Ketahui 4 Khasiat Yogurt untuk Kesihatan Tubuh

Kelebihan yogurt terkenal untuk sistem pencernaan. Namun, itu bukan semua. Yogurt juga mempunyai banyak faedah lain, dari menjaga kesihatan tulang hingga memperkuat sistem imun.

Yogurt adalah salah satu produk tenusu yang terkenal dengan kandungan probiotiknya. Probiotik baik untuk mengekalkan sistem pencernaan yang sihat. Namun, bukan hanya probiotik, yogurt juga mempunyai pelbagai nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh. Makanan ini juga baik untuk dimakan oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak dan wanita hamil.

Kandungan Pemakanan Yogurt

Dalam 1 cawan atau sekitar 235 gram yogurt, mengandungi kira-kira 150 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

  • 8 gram protein
  • 8 gram lemak
  • 11 gram karbohidrat
  • 11 gram gula
  • 113 miligram natrium

Yogurt juga mengandung berbagai vitamin, termasuk vitamin B2, vitamin B12, vitamin D, dan beberapa mineral, seperti fosforus, kalium, dan magnesium.

Pelbagai Khasiat Yogurt untuk Kesihatan

Terdapat beberapa faedah yogurt untuk kesihatan tubuh yang anda dapat, termasuk:

1. Menjaga kesihatan pencernaan

Yogurt mengandungi probiotik atau bakteria baik yang berperanan melindungi kesihatan sistem pencernaan dari berbagai jenis penyakit, seperti cirit-birit, sembelit, dan radang usus.

Probiotik berfungsi dengan menggantikan bakteria baik yang hilang dari badan dan mengimbangkan jumlah bakteria baik dan buruk yang hidup di dalam sistem pencernaan. Oleh itu, saluran pencernaan terus berfungsi dengan normal.

2. Mengekalkan kekuatan tulang

Kandungan protein dan vitamin D dalam yogurt baik untuk meningkatkan kepadatan tulang. Ini menjadikan yogurt baik untuk dimakan untuk mencegah masalah tulang, seperti osteoporosis.

Selain itu, tekstur yogurt yang lembut dan tebal juga menjadikannya mudah dicerna oleh badan, jadi juga baik untuk dimakan oleh orang tua.

3. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Mengonsumsi yogurt secara berkala dapat menguatkan sistem imun. Ini kerana kandungan probiotik dalam yogurt mempunyai kesan anti-radang, sehingga mencegah tubuh dari berbagai penyakit, seperti jangkitan virus dan radang usus.

Yogurt yang diperkaya dengan vitamin D juga terbukti berpotensi mencegah penyakit, seperti selesema.

4. Menurunkan dan mengawal berat badan

Yogurt termasuk makanan yang tinggi protein dan kalsium yang dapat mengurangkan selera makan yang berlebihan. Selain itu, yogurt juga mengandungi lemak sihat yang baik untuk tubuh.

Tekstur tebal yogurt juga dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama. Tidak hairanlah yogurt adalah makanan yang disyorkan untuk menurunkan berat badan dan mengawal.

Yogurt adalah pilihan makanan yang baik dimakan sebagai makanan sihat setiap hari. Namun, untuk mendapatkan faedah yang optimum, anda harus mengambil yogurt biasa atauyogurt Yunani.

Anda boleh menikmatinya dengan lurus atau dengan menambahkan potongan buah dan kacang. Yogurt juga dimakan dengan baik dengan roti gandum ketika sarapan.

Manfaat kesihatan yogurt tidak perlu diragui. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti alergi terhadap yogurt atau intoleransi laktosa, anda harus berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil yogurt.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found