Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Mata Baby Belekan

Belekan mata bayi adalah keadaan normal yang sering terjadi pada bayi baru lahir. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan keadaan tersebut, mulai dari saluran air mata yang tersumbat hingga jangkitan. Keadaan ini biasanya menyukarkan anak kecil anda untuk membuka matanya. Oleh itu, ketahui cara menghilangkan mata bayi yang berkesan.

Secara amnya, mata bayi dikatakan normal ketika mereka kelihatan dalam keadaan tertentu, misalnya ketika mereka bangun. Namun, jika keadaan ini berlangsung selama berbulan-bulan, itu mungkin merupakan tanda bahawa bayi anda mempunyai masalah kesihatan mata.

Sebab Matau Bbayi Bejekan

Belekan mata bayi adalah perkara biasa yang sering terjadi pada bayi baru lahir. Keadaan ini biasanya berlaku kerana perkembangan yang tertunda dan pembukaan saluran air mata bayi. Akibatnya, air mata yang harus mengalir ke permukaan mata, tersekat di sudut mata, menyebabkan kotoran atau pelepasan terbentuk di mata bayi. Tetapi anda tidak perlu risau, kerana keadaan ini biasanya akan sembuh dengan sendirinya.

Selain itu, jangkitan juga boleh menjadi penyebab lain mata bayi. Semasa proses kelahiran normal, virus atau bakteria dapat menular ke si kecil. Risiko jangkitan akan meningkat jika ibu mengalami jangkitan pada saluran kelahiran, seperti gonorea atau herpes. Sekiranya keadaan ini tidak diubati dengan segera, ia boleh menyebabkan kebutaan pada bayi.

Mengendalikan Mata Bayi Belekan

Apabila anda mendapati mata bayi anda terbuka, anda tidak perlu risau. Lakukan langkah berikut untuk membersihkan noda atau kotoran di mata si kecil:

 • Sentiasa basuh tangan anda dengan bersih, sebelum dan sesudah membersihkan mata si kecil.
 • Sediakan sapu kapas atau sebilangan Putik kapas air bersih, dan suam.
 • Seterusnya, basahi kapas atau Putik kapas dengan air suam. Kemudian lap mata si kecil anda, dari sudut dalaman mata ke sudut luar mata secara perlahan.
 • Ulangi tindakan ini sehingga mata anak kecil anda bersih dari noda dan kerak. Ada sesuatu yang harus anda perhatikan, iaitu ganti Putik kapas atau sapu kapas setiap kali mata digosok. Satu sapu untuk satu sapu kapas, atau anda boleh menggunakan jari kelingking anda untuk mengurut sudut mata bayi anda di dekat hidung, dengan gerakan perlahan.
 • Jangan berkongsi tuala bayi atau kain lap, untuk mengelakkan pencemaran sekiranya terdapat jangkitan.

Bilakah Menonton Mata Bayi Anda Belekan?

Seperti yang dijelaskan di atas, mata bayi tidak selalu menjadi keadaan yang perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, anda masih harus mengetahui pelbagai gejala atau tanda-tanda yang berlaku seiring dengan penampilan mata belekan pada bayi. Antara lain adalah:

 • Kemunculan pelepasan mata kekuningan atau kehijauan.
 • Kehadiran nanah di mata bayi.
 • Warna pelepasan berwarna putih, tetapi bahagian putih mata menjadi merah atau bahagian atas kelopak mata membengkak. Ini adalah tanda-tanda kemungkinan jangkitan.
 • Sekiranya bayi menangis berlebihan.
 • Sekiranya bayi menggosok matanya dengan kerap atau kelihatan sakit.
 • Sekiranya bayi mengalami kesukaran untuk membuka matanya.
 • Sekiranya struktur mata atau kelopak mata bayi kelihatan tidak teratur.

Sekiranya anda melihat tanda-tanda seperti di atas pada si kecil, jangan ragu untuk segera berjumpa pakar oftalmologi, untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.