Pelbagai Kandungan dan Khasiat Mangga untuk Wanita Hamil

Tidak hanya sedap dan segar, ternyata terdapat pelbagai khasiat mangga untuk ibu hamil. Selain sebagai sumber tenaga, buah mangga juga baik untuk dimakan sebagai pelengkap keperluan nutrisi dan serat untuk wanita hamil dan juga janin, anda tahu!

Semasa mengandung, wanita hamil kadang-kadang mahu atau mengidam makanan atau minuman manis atau masam. sekarangSalah satu pilihan makanan yang mempunyai kedua rasa dan sihat untuk kehamilan adalah mangga.

Kandungan buah mangga dan khasiatnya

Mangga adalah buah berkalori tinggi yang sesuai untuk dimakan untuk memenuhi keperluan kalori wanita hamil yang meningkat pada trimester ketiga kehamilan. Di samping itu, mangga mengandungi beberapa nutrien yang diperlukan semasa kehamilan.

Berikut ini adalah kandungan gizi mangga dan faedahnya untuk wanita hamil dan janin:

1. Vitamin A

Mangga mengandungi Vitamin A juga penting untuk perkembangan organ janin, seperti jantung, paru-paru, dan ginjal.

Di samping itu, vitamin A penting bagi wanita hamil untuk melawan jangkitan, menguatkan sistem imun, dan memperbaiki tisu badan selepas melahirkan.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa pengambilan vitamin A yang disyorkan untuk wanita hamil adalah 900-950 mcg (mikrogram). Sekiranya anda makan cukup makanan yang kaya dengan vitamin A, anda tidak perlu lagi mengambil makanan tambahan vitamin.

Sekiranya anda ingin menggunakan suplemen vitamin A semasa kehamilan, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu supaya doktor dapat menentukan dos vitamin A yang selamat, kerana pengambilan vitamin A dalam dos yang tinggi boleh membahayakan janin.

2. Vitamin C

Mangga adalah sumber vitamin C yang baik. Kandungan vitamin C dalam mangga sangat diperlukan oleh wanita hamil dan janin untuk menghasilkan kolagen, yang merupakan protein dalam tubuh yang berfungsi sebagai bahan untuk membentuk tisu kulit dan tulang, serta tisu penghubung badan.

Selain itu, vitamin C juga penting dalam proses penyembuhan luka dan mempunyai sifat antioksidan yang dapat melindungi sel tubuh dari kerusakan akibat radikal bebas.

3. Besi

Semasa mengandung, keperluan zat besi akan meningkat kerana badan wanita hamil perlu menghasilkan lebih banyak darah untuk diedarkan ke janin. Kandungan zat besi dalam mangga berguna untuk menyokong pengeluaran sel darah merah dan mencegah anemia semasa kehamilan.

Anemia semasa hamil adalah keadaan berbahaya kerana boleh menyebabkan kelahiran pramatang, berat lahir rendah, dan pendarahan selepas bersalin.

4. Vitamin B6

Kandungan vitamin B6 dalam mangga berperanan penting untuk pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim. Vitamin ini bertanggungjawab untuk menyokong perkembangan dan fungsi otak dan sistem saraf janin.

Selain itu, vitamin B6 juga dapat mengatasi sakit pagi semasa mengandung dan menjaga kadar gula darah ibu hamil agar tetap stabil.

5. Kalium

Manfaat lain dari mangga untuk wanita hamil adalah mencegah kekejangan kaki semasa kehamilan. Ini berkat kandungan kalium dalam mangga yang berperanan penting dalam menjaga keseimbangan cecair dan elektrolit dalam tubuh dan mengatur pengecutan otot-otot badan.

6. Folat

Kandungan folat dalam mangga juga sangat bermanfaat bagi wanita hamil. Nutrien yang satu ini sangat penting untuk kehamilan kerana dapat menyokong perkembangan saraf dan otak janin dan mencegah kecacatan kelahiran pada saraf tunjang bayi.

Selain itu, folat atau asid folik juga memainkan peranan penting dalam pengeluaran sel darah merah, sehingga dapat mengurangkan risiko anemia pada wanita hamil.

7. Serat

Wanita hamil memerlukan pengambilan serat untuk mengelakkan sembelit atau sembelit yang sering muncul semasa kehamilan. Peningkatan hormon progesteron semasa kehamilan menyebabkan kelonggaran otot-otot badan, termasuk usus.

Usus yang bergerak perlahan menyebabkan pencernaan berjalan lebih perlahan, yang akhirnya menyebabkan sembelit.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Bila Makan Mangga

Bagi wanita hamil yang menderita diabetes kehamilan, lebih baik membatasi pengambilan buah mangga. Ini kerana kandungan gula dalam mangga tinggi.

Buah mangga boleh dihidangkan dalam kepingan buah segar atau diproses menjadi jus atau smoothie. Semasa memilih mangga, pilih buah dengan kulit yang tidak rosak dan basuh buah sebelum memakannya. Jangan lupa mencuci tangan sebelum makan buah mangga.

Wanita hamil juga disarankan untuk membeli buah mangga yang sudah masak secara semula jadi, bukan dengan bahan kimia atau 'karbitan'. Ini kerana kandungan arsenik dan fosfor dalam buah mangga 'karbitan' dapat meracuni ibu hamil dan janin.

Secara amnya, mangga adalah sejenis buah yang baik untuk dimakan semasa mengandung. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes atau alergi terhadap mangga, anda harus berjumpa dengan pakar obstetrik anda terlebih dahulu sebelum memakan buah ini.