7 Makanan untuk Penghidap Asid Perut

Memileugh makanan bagi orang yang mempunyai asid perut kadang-kadang cukup mengelirukan. Kerana, sekiranya pilihan makanan yang salah, pengeluaran asid perut boleh meningkat dan memburukkan lagi keluhan akibat penyakit asid gastrik yang dihidapinya.

Contoh makanan yang boleh mencetuskan refluks asid adalah coklat, makanan tinggi lemak, makanan pedas, buah-buahan berasid, tomato, bawang, dan bawang putih. Lihat maklumat berikut, untuk mengetahui pilihan makanan yang baik untuk penghidap penyakit perut atau GERD.

Pilihan Makanan untuk Penderita Asid Perut

Berikut adalah beberapa jenis makanan yang sesuai untuk dimakan oleh pengidap asid perut, untuk mengelakkan asid perut meningkat dan mengatasi gejala yang disebabkan oleh penyakit ini:

 • Oatmeal

  Pesakit dengan penyakit refluks asid memerlukan makanan yang kaya dengan serat untuk mengatasi gejala penyakit refluks asid. Ini kerana serat yang terdapat dalam makanan dapat menyerap asid perut, sehingga melegakan gejala refluks asid. Lain daripada itu, oatmeal Bukan sahaja kaya akan serat tetapi juga dapat membuat anda kenyang lebih lama.

 • Halia

  Rempah yang satu ini bukan sahaja memberikan rasa hangat di dalam badan, tetapi juga dapat mengurangkan risiko naiknya asam lambung. Ini kerana kandungan anti-radang pada halia dipercayai dapat mengatasi masalah pencernaan, dan dapat menjadi rawatan semula jadi untuk asam lambung atau ulser.

 • Lidah Buaya

  Lidah buaya dikenali sebagai penyembuh semula jadi, dan dipercayai dapat merawat penyakit asid perut. Selain dapat diminum dalam bentuk minuman, lidah buaya juga dapat digunakan sebagai pemekat untuk memproses pinggan.

 • Sayuran hijau

  Sayuran hijau, seperti brokoli, kembang kol, kentang, selada, timun, buncis, dan asparagus, mempunyai bahan-bahan yang diyakini dapat mengurangi asam lambung, dan menyuburkan sistem pencernaan. Inilah sebabnya mengapa sayur-sayuran ini adalah makanan yang baik untuk orang yang mempunyai asid perut.

 • Daging tanpa lemak

  Makan makanan berlemak dan berminyak tidak digalakkan untuk orang yang mempunyai asid perut. Sekiranya anda ingin makan daging, ikan, dan makanan laut lain, disarankan untuk memilih tanpa lemak, tanpa kulit, kemudian panggang, rebus, kukus atau panggang.

 • Pisang

  Kandungan pH sekitar 5,6 biji pisang menjadikannya salah satu buah terbaik yang dimakan oleh orang yang mempunyai asid perut. Bukan hanya itu, jantung pisang juga sangat kaya dengan serat sehingga baik untuk mencegah asid perut. Selain pisang, buah-buahan lain, seperti pir, epal atau tembikai, juga sesuai dimakan oleh orang yang mempunyai asid perut.

 • Roti

  Pilihan roti yang disyorkan untuk orang yang mempunyai asid perut adalah roti yang terbuat dari gandum atau mengandungi pelbagai biji-bijian di dalamnya. Roti jenis ini mengandungi banyak vitamin, serat, dan nutrien yang baik untuk kesihatan perut.

Selain makan makanan untuk orang yang mempunyai asid perut, anda juga perlu menghindari tabiat yang boleh mencetuskan peningkatan asid perut, seperti merokok, minum alkohol dan tidur setelah makan.

Jangan biarkan kenaikan asid perut mengganggu keselesaan anda dalam aktiviti anda. Anda boleh makan pelbagai makanan untuk orang yang mempunyai asid perut di atas, sehingga anda dapat merasakan faedahnya.