Cara Mengatasi Dadah Sembelit Kanak-kanak dan Berkesan

Anda tidak perlu panik jika anak anda mengalami sembelit. Sembelit yang dialami oleh Si Kecil dapat diatasi dengan memberi ubat sembelit kepada anak-anak mengikut cadangan doktor dan beberapa langkah rawatan bebas di rumah.

Sembelit adalah salah satu gangguan pencernaan yang paling biasa pada kanak-kanak. Seorang kanak-kanak dikatakan mengalami sembelit jika dia membuang air besar kurang dari 3 kali seminggu, kelihatan seperti dia harus mengejang atau berusaha keras untuk membuang najis, atau najisnya kelihatan keras, kering, dan kecil.

Aduan sembelit yang dialami oleh kanak-kanak boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, termasuk:

  • Minum susu terlalu banyak atau tidak mendapat cukup serat
  • Tidak minum air secukupnya
  • Tekanan
  • Jarang bergerak atau kurang bersenam
  • Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu

Langkah Rawatan Semula Jadi di Rumah

Sebelum memberi ubat sembelit kepada anak-anak, Ibu boleh melakukan rawatan bebas di rumah untuk mengatasinya, iaitu dengan:

1. Memberi anak makanan kaya serat

Pengambilan makanan yang kaya dengan serat, seperti kacang, biji, dan buah-buahan dan sayur-sayuran, boleh menjadi langkah mudah tetapi berkesan dalam menangani sembelit pada anak-anak. Sekiranya anak anda sukar makan buah atau sayur, cuba mulakan dengan buah yang rasanya manis, seperti epal, kurma, atau tembikai.

Mengonsumsi serat yang mencukupi akan menjadikan najis anak anda lebih lembut dan senang dilalui. Selain itu, pelbagai makanan berserat di atas juga mengandungi banyak nutrien, seperti vitamin dan mineral, yang sangat diperlukan oleh anak-anak.

2. Memenuhi keperluan cecair badan anak

Apabila kanak-kanak kurang minum, tekstur najis mereka akan menjadi lebih sukar, menjadikannya lebih sukar untuk dilalui ketika membuang air besar.

Oleh itu, anda perlu memenuhi keperluan cecair harian si kecil. Dengan memberi anak anda air yang cukup untuk diminum, tekstur najisnya akan menjadi lebih lembut, menjadikan proses buang air besar lebih mudah.

Selain itu, Ibu juga dapat memenuhi kebutuhan cairan Si Kecil dengan memberinya buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan air, seperti tembikai, tomat, selada, kembang kol, dan keladi.

3. Kurangkan hadiah susu lembu

Sebilangan kanak-kanak boleh mengalami sembelit kerana intoleransi laktosa atau alergi terhadap susu lembu yang mereka makan. Sekiranya anda mendapati si kecil anda sering mengalami sembelit setelah dia minum susu lembu, anda harus berhenti memberi susu sebentar.

Untuk memilih jenis susu lain yang boleh diambil oleh anak kecil anda sebagai pengganti susu lembu, Ibu dinasihatkan untuk berjumpa dengan pakar pediatrik.

4. Galakkan anak-anak untuk terus aktif

Galakkan anak-anak untuk lebih aktif. Beri anak-anak masa untuk bermain aktif sekurang-kurangnya 30-60 minit setiap hari untuk menjaga pergerakan usus dan memudahkan proses pencernaan.

Untuk membuatnya lebih bersemangat dalam melakukan aktiviti fizikal, anda juga boleh bersenam dengan si kecil. Contohnya, ajak anak-anak untuk berbasikal, berenang, atau berjalan-jalan santai.

5. Buat jadual makan anak

Makan secara teratur dapat merangsang pergerakan saluran pencernaan anak, sehingga anak juga terbiasa membuang air besar secara teratur. Salah satu cara mudah yang boleh anda lakukan ialah memberi sarapan pagi kepada anak anda.

6. Biasakan anak ke tandas

Latihan tandas atau membiasakan anak ke tandas, terutamanya selepas makan atau ketika anak merasakan keinginan untuk membuang air besar.

Kanak-kanak biasanya tidak mahu ke tandas kerana takut pergi ke tandas sendiri atau tidak selesa dengan keadaan tandas. Pastikan anak tidak menahan pergerakan usus sehingga najis tidak mengeras dan sukar dilalui.

Penggunaan Bahan Pencahar yang Selamat

Sekiranya rawatan di rumah tidak dapat merawat sembelit pada kanak-kanak, anda boleh berjumpa doktor mengenai pilihan ubat sembelit yang selamat untuk kanak-kanak.

Ubat sembelit dalam bentuk julap tidak selalu disyorkan untuk kanak-kanak. Jenis ubat ini hanya diberikan dalam keadaan tertentu berdasarkan pertimbangan perubatan, jadi ibu harus berhati-hati ketika memberikan julap kepada anak-anak.

Berdasarkan cara kerjanya, terdapat 2 jenis ubat sembelit, iaitu:

Dadah sembelit pelembut najis

Ubat sembelit yang diklasifikasikan sebagai pelembut najis termasuk laktulosa, minyak mineral, dan mendokumentasikan. Laktulosa adalah pilihan pelembut najis yang biasa digunakan di Indonesia. Pencahar laktulosa dan minyak mineral adalah cecair, sehingga boleh dicampurkan dengan jus atau minuman kegemaran anak anda.

Semasa perubatan mendokumentasikan Ia mempunyai 3 bentuk, iaitu tablet, kapsul, dan cecair. Dokumentasi Cecair boleh dipilih untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun, dan tentu saja mesti melalui preskripsi doktor.

Dadah sembelit penolak najis

Ubat sembelit meningkatkan najis berfungsi dengan merangsang pergerakan usus untuk membuang najis. Bisacodyl dan senna adalah beberapa contoh ubat sembelit jenis ini.

Kedua-dua julap harus diberikan pada waktu malam sebelum tidur supaya anak dapat membuang air besar pada waktu pagi. Bisacodyl atau senna tidak boleh digunakan untuk jangka masa panjang dan mesti melalui preskripsi doktor. Senna Ia juga tidak digalakkan untuk digunakan pada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun.

Ubat sembelit dalam bentuk julap memang dapat mengatasi sembelit pada kanak-kanak. Namun, anda dinasihatkan untuk tidak memberikannya selain atas nasihat doktor.

Sekiranya anak kecil anda mengalami sembelit lebih dari 2 minggu, perutnya sakit, pergerakan usus berdarah, atau sembelitnya tidak bertambah baik walaupun dia telah diberi ubat sembelit anak dan pelbagai langkah rawatan di atas, segera periksa anak anda seorang kepada doktor.

Dalam beberapa kes, sembelit boleh menjadi tanda penyakit yang lebih serius. Di samping itu, sembelit tidak boleh diabaikan dan dipandang ringan, kerana risiko menyebabkan buasir pada kanak-kanak dan encopresis.