilai keadaan kesuburan anda, pakar obstetrik anda juga boleh mengesyorkan agar anda menjalani pemeriksaan kesuburan dengan pakar andrologi di hospital.