Coenzyme q10 - Faedah, dos dan kesan sampingan

Coenzyme Q10 adalah suplemen antioksidan yang digunakan untuk menjaga kesihatan. Makanan tambahan ini juga sering digunakan sebagai tambahan dalam rawatan penyakit jantung, diabetes, migrain, atau penyakit Parkinson.

Coenzyme Q10 juga membantu pengeluaran tenaga. Antioksidan ini mempengaruhi prestasi pelbagai organ dan diperlukan untuk membantu pelbagai reaksi kimia dalam badan. Coenzyme Q10 juga membantu pengeluaran tenaga.

Namun, seiring bertambahnya usia, penderita penyakit jantung, atau pada seseorang yang mengambil statin, kadar Coenzyme 10 dapat menurun. Dalam keadaan ini, suplemen koenzim Q10 diperlukan untuk membantu menjaga kesihatan.

Tanda dagang Coenzyme Q10: Alerten, Car-Q 100, Coten 100, Coquinone 30, KQ 100, Natto 10, Nutenz, Nutracare Co Q10, Q 10 Plus, Strovac

Apa itu Coenzyme Q10

kumpulanUbat percuma
KategoriTambahan
ManfaatMenjaga kesihatan badan.
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Coenzyme Q10 untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N:Belum dikategorikan

Tidak diketahui sama ada Coenzyme Q10 diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatKaplet, kapsul

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Coenzyme Q10

Walaupun ia adalah ubat bebas, anda masih perlu memperhatikan beberapa perkara sebelum mengambil koenzim Q10, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Coenzyme Q10 tidak boleh diberikan kepada pesakit yang alah kepada ubat ini.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai pengambilan koenzim Q10 jika anda pernah atau pernah mengalami hipotensi, tekanan darah tinggi, penyumbatan saluran empedu, atau penyakit hati.
 • Dapatkan nasihat doktor mengenai penggunaan koenzim Q10 jika anda seorang perokok aktif atau menjalani kemoterapi radioterapi.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan koenzim Q10 jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan koenzim Q10 jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alahan ubat, dos berlebihan, atau kesan sampingan yang serius setelah mengambil koenzim Q10.

Dos dan Arahan Penggunaan Coenzyme Q10

Sebagai makanan tambahan, dos koenzim Q10 adalah 50-200 mg sehari. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan khas, berjumpa dengan doktor anda mengenai dos dan tempoh penggunaan koenzim Q1 yang tepat.

Cara Mengambil Coenzyme Q10 dengan betul

Sentiasa ikuti nasihat doktor dan baca arahan pada bungkusan ubat sebelum menggunakan Comenzyme Q10.

Jangan mengambil koenzim Q10 lebih daripada dos yang disyorkan. Elakkan mengambil koenzim Q10 bersama dengan ubat, makanan tambahan, atau produk herba yang dapat menurunkan tekanan darah.

Sekiranya anda lupa menggunakan Coenzyme Q10, segera gunakan jika selang dengan penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan koenzim Q10 di tempat kering, pada suhu bilik, dan jauh dari sinar matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Koenzim Q10 dengan Ubat-ubatan Lain

Penggunaan koenzim Q10 dengan ubat tertentu boleh menyebabkan kesan interaksi, seperti:

 • Pengurangan kesan anisindione, dicumarol, atau warfarin
 • Penurunan tahap koenzim Q10 dalam darah ketika digunakan dengan atorvastatin, fluvastatin, glyburide, iovastatin, pitavastatin, pravastatin, rosuvastatin, simvastatin, atau tolazamide
 • Peningkatan kesan insulin

Kesan Sampingan dan Bahaya Coenzyme Q10

Terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku setelah mengambil koenzim Q10, termasuk:

 • Sakit perut, loya, atau muntah
 • Hilang selera makan
 • Cirit-birit
 • Tekanan darah rendah

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak bertambah baik atau bertambah buruk. Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan tekanan darah yang sangat serius, yang boleh dicirikan oleh:

 • Pening
 • Sangat lemah
 • Terasa seperti pengsan