Thrush - Gejala, sebab dan rawatan

Stomatitis aphthous atau sariawan adalah luka atau keradangan pada bibir dan mulut yang boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaann. Luka canker sering dianggap remeh, tetapi dapat menjengkelkan ketika penghidapnya makan, minum, atau bercakap.

Luka canker biasanya tidak berjangkit. Luka canker dapat dialami oleh semua orang, tetapi lebih sering terjadi pada wanita, remaja, dan anak-anak.

Ciri-ciri Sprue

Luka canker boleh muncul di mana sahaja di mulut, dari lidah, bibir, pipi dalaman, hingga gusi. Luka canker boleh berbentuk bujur atau bulat, berwarna putih atau kuning dengan sempadan merah, dan bervariasi dari segi ukuran dan bilangannya. Luka canker biasanya sembuh sendiri dalam 1-2 minggu.

Punca sariawan

Luka canker boleh disebabkan oleh satu atau gabungan keadaan berikut:

  • Kecederaan, seperti digigit atau menggosok gigi dengan tidak betul
  • Jangkitan kulat, virus, atau bakteria di mulut atau bahagian badan yang lain
  • Penyakit autoimun, seperti lupus
  • Keadaan tertentu, seperti perubahan hormon, kekurangan nutrisi, tekanan, merokok, dan faktor genetik

Thrush juga boleh menjadi lebih biasa pada wanita hamil kerana perubahan hormon semasa kehamilan.

Kadang kala, sariawan boleh menunjukkan tumor atau barah di mulut dan lidah. Keadaan ini harus disyaki sekiranya sariawan yang muncul tidak sembuh.

Cara Merawat Sariawan

Umumnya, sariawan tidak perlu dirawat dan akan sembuh sendiri dalam 1-2 minggu. Anda boleh melakukan rawatan secara bebas di rumah untuk menghilangkan rasa sakit, misalnya dengan memampatkan kawasan yang menyakitkan dengan ketulan ais.

Di samping itu, anda juga perlu lebih berhati-hati ketika menggosok gigi, dan mengelakkan makanan atau minuman yang dapat memperburuk kesakitan sariawan, seperti makanan pedas.

Sekiranya sariawan tidak membaik, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor. Doktor akan memberikan rawatan, mengikut penyebab penyakit sariawan yang anda alami.

Sebagai contoh, jika sariawan disebabkan oleh jangkitan bakteria atau kulat, doktor anda akan menetapkan antibiotik dan antijamur. Sekiranya perlu, doktor juga akan memberikan ubat penghilang rasa sakit dan anti-radang untuk mengurangkan aduan.

Cara mencegah sariawan

Agar sariawan tidak muncul kembali, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegahnya, yaitu:

  • Menjaga kesihatan mulut dan gigi
  • Gosok gigi dengan betul dan elakkan penggunaan ubat gigi yang terbuat dari sodium laureth sulfate
  • Periksa gigi dan mulut anda secara berkala kepada doktor gigi
  • Makan makanan yang seimbang dari segi pemakanan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found