Mengenal usus besar dan pencegahannya

Menurun usus disebabkan oleh kombinasi tekanan di rongga perut dan kelemahan otot perut. Keadaan ini berlaku apabila usus menekan otot lemah atau tisu penghubung di sekelilingnya, kemudian turun ke dalam badan di mana tidak seharusnya.

Usus yang turun juga dikenali sebagai hernia. Walaupun ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, keadaan ini lebih biasa pada lelaki berusia lebih dari 40 tahun. Boleh dicirikan oleh tonjolan yang boleh timbul di tulang kemaluan, pangkal paha, perut buncit, atau skrotum. Ia juga dapat disertai dengan sensasi terbakar, menyengat, atau menyakitkan.

Pelbagai Punca Menurunkan Usus

Keturunan usus dapat terjadi dengan cepat, tetapi juga dapat terjadi secara beransur-ansur dan perlahan, bergantung pada penyebabnya. Walaupun penyebab utama penyumbatan usus tidak diketahui dengan jelas, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko terkena penyakit usus, termasuk:

 • Selalunya melakukan aktiviti berat.
 • Batuk atau bersin kronik yang boleh memberi tekanan pada usus.
 • Cirit-birit atau sembelit.
 • Tekanan berlebihan semasa buang air besar atau buang air kecil.
 • Keabnormalan anatomi kongenital pada rongga perut.
 • Kecederaan yang merosakkan tisu usus yang menyokong.

Selain itu, terdapat beberapa faktor lain yang meningkatkan tekanan pada rongga perut dan melemahkan kekuatan otot perut, menyebabkan usus turun. Antaranya ialah kehamilan, mengangkat benda berat, proses penuaan, kegemukan, pemakanan yang buruk, dan merokok. Penting untuk memahami apa yang boleh menyebabkan penyumbatan usus sehingga dapat dielakkan.

Cara Mencegah Usus Menurun

Keturunan usus kebanyakannya tidak dapat dicegah, terutama pada bayi dan anak-anak, yang biasanya disebabkan oleh kelainan kongenital. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai cara untuk melegakan gejala atau mencegah penyumbatan usus pada orang dewasa dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat, seperti:

 • Menurunkan berat badan jika anda berlebihan berat badan atau berlebihan menyebabkan tekanan perut yang lebih besar dan meningkatkan risiko usus besar. Sebaiknya berbincang dengan doktor terlebih dahulu untuk menentukan diet dan senaman apa yang sesuai untuk anda.
 • Tidak menurunkan berat badan secara drastik atau cepat. Program diet cepat dianggap dapat mengurangkan pengambilan protein dan vitamin yang diperlukan untuk kekuatan otot. Akibatnya, otot perut menjadi lemah.
 • Makan makanan yang tinggi serat, seperti biji-bijian, buah-buahan, dan sayur-sayuran, untuk mengelakkan sembelit dan ketegangan semasa buang air besar. Ketegangan menjadikan tekanan di perut meningkat.
 • Minum banyak air.
 • Pelajari cara mengangkat objek berat dengan betul, atau elakkan mengangkat benda berat sama sekali. Sekiranya anda harus mengangkat sesuatu yang berat, tekuk lutut, bukan pinggang anda, dan jangan tekan.
 • Berhenti merokok. Merokok boleh menyebabkan batuk yang dapat meningkatkan risiko terkena usus turun atau memperburuk hernia

Pengendalian usus menurun dilakukan mengikut jenis dan lokasi usus atau hernia menurun yang berlaku. Secara amnya, usus yang turun tidak dapat bertambah baik tanpa pembedahan, tetapi itu tidak bermaksud bahawa semua keadaan usus besar yang tidak dioperasi akan bertambah buruk tidak lama lagi. Dalam keadaan tertentu, risiko menjalani pembedahan melebihi faedahnya. Dalam keadaan seperti ini, pembedahan mungkin tidak digalakkan.

Oleh itu, jika anda atau ahli keluarga mengalami penyumbatan usus atau mengalami gejala, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul dan selamat.