Intersex, keadaan apabila seseorang dilahirkan dengan dua jantina

Intersex atau interseks adalah istilah untuk menggambarkan keadaan seseorang yang dilahirkan dengan dua jantina yang berbeza. Dianggarkan sekitar 1 dari 1,000 bayi di seluruh dunia dilahirkan dengan keadaan ini. Sebelum ini, keadaan interseks dikenali sebagai hermaphrodites.

Orang yang dilahirkan secara interseks boleh kelihatan seperti lelaki atau wanita normal, tetapi mempunyai organ pembiakan lelaki dan wanita. Sebagai contoh, seorang lelaki yang dilahirkan dengan keadaan ini bukan sahaja mempunyai zakar, tetapi juga rahim di dalam tubuhnya.

Dan sebaliknya, seorang wanita dengan keadaan interseks boleh mempunyai rahim dan testis di tubuhnya. Keadaan ini umumnya berlaku kerana perubahan genetik.   

Intersex perlu dibezakan daripada transgender. Seorang transgender dilahirkan dengan hanya 1 jantina, tetapi dia merasakan bahawa jantina yang dimilikinya bukanlah jantina yang sebenarnya.

Sebagai contoh, orang transgender yang dilahirkan lelaki akan merasakan bahawa dia harus mempunyai jantina wanita. Ini menyebabkan ketidakselesaan sehingga dia mungkin menjalani pembedahan untuk menukar jantina. Selepas jantina mereka berubah, mereka dipanggil transeksual.

Tanda-tanda Interseks

Kadang-kadang, keadaan interseks tidak menunjukkan gejala khas sehingga orang yang mengalaminya tidak menyedari bahawa mereka adalah interseks. Walau bagaimanapun, bayi yang dilahirkan dengan keadaan ini dapat dikenali dengan tanda-tanda berikut:

 • Saiz klitoris lebih besar
 • Tiada bukaan faraj
 • Bibir faraj (labia) ditutup atau menyerupai testis
 • Saiz zakar kecil (micropenis)
 • Tidak ada lubang atau bukaan di hujung zakar
 • Skrotum atau skrotum kosong dan menyerupai labia

Keadaan interseks biasanya hanya disedari ketika bayi sudah dewasa dan memasuki usia baligh. Dalam kes ini, orang yang mempunyai lebih banyak sifat lelaki secara biologi sebagai kanak-kanak mungkin kelihatan lebih feminin selepas baligh.

Atau sebaliknya, orang yang kelihatan seperti kanak-kanak perempuan seperti kanak-kanak mungkin mula kelihatan seperti kanak-kanak lelaki sebagai remaja.

Punca Intersex dan Jenisnya

Wanita umumnya mempunyai kombinasi kromosom XX, sementara lelaki mempunyai kromosom XY. Orang yang dilahirkan secara interseks dianggap mempunyai susunan kromosom X dan Y yang berbeza semasa berada di dalam rahim.

Secara genetik, interseks dapat dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

1. 46, interseks XX

Orang yang dilahirkan dengan jenis interseks ini mempunyai kromosom seks wanita dan organ pembiakan wanita, seperti ovari, rahim, dan tiub fallopio. Walau bagaimanapun, alat kelamin luaran kelihatan seperti alat kelamin lelaki.

Selain itu, bibir faraj akan menyatu dan ukuran kelentit akan membesar sehingga kelihatan seperti zakar. Jenis interseks ini boleh disebabkan oleh beberapa perkara, iaitu:

 • Hiperplasia adrenal kongenital
 • Dilahirkan oleh ibu yang menggunakan terapi testosteron semasa mengandung atau mempunyai tumor ovari
 • Kekurangan aromatase, enzim yang berperanan mengubah hormon seks lelaki menjadi hormon wanita

2.46, interseks XY

Orang yang dilahirkan dengan jenis interseks ini mempunyai kromosom lelaki, tetapi alat kelamin luar tidak terbentuk sepenuhnya dan menyerupai alat kelamin wanita. Terdapat beberapa penyebab interseks 46, XY, termasuk:

 • Sindrom kepekaan androgen
 • Gangguan testis, sehingga tidak menghasilkan hormon seks lelaki dengan betul
 • Gangguan pada hormon testosteron

3. 46, interseks ovotestular XX (interseks gonad betul)

Jenis interseks ini adalah jenis yang paling jarang dan penyebabnya tidak diketahui dengan pasti. Orang yang dilahirkan sebagai interseks gonad yang betul mempunyai tisu ovari dan testis.

Mereka juga mungkin mempunyai kromosom XX, kromosom XY, atau keduanya dengan alat kelamin yang kelihatan seperti gadis atau lelaki dan boleh kelihatan berbeza dari keduanya.

4. Kromosom seks interseks

Intersex juga boleh berlaku jika seseorang mempunyai corak kromosom selain XY atau XX, seperti hanya memiliki satu kromosom X (XO) atau memiliki kromosom tambahan (XXY).

Bayi yang dilahirkan sebagai interseks jenis ini boleh mempunyai organ pembiakan dalaman dan luaran seperti lelaki atau wanita. Namun, mereka tidak mengalami perkembangan fizikal sepenuhnya semasa akil baligh. Contohnya, kanak-kanak yang dilahirkan dengan organ seks wanita mungkin tidak mengalami haid.

Pengendalian Intersex

Intersex bukan penyakit, tetapi fenomena biologi atau variasi. Oleh itu, tidak ada rawatan untuk keadaan interseks.

Rawatan perubatan hanya diperlukan jika orang yang dilahirkan secara interseks mempunyai masalah kesihatan yang berkaitan dengan keadaan, seperti mempunyai rahim tetapi tidak membuka rahim, kesukaran membuang air kecil, atau mengalami kitaran haid tetapi darah tidak keluar dari badan.

Prosedur perubatan seperti pembedahan alat kelamin boleh dilakukan untuk menjadikan alat kelamin kelihatan lelaki atau perempuan.

Walau bagaimanapun, tidak digalakkan atau diperlukan sehingga orang yang dilahirkan secara interseks cukup tua untuk membuat keputusan sendiri dan menentukan jantina yang mereka mahu pilih.

Intersex adalah keadaan yang jarang berlaku. Sekiranya anda atau bayi anda mempunyai ciri interseks, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk memastikan dan mendapatkan maklumat lengkap mengenai keadaan ini.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found