Cara yang betul untuk mengatasi cirit-birit di rumah

Cirit-birit berlaku semasa anda membuang air besar (BAB) dengan tekstur najis berair, hingga lebih dari 3 kali sehari.Cirit-birit boleh menyebabkan sejumlah gejala yang mengganggu, seperti pedih ulu hati, kembung dan keinginan untuk membuang air besar secara berterusan. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui cara mengatasi cirit-birit secepat mungkin.

Cirit-birit biasanya berlaku kerana memakan makanan yang telah tercemar oleh kuman, kotoran, atau racun. Walaupun begitu, cirit-birit juga boleh berlaku kerana perkara lain, seperti minum alkohol terlalu banyak, kesan sampingan ubat-ubatan, atau penyakit tertentu.

Pelbagai Cara Mengatasi Cirit-Birit

Sebilangan besar cirit-birit akan hilang sendiri dalam beberapa hari, tetapi tidak boleh dipandang ringan. Selain menyebabkan gejala yang sangat tidak selesa, cirit-birit juga dapat menyebabkan dehidrasi.

Untuk melegakan simptom sambil mempercepat proses penyembuhan cirit-birit, anda boleh mengambil langkah mudah berikut:

1. Tingkatkan pengambilan cecair

Tubuh kehilangan banyak cecair dan mineral semasa cirit-birit yang boleh menyebabkan dehidrasi. Semasa cirit-birit, anda dinasihatkan untuk memenuhi keperluan cecair anda dengan minum 2-3 liter air (sekitar 8-12 gelas bersaiz sederhana) sehari. Selain air, pengambilan cairan juga dapat diperoleh dari makanan dan minuman lain, seperti sup, kaldu, dan jus buah.

Sementara itu, untuk memulihkan garam dan mineral yang hilang akibat cirit-birit, anda boleh mengambil minuman dengan kandungan elektrolit, seperti ORS atau minuman tenaga (minuman sukan). Minum minuman ini sedikit demi sedikit jika cirit-birit disertai dengan loya.

2. Makan makanan yang betul

Semasa cirit-birit, anda disarankan untuk makan makanan rendah serat yang diproses secara minimum dan tanpa banyak perasa. Contohnya ialah nasi, kentang, roti, biskut, pisang, dan sup.

Di samping itu, anda juga disyorkan untuk makan makanan dengan kandungan probiotik, seperti yogurt, yang baik untuk kesihatan usus. Pilih yogurt tanpa rasa, kerana beberapa perisa tiruan, seperti sorbitol, sebenarnya boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk.

3. Menyelaraskan diet

Makan berlebihan dalam satu masa boleh memaksa otot saluran pencernaan bekerja dengan lebih aktif, menjadikan cirit-birit bertambah buruk. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk makan dalam bahagian kecil tetapi lebih kerap.

Bahagikan 3 makanan utama sehari menjadi bahagian yang lebih kecil untuk 5-6 kali makan. Kaedah ini dapat meringankan beban kerja usus semasa cirit-birit.

4. Elakkan menghidangkan makanan yang boleh memburukkan lagi cirit-birit

Semasa cirit-birit, elakkan makanan yang boleh meniru atau memburukkan lagi cirit-birit. Contohnya ialah makanan goreng (berminyak), berlemak, pedas, atau kurang masak. Selain itu, jenis buah dan sayur-sayuran tertentu yang menyebabkan gas, seperti brokoli, jagung, dan kubis, juga boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk.

Anda juga disarankan untuk menghindari minuman berkafein (kopi, teh, soda), alkohol, dan tinggi kandungan gula. Minuman ini boleh mencetuskan pengeluaran air kencing, menjadikan anda lebih mudah dehidrasi. Pada orang dengan intoleransi laktosa, pengambilan susu juga harus terhad kerana akan memburukkan lagi cirit-birit.

Anda boleh mengubati cirit-birit di rumah dengan langkah mudah yang dinyatakan di atas. Dan ingat, anda harus mengelakkan penggunaan ubat antidiare kecuali jika dinasihatkan oleh doktor.

Sekiranya cirit-birit tidak membaik dalam masa 48 jam, disertai demam tinggi, atau najis berdarah, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.