Ibu, inilah cara untuk mengenali tanda-tanda susu ibu yang basi

Tidak seperti susu ibu yang diberikan secara langsung, susu ibu yang tersimpan boleh menjadi basi kamu tahu, Ibu. Lalu, bagaimana kita tahu bahawa susu ibu sudah basi? Ayuh, kenali tanda-tanda susu ibu yang basi, supaya si ibu tidak salah pada si kecil.

Susu ibu adalah sumber nutrien penting bagi bayi. Namun, kualiti susu ibu dapat dikurangkan malah susu ibu juga boleh rosak sekiranya tidak disimpan dengan betul atau disimpan terlalu lama. Meminum susu ibu yang tidak lagi segar atau sudah basi akan membahayakan anak anda untuk gangguan pencernaan, seperti muntah dan cirit-birit. kamu tahu, Ibu.

Susu ibu yang baru dinyatakan dan disimpan pada suhu bilik harus diminum oleh bayi sebelum 4 jam. Sementara itu, susu ibu disimpan di pek sejuk harus diambil kurang dari 1 hari, dan jika disimpan di dalam peti sejuk dengan suhu 4 darjah Celsius tidak boleh diambil lagi setelah 4 hari. Tetapi, jika disimpan di peti sejuk beku pada suhu -18 darjah Celsius atau lebih sejuk, susu ibu boleh bertahan hingga 6-12 bulan.

Tanda-tanda susu ibu basi yang perlu diberi perhatian oleh ibu

Sebelum memberi susu ibu kepada anak kecil anda, selain memeriksa berapa lama susu itu disimpan, anda juga perlu memperhatikan tanda-tanda susu basi berikut:

Susu ibu tidak larut apabila botol digoncang dengan lembut

Susu ibu yang dinyatakan disimpan pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk biasanya akan dibahagikan kepada dua lapisan. Pada lapisan atas, susu ibu biasanya berwarna putih kekuningan dengan tekstur tebal. Manakala di lapisan bawah, susu ibu lebih jelas warnanya dengan tekstur yang lebih berair.

Ini normal kerana kandungan lemak susu ibu lebih ringan dan akan naik ke puncak seperti minyak bercampur dengan air. Sekarang, dalam susu ibu segar, lapisan ini harus kembali bersatu ketika bekas digoncang dengan lembut (tidak perlu digoncang). Sekiranya lapisan tidak bersatu, apalagi melihat gumpalan di dalamnya, susu ibu anda mungkin akan basi.

Susu ibu mempunyai bau tengik atau masam

Bau susu ibu serupa dengan bau susu lembu. Sekiranya telah disimpan dan dibekukan, ia boleh mempunyai aroma yang sedikit masam. Terdapat juga susu ibu yang berbau "seperti sabun". Bau ini normal kerana ia adalah tanda pemecahan lemak kerana tahap enzim lipase yang tinggi.

Apa yang perlu dipertimbangkan dan merupakan tanda susu ibu basi adalah apabila aroma berubah menjadi sangat masam, pedas, dan tengik. Susu ibu yang diucapkan dengan bau seperti ini tidak boleh diberikan kepada si kecil ya, Ibu.

Susu ibu yang rasanya seperti susu basi

Selain memperhatikan konsistensi dan aroma, anda juga perlu merasainya. Susu ibu yang masih sedap rasanya manis dan ringan. Ada yang mengatakan rasanya serupa dengan susu lembu, tetapi rasanya lebih kurus. Sebilangan susu ibu juga mempunyai sedikit rasa seperti makanan yang anda makan setiap hari.

Sekiranya susu ibu yang anda simpan rasanya masam atau rasanya seperti makanan basi, lebih baik membuangnya, Bun. Ini menunjukkan bahawa susu ibu yang anda nyatakan sudah basi.

Petua untuk Mencegah Susu Payudara Terlihat Basi

Sebab mengapa susu ibu yang dikeluarkan menjadi basi adalah kerana terlalu lama disimpan atau kaedah penyimpanannya salah. Untuk memastikan susu ibu anda segar dan kualiti susu anda dijaga, lakukan petua berikut untuk menyimpan susu ibu:

  • Susu ibu harus disimpan dalam bekas kecil, masing-masing dilabelkan dengan tarikh ekspresi. Kaedah ini memudahkan Ibu mengetahui susu ibu mana yang harus dimakan oleh Si Kecil terlebih dahulu dan susu ibu mana yang harus dibuang kerana telah melepasi had waktu penyimpanan.
  • Simpan susu ibu yang dinyatakan dalam bekas tertutup yang steril, seperti botol plastik atau bekas susu ibu khas. Elakkan menyimpan susu ibu di dalam gelas atau bekas kaca kerana ia mudah pecah, memudahkan pencemaran bakteria.
  • Seboleh mungkin simpan susu ibu di dalam peti sejuk khas untuk susu ibu, dan elakkan mencampurkannya dengan bahan makanan lain. Jangan terlalu kerap membuka dan menutup peti sejuk, kerana ia boleh mengubah suhu susu ibu yang sedang tersimpan.
  • Ibu boleh mencampurkan susu ibu segar dengan susu ibu yang telah disimpan di dalam peti sejuk terlebih dahulu. Namun, pastikan kedua-duanya diberi susu pada hari yang sama. Tidak dibenarkan mencampurkan susu ibu yang dinyatakan pada hari yang berlainan atau kebersihannya tidak dapat dijamin.

Simpan susu ibu dengan betul supaya si kecil anda dapat memperoleh susu ibu yang berkualiti dan selamat. Sekiranya susu ibu telah menunjukkan tanda-tanda susu ibu basi seperti yang disebutkan di atas, anda tidak boleh memberikannya lagi kepada si kecil.

Sekiranya anda secara tidak sengaja memberi susu ibu kepada si kecil, amati keadaannya. Sekiranya dia mempunyai keluhan, seperti cirit-birit dan muntah, segera berjumpa doktor sehingga dia dapat dirawat.