Pembersihan Berganda untuk Kulit Muka yang Lebih Bersih

Adakah anda selalu mencuci muka, tetapi wajah anda masih mempunyai jerawat atau bintik hitam? Anda mungkin perlu melakukan teknik pembersihan berganda untuk membersihkan wajah. Ini kerana mencuci muka sekali kadang-kadang tidak mencukupi dan mungkin masih ada kotoran yang tersisa di wajah anda.

Pembersihan berganda adalah kaedah membersihkan wajah yang dilakukan dalam dua peringkat. Sebenarnya, pembersihan berganda tiada yang baru. Walau bagaimanapun, istilah ini menjadi popular ketika kaedah dikembangkan penjagaan kulit Korea.

Seperti namanya, teknik penjagaan kulit wajah dengan pembersihan berganda Ini dilakukan dengan mencuci muka dua kali dengan dua jenis pembersih yang berbeza. Pembersihan berganda mendakwa dapat membersihkan wajah dengan lebih optimum daripada sekadar mencuci muka sekali atau hanya dengan satu produk.

Kaedah Teknik Pembersihan Muka Pembersihan Berkembar

Sekiranya anda berminat membersihkan wajah anda dengan teknik ini pembersihan bergandaInilah cara membersihkan wajah anda dengan teknik ini:

Peringkat pertama

Pada peringkat pertama pembersihan berganda, disyorkan agar anda menggunakan pembersih muka berasaskan minyak (berasaskan minyak). Bahan-bahan ini mampu menghilangkan kotoran dan sisa kulit mati di permukaan kulit dan liang.

Beberapa produk pencuci muka yang boleh digunakan untuk peringkat ini adalah: pembersih minyak, penghilang solekan, air misel, pembersih susu, atau membersihkan balsem.

Selain menggunakan produk di pasaran, anda juga dapat menggunakan minyak semula jadi untuk menghilangkan kotoran pada kulit wajah anda. Minyak semula jadi ini termasuk minyak zaitun, minyak jarak, minyak jojoba, dan minyak biji bunga matahari.

Caranya ialah anda hanya perlu mencurahkan produk pembersih ke kapas, kemudian lap di wajah anda sehingga rata. Anda mungkin melihat kotoran melekat pada kapas.

Khusus untuk membersihkan balsem dan pembersih susu, oleskan pada wajah yang kering, urut perlahan-lahan dengan gerakan memutar, kemudian bersihkan menggunakan tuala yang telah direndam dalam air suam.

Tahap kedua

Setelah membersihkan menggunakan produk pembersih berasaskan minyak, langkah selanjutnya adalah mencuci muka dengan menggunakan cuci muka atau buih muka.

Tahap ini bertujuan membersihkan kotoran, sel kulit mati, dan solekan yang masih tinggal atau belum berjaya diangkat sepenuhnya pada peringkat sebelumnya. Selain itu, mencuci muka dengan sabun juga berguna untuk menghilangkan sisa dari produk yang digunakan sebelumnya.

Ini kerana wajah biasanya terasa melekit atau berminyak setelah menggunakannya pembersih minyak, pembersih susu, atau membersihkan balsem.

Pilih pencuci muka yang lembut dan sesuai untuk jenis kulit anda. Pembersih muka yang baik tidak boleh membuat kulit terasa kencang atau menarik, sakit, merah, dan kering.

Perlu buat Pembersihan Berkembar Walaupun anda tidak memakai Solekan?

Pembersihan berganda anda masih boleh melakukannya walaupun anda tidak memakainya solekan. Walaupun anda hanya melakukan aktiviti ringan dengan memakai pelembap dan pelindung matahari, pembersihan berganda bertujuan membuang sisa produk agar tidak menyumbat liang pori.

Lain daripada itu, pembersihan berganda Ia juga berguna untuk menyiapkan kulit untuk menyerap produk penjagaan kulit dengan lebih baik. Beberapa produk yang dimaksudkan adalah toner, serum, dan pelembap.

Jenis Kulit yang sesuai untuk Pembersihan Berkembar

Pembersihan berganda umumnya lebih digalakkan untuk pemilik kulit normal dan kulit berminyak. Sekiranya anda mempunyai kulit berminyak dan rawan jerawat, anda juga boleh menggunakan ubat jerawat setelah membersihkan wajah dengan teknik ini pembersihan berganda.

Walaupun cukup berkesan membersihkan wajah, kadangkala tekniknya pembersihan berganda boleh menjadikan kulit wajah kering dan jengkel, terutama jika pembersihan wajah dilakukan dengan bahan kimia yang terlalu keras. Oleh itu, kaedahnya pembersihan berganda mungkin tidak sesuai untuk pemilik kulit sensitif dan kering.

Untuk rekod, anda tidak perlu melakukannya pembersihan berganda setiap kali anda mencuci muka. Teknik ini cukup dilakukan sekali sehari, pada waktu malam sebelum tidur. Mencuci muka terlalu kerap boleh menghilangkan lapisan minyak semula jadi di permukaan kulit, sehingga kulit mudah kering.

Kaedah pembersihan berganda diharapkan dapat menjadikan kulit lebih bersih dan sihat. Namun, jika kulit anda sebenarnya mempunyai masalah setelah mencuba kaedahnya pembersihan berganda, mungkin produk pembersih yang digunakan tidak sesuai dengan jenis kulit anda.

Oleh itu, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi mengenai kaedah membersihkan wajah pembersihan berganda atau pemilihan produk pembersih yang sesuai dengan jenis kulit anda.