Hati-hati, Bahaya Softlens Terus mengintai

Tidak jarang lensa sentuh menjadi pilihan bagi mereka yang menghadapi masalah penglihatan. Di samping itu, slensa yang boleh mengubah warna mata, juga dapat digunakan untuk menyokong penampilan. Sebenarnya, di sebalik keindahan yang diberikannya, terdapat bahaya kanta lekap yang diperlukan Anda elakkan.

Softlens atau contact lens sebenarnya berbentuk silikon atau plastik kecil bulat dan cekung, digunakan untuk meningkatkan ketajaman penglihatan. Kanta lekap boleh digunakan untuk rabun jauh, rabun jauh, dan astigmatisme. Walaupun tidak jarang orang menggunakan kanta lekap hanya untuk alasan estetik. Untuk menggunakan kanta lekap, letakkan terus pada bola mata.

Ketahui Pertama Bahaya Softlens

Walaupun kanta lekap dapat memberikan kesan yang menarik secara langsung, beberapa orang mungkin mengalami kesukaran untuk menggunakan kanta lekap. Bermula dari sukar mendapatkan kanta lekap yang sesuai, hingga tidak dapat menggunakannya dengan betul. Beberapa bahaya kanta lekap yang boleh berlaku, termasuk:

 • Tindak balas alergi terhadap kanta lekap.
 • Penglihatan kabur.
 • Terbakar, gatal, menyengat, atau sakit pada mata.
 • Kepekaan terhadap cahaya.
 • Mata merah.
 • Keradangan mata.
 • Bengkak diikuti oleh rasa sakit.

Dalam keadaan serius, bahaya kanta lekap juga boleh menyebabkan kebutaan jika tidak dirawat secepat mungkin. Oleh itu, disarankan untuk berhenti memakai kanta lekap jika anda merasakan beberapa gejala, seperti penampilan air mata yang berlebihan, ketidakselesaan mata, atau kemunculan mata.

Muslihat Selamat Tampil Menarik dengan Softlens

Selain bahaya kanta lekap di atas, penggunaan kanta lekap juga dapat dilakukan dengan selamat. Dengan syarat, anda benar-benar ingat dan mengikuti beberapa cara di bawah:

 • Ikut arahan pada pembungkusan

  Softlens mempunyai pelbagai jenis. Jadi ia memerlukan rawatan yang berbeza. Oleh itu, penting untuk memperhatikan arahan penggunaan yang tertera pada pembungkusan. Sebagai tambahan kepada arahan yang disenaraikan, ikuti juga arahan yang diberikan oleh doktor.

 • Pastikan kanta lekap sentiasa bersih

  Kebersihan softlens adalah kunci utama agar tidak mengalami risiko yang berlaku. Sebaiknya bersihkan lensa lekap dengan larutan khas untuk kanta lekap mengikut arahan penggunaan dan arahan doktor, periksa lensa sentuh secara rutin, elakkan memakai kanta lekap ketika mandi dan berenang, dan elakkan menggunakan kanta lekap yang telah rusak.

 • Elakkan menggunakangunakan kanta lekap semasa tidur

  Untuk keselamatan, kesihatan, dan keselesaan mata, elakkan menggunakan kanta lekap ketika tidur. Penting untuk menanggalkannya sebelum tidur. Menggunakan kanta lekap ketika tidur dapat meningkatkan risiko keratitis, iaitu radang kornea. Pada tahap tertentu, keratitis ini boleh menyebabkan kebutaan.

 • Rajin membersihkan simpanan softlens

  Bukan hanya mengubah penyelesaian lensa sentuh secara rutin, tetapi juga penting untuk memperhatikan kebersihan kawasan penyimpanan. Setiap hari selepas digunakan, bilas bekas kanta lekap, kemudian keringkan dengan membiarkannya terbuka. Seminggu sekali, bersihkan tempat penyimpanan menggunakan larutan untuk kanta lekap dan gosok dengan lembut. Selain membilas dan mencuci, ganti juga kawasan simpanan dengan yang baru setiap bulan.

Sebagai tambahan kepada beberapa perkara di atas, ingatlah untuk selalu menjaga kebersihan tangan anda ketika menyentuh kanta lekap. Walaupun kelihatan bersih, itu tidak bermaksud tangan anda bebas dari bakteria. Ingat, bakteria sangat kecil dan tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Walaupun pelbagai warna kanta lekap mulai dari coklat, biru, hijau, atau bahkan abu-abu dapat membuat anda tergoda, anda masih harus mengetahui pelbagai bahaya yang boleh ditimbulkan oleh lensa sentuh jika anda tidak menggunakannya dengan teliti. Dianjurkan untuk memilih kanta lekap mengikut cadangan pakar oftalmologi, dan memperhatikan penggunaan dan penjagaan lensa kontak yang disyorkan.