Memahami Linea Nigra atau Garis Panjang di Perut Wanita Hamil

Kehamilan memang boleh menyebabkan banyak perubahan pada tubuh wanita hamil, termasuk penampilan garis menegak yang memanjang di bahagian perut. Adakah anda ingin tahu mengapa ini berlaku? Lihat artikel berikut, ayuh!

Garis kehamilan yang biasanya meluas dari pusar hingga tulang kemaluan dengan warna hitam disebut linea nigra. Keadaan ini sebenarnya boleh muncul sebelum kehamilan, tetapi tidak begitu kelihatan. Sebelum garis ini kelihatan hitam, garis ini disebut garis alba atau garis putih.

Apa neraka Apa yang Menyebabkan Linea Nigra?

Walaupun sering disebut garis hitam, linea nigra sebenarnya berwarna coklat dan akan menjadi gelap ketika kehamilan anda berlangsung. Lebar garis ini kira-kira 0,5 hingga 1 cm atau lebih. Linea nigra biasanya muncul pada bulan kelima kehamilan.

Puncanya tidak diketahui secara pasti. Walau bagaimanapun, perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan dianggap mencetuskan penampilan linea nigra. Plasenta menghasilkan hormon yang merangsang melanosit, menyebabkan garis gelap pada perut wanita hamil.

Kemunculan linea nigra semasa kehamilan sering dikaitkan dengan jantina bayi yang dikandung. Contohnya, jika garis melintasi pusar, anda hamil dengan seorang gadis. Sekiranya linea nigra melintasi tulang rusuk, anda akan membawa anak lelaki.

Sebenarnya, ini hanya mitos kehamilan kerana tidak dapat dibuktikan secara perubatan.

Selain linea nigra, anda mungkin melihat bahawa kulit pada payudara dan perut anda juga menjadi lebih gelap. Jeragat dan parut yang pernah terbentuk sebelumnya juga akan lebih kelihatan.

Keadaan ini dikenali sebagai melasma dan dipicu oleh perubahan hormon kehamilan, seperti estrogen dan progesteron, yang merangsang pengeluaran melanosit, menjadikan kulit lebih gelap.

Cara yang betul untuk menangani Linea Nigra

Walaupun permulaan linea nigra tidak dapat dicegah, garis ini biasanya hilang sendiri setelah bayi dilahirkan. Keadaan ini juga tidak berbahaya dan tidak ada rawatan khas yang perlu anda lakukan untuk mengubatinya.

Walaupun begitu, ada cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan penampilan linea nigra. Caranya ialah dengan memakan makanan yang mengandungi asid folik. Kerana keperluan untuk asid folik dipenuhi dengan betul dapat mengurangkan pembentukan linea nigra.

Bukan hanya asid folik, tahap ketajaman warna linea nigra juga dapat dipengaruhi oleh pendedahan cahaya matahari. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk menggunakan pelindung matahari setiap kali anda pergi ke luar.

Kemudian, anda juga boleh menggunakan jus lemon ke perut, tetapi sapukan sedikit terlebih dahulu kerana sebilangan orang alah kepada lemon.

Kemunculan linea nigra juga boleh berlaku berulang kali. Bagi ibu yang telah melahirkan anak pertama mereka, linea nigra boleh muncul semula pada kehamilan kedua dan seterusnya. Pada sesetengah ibu, garis ini mungkin tidak hilang sepenuhnya selepas bersalin.

Sekiranya linea nigra tidak hilang dan mengganggu penampilan anda, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan pakar dermatologi. Pakar dermatologi mungkin menetapkan krim pemutihan, tetapi Ibu dilarang menggunakannya semasa masih hamil atau menyusu.

Kemunculan linea nigra semasa kehamilan tidak perlu dibimbangkan. Kerana ini perkara biasa berlaku dan biasanya akan hilang sendiri setelah proses penghantaran. Walau bagaimanapun, jika anda masih bimbang dengan penampilan linea nigra, tidak ada salahnya berjumpa pakar sakit puan.